Janne Poikolainen.

Tutkija

VTT

Esittely

**Olen siirtynyt 1.6.2021 alkaen Helsingin yliopiston palveukseen. "Lasten musiikkifanius ja muuttuva lapsuus" -tutkimukseni jatkuu osana uutta tehtävääni yliopistolla.**

Olen musiikifaniuteen, populaarimusiikin tutkimukseen ja nuorisokulttuurien historiaan erikoistunut nuorisotutkija. Väittelin tohtoriksi Helsingin yliopiston talous- ja sosiaalihistorian oppiaineesta vuonna 2015. Väitöskirjani käsittelee populaarimusiikin fanikulttuurin muotoutumista Suomessa.

Tämänhetkisessä, helmikuussa 2021 käynnistyneessä tutkimushankkeessani tarkastelen lasten musiikkifaniutta (ks. aiemmat aihetta sivuavat artikkelini Julkaisut-välilehdeltä). Hanke jatkuu tammikuuhun 2022 asti. Sen rahoituksesta vastaa Koneen Säätiö.

Tammikuussa 2021 päättyneen, mökkikulttuurin muutosta 2000-luvulla syntyneiden nuorten näkökulmasta tarkastelleen hankkeeni tulokset ilmestyvät lähitulevaisuudessa. Hankejulkaisujen tiedot päivitetään niiden ilmestymisen jälkeen Julkaisut-välilehdelle.

Tieteelliset monografiat:

Poikolainen, Janne 2015. Musiikkifanius ja modernisoituva nuoruus ‒ Populaarimusiikin ihailijakulttuurin rakentuminen Suomessa 1950-luvulta 1970-luvun alkuun [väitöskirja]. Julkaisuja 168. Nuorisotutkimusseura/Nuorisotutkimusverkosto, Helsinki. Avoimen verkkoversion löydät täältä.

Vertaisarvioidut tieteelliset artikkelit:

Poikolainen, Janne (tulossa). Intohimona musiikki – Näkökulmia lasten ja nuorten musiikkifaniuteen ja sen tunnuslukuihin. Teoksessa: Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimus 2020. Nuorisotutkimusseura/Nuorisotutkimusverkosto, Helsinki.

Poikolainen, Janne 2018. ”Ei oo lasten terveellistä fanittaa tuollaista” – Lasten musiikinkulutuksen muutos ja siihen liittyvät jännitteet poptähti Sannia koskevassa mediakeskustelussa. Kasvatus & Aika, 12(1), 25–43.

Poikolainen, Janne 2017. Nuoret, suuri muutto ja kaupungistumisen monet kasvot – Sodanjälkeiset ikäluokat 1960- ja 1970-lukujen maaltamuuton kokijoina ja toimijoina. Nuorisotutkimus 37: 3, 4–21.

Salasuo, Mikko & Poikolainen, Janne 2016. From local cliques to subcultures and late modern youth. Interpretations of young people’s group behaviour in Finnish youth research. Teoksessa Hoikkala, Tommi & Karjalainen, Meri (toim.) Finnish Youth Research Anthology 1999‒2014. Nuorisotutkimusseura/Nuorisotutkimusverkosto, Helsinki, s. 565–584.

Poikolainen, Janne 2014. Populaarimusiikki suomalaisnuorten arjessa 1950- ja 1960-luvuilla. Teoksessa Vehkalahti, Kaisa & Suurpää, Leena (toim.) Nuoruuden sukupolvet. Monitieteisiä näkökulmia nuoruuteen eilen ja tänään. Nuorisotutkimusseura/Nuorisotutkimusverkosto, Helsinki, s. 150­–178.

Poikolainen, Janne 2013. Anglo-American Pop Music, Finnish Tango, and the Controversial Images of Modernity in Finland in the 1960s. Teoksessa Heinonen, Visa & Peltonen, Matti (toim.) Finnish Consumption. An Emerging Consumer Society between East and West. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Helsinki, s. 124–149.

Vertaisarvioimattomat tieteelliset kirjoitukset:

Poikolainen, Janne 2016. David R. Shumway: Rock Star – The Making of Musical Icons from Elvis to Springsteen [kirja-arvio]. Popular Music, 35 (3).

Poikolainen, Janne 2015. Musiikkifaniuden muutos ja muuttumattomuus. Lectio praecursoria. Kasvatus ja aika, 4/2015, s. 72–76.

Salasuo, Mikko & Poikolainen, Janne 2012. Johdanto – Monimuotoinen katukulttuuri. Teoksessa Salasuo, Mikko & Poikolainen, Janne & Komonen, Pauli (toim.): Katukulttuuri. Nuorisoesiintymiä 2000-luvun Suomessa. Nuorisotutkimusseura/Nuorisotutkimusverkosto, Helsinki, 7–30.

Poikolainen, Janne 2011. Jazziskelmän tähdet ja heidän ihailijansa. Teoksessa Poutiainen, Ari & Kukkonen, Risto (toim.) Suklaasydän, tinakuoret – Jazziskelmä Suomessa 1956–1963. Suomen Jazz & Pop Arkisto, Helsinki, s. 209–234.

Suurelle yleisölle suunnatut julkaisut:

Poikolainen, Janne 2020. Uuden aikakauden kynnyksellä. Mäntyharjun historia III. Vuodet 1980–2010. Mäntyharjun kunta.

Poikolainen, Janne 2016. Tähdet, kuolema ja kuolemattomuus. Uutistamo, luettavissa osoitteessa <http://www.uutistamo.fi/tahdet-kuolema-kuolemattomuus/>. Viitattu 30.8.2016.

Poikolainen, Janne 2015. Nilkkasukkatyttöjen epäjumala? Paul Ankan Helsingin vierailu fanien, järjestäjien ja median näkökulmasta. Teoksessa Jäppinen, Jere (toim.) Musiikkia! Harrastajia ja musiikinystäviä Helsingissä. Helsingin kaupunginmuseo, Helsinki, s. 138–143.

Teokset, joissa toimittajana:

Salasuo, Mikko & Poikolainen, Janne & Komonen, Pauli (toim.) 2012. Katukulttuuri. Nuorisoesiintymiä 2000-luvun Suomessa. Nuorisotutkimusseura, Helsinki.

Hankkeet