Nuorisotutkimus 2/2010 - Ryhmät ja vapaa-aika

Nuoruus voi olla suunnaton seikkailu, mutta se voi olla myös kipua, kyyneleitä tai päämäärätöntä ajalehtimista. Missään tapauksessa nuoruus ei ole samanlaista kaikkialla tai kaikille nuorille edes Suomessa. Millaiseksi nuoruus muodostuu, riippuu kovin monesta asiasta: nuoren asuinpaikasta, vanhemmista, ystävistä, harrastuksista ja vaikutusmahdollisuuksista.Perheen, ystäväpiirin ja koulunkäynnin lisäksi nuorten elämän keskeisimpiin muovaajiin kuuluvat vapaa-aikaan liittyvät toiminnat.

Varastossa
Kuvaus

Nuoruus voi olla suunnaton seikkailu, mutta se voi olla myös kipua, kyyneleitä tai päämäärätöntä ajalehtimista. Missään tapauksessa nuoruus ei ole samanlaista kaikkialla tai kaikille nuorille edes Suomessa. Millaiseksi nuoruus muodostuu, riippuu kovin monesta asiasta: nuoren asuinpaikasta, vanhemmista, ystävistä, harrastuksista ja vaikutusmahdollisuuksista. Perheen, ystäväpiirin ja koulunkäynnin lisäksi nuorten elämän keskeisimpiin muovaajiin kuuluvat vapaa-aikaan liittyvät toiminnat.

Anu Gretschel ja Anna-Katriina Salmikangas tarkastelevat nuorten vaikutusmahdollisuuksia katsauksessaan Nuoret toimijoiksi ja vaikuttajiksi myös liikuntaharrastuksissa. Sanna Aaltonen on otsikoinut katsauksensa Mopojen merkityksistä poikien arjessa. Sen lisäksi, että mopo helpottaa kulkemista paikasta toiseen, mopoiluun liittyy myös paljon muuta. Vapaa-aikaan ja harrastuksiin liittyy myös Merja Leppälahden katsaus Mielikuvituksen yhdistämät, joka esittelee joitain fantasiaharrastusten verkostojen säikeitä. 

Tämän numeron artikkelit käsittelevät nuorten ryhmiä ja elämäntyylejä, tulevaisuuteen suuntautumista sekä lasten harrastuksiin liittyviä brändejä ja mainosten kuvaamaa lapsuutta. Tarja Tolonen tarkastelee artikkelissaanYhteiskuntaluokan ja paikallisuuden merkitys nuorten ryhmien ja tyylien muodostumisessa helsinkiläisten ja kajaanilaisten nuorten ryhmiä suhteutettuna sosiaaliseen kontekstiin. Marjaana Kojo puolestaan käsittelee palkkatyön marginaalissa olevia nuoria artikkelissaan Laajentunut nykyisyys. Työn marginaalissa olevien nuorten tulevaisuuteen suuntautuminen. Nykypäivän lasten ja nuorten elämään kuuluvat myös kuluttaminen, brändit ja mainonta, joita Terhi Väistö tarkastelee artikkelissaan Brändit lasten harrastuksissa - symbolien merkitykset sosiaalisen identiteetin kehittymisessä. Tiina Anna-Liisa Lämsän ja Timo Lämsän artikkelissa Mainosten lapsuuskuva katsotaan lapsuutta toisesta suunnasta, mainosten kautta.

Lektioissa Minna Kelhä tarkastelee "vääränikäisiä äitejä" näkökulmanaan ikä ja äitiyden yhteiskunnalliset ehdot. Marja-Liisa Rissasen väitöstutkimus kuvaa itseään viiltelevien nuorten tunnistamista ja auttamista. Semi Purhosen puheenvuoro Nykynuoruutta muistelemassa perustuu hänen Olli Sinivaaran toimittaman Muistikuvia 00-luvusta -teoksen julkaisutilaisuudessa pitämäänsä kommenttipuheenvuoroon.

Kirja-arvioissa esitellään teokset Nuoren naisellisuuden koregrafioita ja Nuorisotyön ja sosiaalityön jaetut kentät.

ISSN: 0780-0886
Julkaisuvuosi: 2010
Ulkoasu: nidottu
Sivumäärä: 126
Julkaisukieli: suomi