Tilannekuva ja seurannan instrumentit – demokratia- ja ihmisoikeuskasvatus, osallistumisoikeudet ja yhdenvertaisuus kasvatuksen ja opetuksen kentällä (2022–2023)

Demokratia- ja ihmisoikeuskasvatusta on tutkittu Suomessa erityisesti 2000-luvulla. Tilannekuvan päivitystarve on kuitenkin jatkuva ja ensi kertaa käsillä on tutkimusrahoitusta, jolla pyritään arvioimaan kehittämistarpeita laajalla kaarella varhaiskasvatuksesta opettajankoulutukseen. Tutkimustyön pääasiallinen kohdentuminen on käytännön tason tarkastelussa. Tutkimuskysymykset liittyvät osaamistavoitteiden, osallisuuden, osallistumisoikeuksien ja yhdenvertaisuuden toteutumisen arviointiin. Tarkoitus on selvittää, miten hyvin ja yhdenvertaisesti demokratia- ja ihmisoikeuskasvatuksen osaamistavoitteet toteutuvat. Tutkimuksessa selvitetään myös lasten, oppilaiden ja opiskelijoiden osallisuuden ja osallistumisoikeuksien täyttymistä.

Tutkimuksessa on pyrkimys aiempaa selvemmin tuoda esille ajatus, ettei kyse ole vain lasten, oppilaiden tai opiskelijoiden osaamisen kehittämisestä tai kehittymisestä liittyen demokratiaan, vaan myös heidän kanssaan työskentelevien kasvatusalan ammattilaisten osaamisen tasosta demokraattisen toimintakulttuurin syntymisen velvoitettuina mahdollistajina.

Tutkimushankkeen ensisijaisena tavoitteena on muodostaa suosituksia valtioneuvoston päätöksenteon tueksi vastaamalla hakuilmoituksen teemakuvauksessa esitettyihin tutkimuskysymyksiin aiempia teemaan liittyvien tutkimusten havaintoja yhdistämällä ja hankkeessa kerättävän uuden aineiston pohjalta.

Hanke toteutetaan yhteistyössä Jyväskylän yliopiston ja Haaga-Helia ammattikorkeakoulun kanssa. Hankkeen päävastuullisena tutkijana toimii Anu Gretschel (FT) Nuorisotutkimusverkostosta. Hänen lisäkseen hankkeessa toimii tutkijoina Matti Rautiainen (KT) Jyväskylän yliopistosta sekä Liisa Vanhanen-Nuutinen (TtT) Haaga-Helia ammattikorkeakoulusta.

Hankkeen rahoitus

 

Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminta -logo.


Hanketta rahoittaa Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminta (VN TEAS).

Hankkeen tutkijat

Anu Gretschel

Anu Gretschel

Erikoistutkija

FT

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

040 516 9189

Tutkijan profiili
Kai Tarvainen

Kai Tarvainen

Tutkija

VTM

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

044 4165349

Tutkijan profiili