Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimus

Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimus käsittelee 7-29 -vuotiaiden vapaa-aikaa painottuen mediaan, harrastamiseen ja liikuntaan.

Tutkimus on jatkoa aiemmin Nuorten vapaa-aikatutkimuksen nimellä kulkeneelle julkaisusarjalle, jonka ensimmäinen julkaisu ilmestyi vuonna 2009. Tutkimuksen nimi muuttui vuonna 2016 Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimukseksi alaikärajan laskun johdosta. Tutkimuksia julkaistaan jatkossa säännöllisesti.

Nuorisotutkimusseuran verkkokaupasta voi ostaa vapaa-aikatutkimusten painettuja versioita (jotkut teokset saattavat olla jo loppuunmyytyjä). Kaikki ilmestyneet vapaa-aikatutkimukset ovat luettavissa Valtion nuorisoneuvoston sivuilta sähköisinä versioina.

Ajankohtaista

Vuoden 2022 Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimuksessa selvitetään mieluisinta, eniten aikaa vievää ja lopetettua harrastamista. Näkökulma aukeaa nuorten sanoittamasta harrastamisesta sen sijaan, että liikunta, media tai kulttuuri oli ennalta määritetty aiheeksi. Mukana ovat myös perinteiset kysymykset järjestökiinnittyneisyysyydestä, tyytyväisyydestä elämän eri alueisiin, vapaa-ajan määrästä ja riittävyydestä sekä erillisteemana nuorten luontosuhde - luonto vapaa-ajan vieton ympäristönä. Viimeksi mainittua laaditaan yhdessä Ympäristöministeriön asiantuntijoiden ja akatemiatutkija Riikka Puhakan kanssa.

Vuonna 2022 kerätään myös erillisotos saamelaisnuorista. Aiheesta ei ole lainkaan aiempaa määrällistä tutkimusta. Mukana toteutuksessa on Likesin tutkija Kati Lehtonen, joka on aiemmin toteuttanut aiheesta laadullisen tutkimushankkeen. Yhteistyötahoina ovat Saamelaiskäräjät sekä Helsingin yliopiston apulaisprofessori Pirjo Virtanen.

Ilmestyneet lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimukset

Harrastamisen äärellä – Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimus 2020

Harrastamisen äärellä. Lasten ja nuorten vapaa-aikatukimus 2020 -teoksen kansikuva.

Harrastamisen äärellä - Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimus 2020
Mikko Salasuo (toim.)

Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimus 2020 ilmestyi 5.5.2021. Tutkimuksen painotuksena ovat lasten ja nuorten kulttuurin, taiteen ja median harrastaminen.

Tutustu myös: Vapaa-aikatutkimuksen 2020 infografiikka.

Lue julkaisutiedote: Kulttuuria monipuolisesti harrastavat nuoret voivat muita paremmin, 5.5.2021.

Oikeus Liikkua. Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimus 2018

Oikeus liikkua - lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimus 2018
Tiina Hakanen, Sami Myllyniemi & Mikko Salasuo (toim.)  Lue lisää vuoden 2018 vapaa--aikatutkimuksesta.

Media hanskassa. Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimus 2016 mediasta ja liikunnasta

Tutkimus on toteutettu yhteistyössä Valtion nuorisoasiain neuvottelukunna, Nuorisotutkimusverkoston, opetus- ja kulttuurministeriön sekä Valtion liikuntaneuvoston kanssa.

Nuoria liikkeellä – Nuorten vapaa-aikatutkimus 2013

Vuoden 2013 Nuorten vapaa-aikatutkimuksen teemana oli liikunta ja se toteutettiin yhteistyössä Valtion nuorisoasiain neuvottelukunnan, Nuorisotutkimusverkoston sekä Valtion liikuntaneuvoston kanssa.

Aika vapaalla – Nuorten vapaa-aikatutkimus 2009

Aika vapaalla pureutuu monipuolisesti nuorten vapaa-ajan toimintaan. Se toteutettiin yhteistyössä Valtion nuorisoasiain neuvottelukunnan, Nuorisotutkimusverkoston sekä opetusministeriön kanssa.

Tutkijat

Mikko Salasuo

Mikko Salasuo

Vastaava tutkija

Talous- ja sosiaalihistorian dosentti (HY), Valtiotieteiden tohtori (HY), Adjunct Research Fellow in the Griffith Centre for Social and Cultural Research (Australia).

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

+358 40 548 5520

Tutkijan profiili
Sami Myllyniemi

Sami Myllyniemi

Tilastotutkija

VTM

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

040 7151 721

Tutkijan profiili
Kai Tarvainen

Kai Tarvainen

Tutkimusavustaja

VTK

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

044 4165349

Tutkijan profiili
Joel Manner

Joel Manner

Tilastotutkija

VTM

Tutkijan profiili