Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimus

Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimus käsittelee 7-29 -vuotiaiden vapaa-aikaa painottuen mediaan, harrastamiseen ja liikuntaan. Tutkimus on jatkoa aiemmin Nuorten vapaa-aikatutkimuksen nimellä kulkeneelle julkaisusarjalle, jonka ensimmäinen julkaisu ilmestyi vuonna 2009. Tutkimuksen nimi muuttui vuonna 2016 Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimukseksi alaikärajan laskun johdosta. Tutkimuksia julkaistaan nykyään säännöllisesti, kahden vuoden välein.

Nuorisotutkimusseuran verkkokaupasta voi ostaa vapaa-aikatutkimusten painettuja versioita (jotkut teokset saattavat olla jo loppuunmyytyjä). Kaikki ilmestyneet vapaa-aikatutkimukset ovat luettavissa valtion nuorisoneuvoston sivuilla maksuttomina verkkoversioina.

Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimusta julkaisevat Nuorisotutkimusseura, valtion nuorisoneuvosto ja valtion liikuntaneuvosto.

Ajankohtaista: Erillisotos saamelaisalueen nuorista

Vuonna 2023 julkaistaan myös erillisotos saamelaisalueen nuorista. Tutkimus julkaistaan Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa perjantaina 1.9.2023. 

Erillisotoksen aineisto on kerätty vuonna 2022. Aiheesta ei ole lainkaan aiempaa määrällistä tutkimusta. Mukana toteutuksessa on Likesin tutkija Kati Lehtonen, joka on aiemmin toteuttanut aiheesta laadullisen tutkimushankkeen. Yhteistyötahoina ovat Saamelaiskäräjät sekä Helsingin yliopiston apulaisprofessori Pirjo Virtanen.

Ilmestyneet lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimukset

Vaihteleva vapaa-aika. Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimus 2022

Vapaa-aikatutkimuksen 2022 kansikuva.

Vaihteleva vapaa-aika. Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimus 2022
Sinikka Aapola-Kari (toim.)

Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimus 2022 julkaistiin 31.5.2023. Tutkimuksessa selvitettiin mieluisinta, eniten aikaa vievää ja lopetettua harrastamista. Mukana olivat myös perinteiset kysymykset järjestökiinnittyneisyydestä, tyytyväisyydestä elämän eri alueisiin, vapaa-ajan määrästä ja riittävyydestä sekä erillisteemana nuorten luontosuhde - luonto vapaa-ajan vieton ympäristönä.

Tutustu myös: Vapaa-aikatutkimuksen 2022 infografiikka.

Lue vapaa-aikatutkimuksen 2022 julkaisutiedote: Lasten ja nuorten harrastaminen ei vähentynyt korona-ajasta huolimatta, 31.5.2023.

Harrastamisen äärellä – Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimus 2020

Harrastamisen äärellä. Lasten ja nuorten vapaa-aikatukimus 2020 -teoksen kansikuva.

Harrastamisen äärellä - Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimus 2020
Mikko Salasuo (toim.)

Tutkimuksen painotuksena ovat lasten ja nuorten kulttuurin, taiteen ja median harrastaminen.

Tutustu myös: Vapaa-aikatutkimuksen 2020 infografiikka.

Lue julkaisutiedote: Kulttuuria monipuolisesti harrastavat nuoret voivat muita paremmin, 5.5.2021.

Oikeus Liikkua. Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimus 2018

Oikeus liikkua - lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimus 2018
Tiina Hakanen, Sami Myllyniemi & Mikko Salasuo (toim.)  Lue lisää vuoden 2018 vapaa-aikatutkimuksesta.

Media hanskassa. Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimus 2016 mediasta ja liikunnasta

Tutkimus on toteutettu yhteistyössä Valtion nuorisoasiain neuvottelukunnan, Nuorisotutkimusverkoston, opetus- ja kulttuurministeriön sekä Valtion liikuntaneuvoston kanssa.

Nuoria liikkeellä – Nuorten vapaa-aikatutkimus 2013

Vuoden 2013 Nuorten vapaa-aikatutkimuksen teemana oli liikunta ja se toteutettiin yhteistyössä Valtion nuorisoasiain neuvottelukunnan, Nuorisotutkimusverkoston sekä Valtion liikuntaneuvoston kanssa.

Aika vapaalla – Nuorten vapaa-aikatutkimus 2009

Aika vapaalla pureutuu monipuolisesti nuorten vapaa-ajan toimintaan. Se toteutettiin yhteistyössä Valtion nuorisoasiain neuvottelukunnan, Nuorisotutkimusverkoston sekä opetusministeriön kanssa.

Tutkijat

Sonja Kosunen

Sonja Kosunen

Erikoistutkija

FT, dosentti

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

044 754 8541

Tutkijan profiili