Youth Wiki (jatkuva)

Youth Wiki on kattava englanninkielinen online-tietokanta koskien 34 eurooppalaisen maan nuorisopolitiikan institutionaalisia rakenteita, toimintaympäristöä ja käytäntöjä. Tietokannan tavoitteena on tukea Euroopan laajuista yhteistyötä nuorisopolitiikan saralla sekä edistää tietoon ja tutkimukseen pohjautuvaa päätöksentekoa. Tietokanta on jatkuvasti päivittyvä. Sen sisällöllinen järjestys noudattelee Euroopan Unionin nuorisostrategian 2019-2027 painoalueita. 

Youth Wiki tarkastelee nuorisopolitiikkaa, nuorisotyötä ja nuorten tilannetta kymmenen teeman osalta:

  1. Nuorisopolitiikka
  2. Vapaaehtoistyö
  3. Työllisyys ja yrittäjyys
  4. Sosiaalinen osallisuus
  5. Osallistuminen
  6. Koulutus ja harjoittelu
  7. Terveys ja hyvinvointi
  8. Luovuus ja kulttuuri
  9. Nuoret ja maailma
  10. Nuorisotyö

Tietokantaan kuvattavaa tietoa voi kuvata laadulliseksi tiedoksi kunkin jäsenmaan nuorisopolitiikasta. Jokaisen temaattisen pääluvun alla on aihepiiriä tarkentavia alalukuja, joista löytyy tietoa muun muassa hallintovastuun jakautumisesta, keskeisistä toimijoista ja hankkeista sekä aihepiiriä koskevasta kehittämistyöstä ja käynnissä olevasta keskustelusta. Merkittäväksi tiedonjalostumisen muodoksi ovat viime aikoina osoittautuneet aineistosta säännöllisesti toteuttavat vertailevat kartat, joita on tarjolla esimerkiksi nuorten osallistumiseen sekä nuorisotyön laadunarviointijärjestelmiin liittyen.

Suomen sivuston tietosisältöä tuotetaan Nuorisotutkimusverkostossa. Päivitystarpeissa yhteyttä voi ottaa Anu Gretscheliin, sähköposti: etunimi.sukunimi@nuorisotutkimus.fi

Online-tietokantaa ylläpitää Euroopan tasolla EU:n koulutuksen, audiovisuaalisen alan ja kulttuurin toimeenpanovirasto (EACEA). Youth Wikiä rahoittaa Erasmus+ ja Opetus- ja kulttuuriministeriö.

Osaamiskeskus Kanuunan Muuttuvan maailman torilla järjestettiin15.2.2022 Nuoret, demokratia ja nuorisotyö -verkkoseminaari, ks. myös YouTube-tallenne. Seminaarissa kuultiin osallistavasta nuorisotyöstä Youth Wiki esimerkein Suomesta, Latviasta ja Italiasta ja ministeriöiden puheenvuoroja liittyen nuorten rooliin Kansallisessa Demokratiaohjelmassa 2025 sekä demokratiatoimenpiteiden etenemisestä liittyen Valtakunnalliseen nuorisotyön ja nuorisopolitiikan ohjelmaan 2020-2023. Seuraava verkkoseminaari järjestetään 22.2.2023 otsikolla ”Tarvitaanko perinteisiä nuorisotiloja? Kenen asia on pitää avoin nuorisotyö riittävästi resurssoituna? Kuntien vai valtion?”

Tärkeitä linkkejä:

Euroopan nuorisoportaali

Euroopan nuorison teemavuosi 2022

Hankkeen tutkijat

Anu Gretschel

Anu Gretschel

Erikoistutkija

FT

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

040 516 9189

Tutkijan profiili