Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimus

Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimus käsittelee 7-29 -vuotiaiden vapaa-aikaa painottuen mediaan, harrastamiseen ja liikuntaan. Tutkimus on jatkoa aiemmin Nuorten vapaa-aikatutkimuksen nimellä kulkeneelle julkaisusarjalle, jonka ensimmäinen julkaisu ilmestyi vuonna 2009. Tutkimuksen nimi muuttui vuonna 2016 Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimukseksi alaikärajan laskun johdosta. Tutkimuksia julkaistaan nykyään säännöllisesti, kahden vuoden välein.

Nuorisotutkimusseuran verkkokaupasta voi ostaa vapaa-aikatutkimusten painettuja versioita (jotkut teokset saattavat olla jo loppuunmyytyjä). Kaikki ilmestyneet vapaa-aikatutkimukset ovat luettavissa valtion nuorisoneuvoston sivuilla maksuttomina verkkoversioina.

Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimusta julkaisevat Nuorisotutkimusseura, valtion nuorisoneuvosto ja valtion liikuntaneuvosto.

Ajankohtaista: Erillisotos saamelaisalueen nuorista

Vuonna 2023 julkaistaan varsinaisen vapaa-aikatutkimuksen lisäksi erillisotos saamelaisalueen nuorista. Nuoruuden pohjoisin ulottuvuus – Tutkimus Pohjois-Lapin seutukunnan ja saamelaiseen yhteisöön identifioituvien lasten ja nuorten vapaa-ajasta ja harrastamisesta käsittelee Pohjois-Lapin seutukunnan alueella kouluja käyvien 10–19-vuotiaiden lasten ja nuorten vapaa-aikaa ja harrastamista. Mukana on myös saamelaisnäkökulma, mikä tarkoittaa saamelaiseen yhteisöön identifioituvien lasten ja nuorten vastausten erillistä raportointia. Näiltä osin kyseessä on ensimmäinen saamelaisten lasten ja nuorten vapaa-aikaa ja harrastamista laajemmin selvittävä kyselytutkimus.

Tutkimus julkaistaan Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa perjantaina 1.9.2023.

Lisätietoa: Nuoruuden pohjoisin ulottuvuus -tutkimuksen julkistamistilaisuus.

Ilmestyneet lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimukset

Vaihteleva vapaa-aika. Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimus 2022

Vapaa-aikatutkimuksen 2022 kansikuva.

Vaihteleva vapaa-aika. Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimus 2022
Sinikka Aapola-Kari (toim.)

Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimus 2022 julkaistiin 31.5.2023. Tutkimuksessa selvitettiin mieluisinta, eniten aikaa vievää ja lopetettua harrastamista. Mukana olivat myös perinteiset kysymykset järjestökiinnittyneisyydestä, tyytyväisyydestä elämän eri alueisiin, vapaa-ajan määrästä ja riittävyydestä sekä erillisteemana nuorten luontosuhde - luonto vapaa-ajan vieton ympäristönä.

Tutustu myös: Vapaa-aikatutkimuksen 2022 infografiikka.

Lue vapaa-aikatutkimuksen 2022 julkaisutiedote: Lasten ja nuorten harrastaminen ei vähentynyt korona-ajasta huolimatta, 31.5.2023.

Harrastamisen äärellä – Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimus 2020

Harrastamisen äärellä. Lasten ja nuorten vapaa-aikatukimus 2020 -teoksen kansikuva.

Harrastamisen äärellä - Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimus 2020
Mikko Salasuo (toim.)

Tutkimuksen painotuksena ovat lasten ja nuorten kulttuurin, taiteen ja median harrastaminen.

Tutustu myös: Vapaa-aikatutkimuksen 2020 infografiikka.

Lue julkaisutiedote: Kulttuuria monipuolisesti harrastavat nuoret voivat muita paremmin, 5.5.2021.

Oikeus Liikkua. Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimus 2018

Oikeus liikkua - lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimus 2018
Tiina Hakanen, Sami Myllyniemi & Mikko Salasuo (toim.)  Lue lisää vuoden 2018 vapaa-aikatutkimuksesta.

Media hanskassa. Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimus 2016 mediasta ja liikunnasta

Tutkimus on toteutettu yhteistyössä Valtion nuorisoasiain neuvottelukunnan, Nuorisotutkimusverkoston, opetus- ja kulttuurministeriön sekä Valtion liikuntaneuvoston kanssa.

Nuoria liikkeellä – Nuorten vapaa-aikatutkimus 2013

Vuoden 2013 Nuorten vapaa-aikatutkimuksen teemana oli liikunta ja se toteutettiin yhteistyössä Valtion nuorisoasiain neuvottelukunnan, Nuorisotutkimusverkoston sekä Valtion liikuntaneuvoston kanssa.

Aika vapaalla – Nuorten vapaa-aikatutkimus 2009

Aika vapaalla pureutuu monipuolisesti nuorten vapaa-ajan toimintaan. Se toteutettiin yhteistyössä Valtion nuorisoasiain neuvottelukunnan, Nuorisotutkimusverkoston sekä opetusministeriön kanssa.

Tutkijat