Nuorisotutkimusseura mukana Tutkitun tiedon teemavuodessa

Vuosi 2021 on tutkitun tiedon teemavuosi. Teemavuotta koordinoivat opetus- ja kulttuuriministeriö, Suomen Akatemia ja Tieteellisten seurain valtuuskunta. Teemavuoden ohjelma rakentuu kotimaisten toimijoiden tuottamista tapahtumista ja teoista, jotka nostavat esiin tutkittua tietoa ja tietolähteitä.

Teemavuoden tavoitteena on nostaa esiin tutkitun tiedon roolia esimerkiksi yksilön hyvinvoinnin ja yhteiskunnan toiminnan kannalta. Sen kohderyhmänä ovat kaikki kansalaiset, päättäjät ja elinkeinoelämä. Erityisenä kohderyhmänä ovat lapset ja nuoret.

Nuorisotutkimusseuralle rooli teemavuoden kumppanina on akateemista perustutkimusta ja soveltavaa, nuorisopoliittisesti relevanttia tutkimustietoa tuottavana organisaationa luonteva – etenkin, kun sen erityiskohderyhmäksi on valikoitu pääasialliset tutkimuskohteemme, lapset ja nuoret.

Nuorisotutkimusseura osallistuu teemavuoden ohjelmaan useilla tapahtumilla ja teoilla. Listaus päivittyy vuoden mittaan.

Julkaisut ja tutkimukset

Nuorisobarometri

monipuolisesti valaiseva tutkimussarja. Nuorisobarometrin julkaisevat Nuorisotutkimusverkosto ja Valtion nuorisoneuvosto. Nuorisobarometrin vuodesta toiseen samanlaisina toistuvat kysymykset ja lähes 30 vuoden mittainen aikajänne mahdollistavat muutosten seuraamisen ja todellisten ajassa tapahtuneiden trendien havaitsemisen. Teema vaihtuu vuosittain, mutta osa tarkasteltavista perusteemoista pysyy samoina. Kaikki ilmestyneet Nuorisobarometrin ovat luettavissa maksutta Valtion nuorisoneuvoston sivuilla.

Nuorisobarometrin 2020 julkistustilaisuus järjestetään 23.3.2021 ja sen teemana ovat palvelut.

Näkökulma-kirjoitussarja – yhteiskunnallisia puheenvuoroja nuorisotutkimuksesta

Policy brief -genreä edustavat Näkökulma-kirjoitukset avaavat nuorisotutkimuksen tuloksia yhteiskunnallisiksi puheenvuoroiksi ja kannanotoiksi. Tiiviit, yleistajuiset tekstit toimivat sillanrakentajina tutkimustiedon ja yhteiskunnallisen keskustelun välillä. Näkökulmat sisältävät paitsi uutta tietoa nuorista, myös politikkaan ja käytännön toimintaan suunnattuja ehdotuksia.

Näkökulma-sarjan alaisuudessa on ilmestynyt myös joitakin alasarjoja. Parhaillaan käynnissä olevat alasarjat ovat Arviointitutkimus ja nuoriso 2.0Fanikulttuuri.Nyt ja Poikkeusolot – nuorten arki koronan keskellä.

Kaukaloissa kasvaneet -teoksen julkistusseminaari, 18.2.2021

Tutkitun tiedon teemavuoden 2021 -verkkosivusto

Lisätietoa Nuorisotutkimusseuran ohjelmasta osana teemavuotta:

Viestintäpäällikkö Sarianne Karikko
puh. 044 416 5313

Tutkitun tiedon teemavuoden 2021 banneri.