Kirjat

Vaikutusvaltaa Euroopan laidalla. Nuorisobarometri 2018

Elina Pekkarinen & Sami Myllyniemi (toim.)

Vaikutusvaltaa Euroopan laidalla – Nuorisobarometri 2018 selvittää asenteita maahanmuuttoon ja Suomen asemaan Euroopan unionissa, luottamusta yhteiskunnallisiin instituutioihin ja tulevaisuuden odotuksia.

Perinteisen käsityksen mukaan nuoret eivät ole kiinnostuneita politiikasta, mutta mikä on totuus nuorten ja politiikan suhteesta tämän päivän Suomessa? Miltä näyttää suomalaisen demokratian tulevaisuus?

Oikeus Liikkua. Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimus 2018

Tiina Hakanen & Sami Myllyniemi & Mikko Salasuo (toim.)

Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimus on haastattelututkimus, jossa tarkastellaan 6–29-vuotiaiden vapaa-aikaa ja siihen liittyviä trendejä. Tutkimussarjassa keskitytään harrastuksiin, ystävyyssuhteisiin ja muihin vapaa-ajan aktiviteetteihin. Sisällöllinen painopiste on lasten ja nuorten omissa näkemyksissä, kokemuksissa ja tulkinnoissa.

Nuoret palveluiden pauloissa – Nuorten elinolot -vuosikirja 2018

Gissler Mika, Kekkonen Marjatta, Känkänen Päivi (toim.)

Nuorten elinolot 2018 -vuosikirja tarkastelee monitieteisesti nuorten palveluja, palvelukokemuksia, palveluissa rakentuvia suhteita ja palvelujen kohtaamattomuutta. Vuosikirja koostuu nuorten elinoloja kuvaavasta tilasto-osuudesta sekä asiantuntija-artikkeleista.

Vuosikirja tuo nuoria koskevaa tutkimustietoa ja käytettävissä olevaa tilastollista aineistoa päättäjien, alan ammattilaisten sekä kaikkien nuorten asioista kiinnostuneiden ulottuville.

Julkaisu on THL:n, Nuorisotutkimusverkoston ja Valtion nuorisoneuvoston yhteistyönä tuottaman kirjasarjan jo 12. vuosijulkaisu.

Kirja on myynnissä THL:n verkkokaupassa ja siitä on saatavilla myös maksuton verkkojulkaisu.

Nuorisotutkimusseuran historiaa 1987–2018. Vapaaehtoisten yhdistysinnosta sykkiväksi tutkimusorganisaatioksi

Kari Paakkunainen

Vuonna 1987 opetusministeriöstä kannustettiin nuorisotutkijoita järjestäytymään. Näin haluttiin organisoida suomalaisten osallistumista nuorisotutkimuksen pohjoismaiseen yhteistyöhön. Tuolloin perustettu Nuorisotutkimusseura on vähitellen laajentunut omaa tutkimus- ja julkaisutoimintaa harjoittavaksi monitieteiseksi verkostoksi alaverkostoineen ja kumppanuushankkeineen. Nuorisotutkimuspäivät, Nuorisobarometri ja Nuorisotutkimus-lehti ovat seuran tunnettuja toimintamuotoja.

Lisää koriin

Suomi lasten kasvuympäristönä - Kahdeksantoista vuoden seuranta vuonna 1997 syntyneistä

Ristikari, Tiina; Keski-Säntti, Markus; Sutela, Elina; Haapakorva, Pasi; Kiilakoski, Tomi; Pekkarinen, Elina; Kääriälä, Antti; Aaltonen, Mikko; Huotari, Tiina; Merikukka, Marko; Salo, Jarmo; Juutinen, Aapo; Pesonen-Smith, Anna; Gissler, Mika

Suomessa vuonna 1997 syntyneet ovat eläneet valtaosan lapsuudestaan 2000-luvulla ja tulleet täysi-ikäiseksi vuonna 2015. Heistä on tallentunut monenlaista tietoa viranomaisrekistereihin. Rekisteritietoa tutkimalla saadaan kokonaiskuva siitä, millainen kasvuympäristö Suomi on ja mitä esteitä hyvinvoinnille on.

Julkaisu on tilattavissa THL:n kirjakaupasta ja saatavilla myös maksuttomana verkkojulkaisuna.

Miten tutkia nuoria ja nuorisotyötä

Kiilakoski, Tomi; Honkatukia, Päivi (toim.)

Tietoa nuorista tarvitaan yhteisöelämän eri alueilla. Nuorisotutkimusta on tehty useamman vuosikymmenen ajan, ja ala kehittyy edelleen. Vielä ei ole kuitenkaan julkaistu perusteosta nuorisotutkimuksen menetelmistä ja sen asemasta Suomen tiedekentässä. Tämä teos kokoaa yksiin kansiin keskeiset tutkimusmenetelmät, joita on käytetty nuorten ja nuorisotyön tutkimuksessa.

Lisää koriin

Väkivallattomuuden sanomaa yläkouluihin hiphop-kulttuurin keinoin Break the Fight! -hankkeen seuranta- ja arviointitutkimus

Sofia Laine (toim.)

Jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus itseilmaisuun ja itsetunnon vahvistamiseen taiteen, katukulttuurin ja liikunnan avulla. Kiusaaminen on iso ongelma suomalaisissa peruskouluissa. Breakdance oli vaihtoehto väkivallalle sen syntysijoilla New Yorkin Bronxissa. Samalla tavoin Break the Fight! tarjoaa lapsille ja nuorille mahdollisuuksia toteuttaa itseään ja vahvistaa itsetuntoaan katutaiteen avulla.

Itsenäistyvä nuori, vahvistuva toimija

Karla Malm

Tutkimusraportissa kuvataan moniammatillista yhteistyötä ja vastuun jakautumista, viranomais- ja järjestötoimijoiden näkökulmia sekä itsenäistymiselle asetettuja tavoitteita. Keskeiseen asemaan nousevat nuoren toimijuus ja sosiaalisen verkoston merkitys.

Poikatutkimus

Kivijärvi Antti, Huuki Tuija ja Lunabba Harry (toim.)

Poikatutkimus on ajankohtainen katsaus suomalaiseen poika- ja maskuliinisuustutkimukseen. Teos monipuolistaa kuvaa pojista ja poikuudesta ja samalla se antaa lukijalleen eväitä jäsentää kriittisesti poikia koskevia julkisia keskusteluja.