Silja Uusikangas.

Silja Uusikangas

Tutkija

VTM

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Esittely

Valmistuin valtiotieteiden maisteriksi Helsingin yliopistosta keväällä 2019. Pääaineenani opiskelin yhteiskuntapolitiikkaa ja sivuaineinani lapsuuden ja nuoruuden tutkimusta sekä sosiaalipsykologiaa.

Opinnoissani paneuduin erityisesti sosiaali- ja työttömyysturvajärjestelmiin sekä aktiiviseen työvoimapolitiikkaan. Olen kiinnostunut erityisesti kannustimien ja sanktioiden vaikutuksesta siihen, miten sosiaali- ja työttömyysturvan tavoitteet voidaan saavuttaa. Lisäksi olen kiinnostunut työttömyyteen ja nuorisotyöttömyyteen sekä työelämään ja työmarkkinoiden rakenteisiin liittyvistä teemoista. Pro gradu -tutkielmassani tutkin tilastollisten menetelmien ja URA-rekisteriaineiston avulla 18–24-vuotiaiden nuorten aikuisten työvoimapoliittisten lausuntojen kohdentumista TE-palveluissa.

Nuorisotutkimusverkostossa tutkin nuorten aikuisten koulutukseen hakuvelvoitteen vaikutuksia ja tarkoituksenmukaisuutta valtioneuvoston kanslian tilaamassa VN TEAS -hankkeessa.

Aiemmin olen työskennellyt muun muassa viestinnän ja vaikuttamisen asiantuntijana Punaisen Ristin Nuorten turvataloilla. Siellä pääsin syventymään erityisesti nuorten aikuisten itsenäistymisen sekä asunnottomuuden kysymyksiin sekä olemaan mukana pääkaupunkiseudun NEET-verkoston toiminnassa.

Työn ohessa kirjoitan kahta tietokirjaa, joista toinen käsittelee huijarisyndooman yhteiskunnallisia ulottuvuuksia ja toinen nuoria, työmarkkinoita ja työn murrosta. Huijarisyndroomasta kertova kirja ilmestyy Vastapainon kustantamana syksyllä 2021.

Vertaisarvioidut artikkelit
Uusikangas, Silja & Hiilamo, Heikki (2020) Nuorten aikuisten aktivointi, sanktiot ja poiskäännyttäminen TE-palveluissa. Teoksessa Mirja Määttä & Anne-Mari Souto (toim.) Tutkittu ja tulkittu Ohjaamo. Nuorten ohjaus ja palvelut integraatiopyörteessä. Helsinki: Nuorisotutkimusverkosto/Nuorisotutkimusseura & Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus/Kohtaamo-hanke (ESR), 120–145.

Opinnäytteet
Uusikangas, Silja (2019) Aktivointi, sanktiot ja poiskäännyttäminen. Nuorten aikuisten työvoimapoliittisten lausuntojen kohdentuminen TE-palveluissa. Yhteiskuntapolitiikan pro gradu -tutkielma. Helsinki: Helsingin yliopisto.

Muut tekstit
Uusikangas, Silja (2020) Korona lisää nuorisotyöttömyyttä, eikä aktivointi auta. Allianssin vierasblogi 24.3.2020.

Hankkeet