Nuorten palvelut tienhaarassa – kartoitus nuorten sote-palvelujen haasteista hyvinvointialueilla (NUPAT)

Tutkimuksen tavoitteena oli vahvistaa nuorten palvelukokonaisuuksien integroimista koko hyvinvointipalvelujärjestelmässä, kun osa nuorten palveluista siirtyy hyvinvointialueiden vastuulle ja osa palveluista jää kuntien hallintaan. Hankkeessa seurattiin ja analysoitiin nuorten palvelujen hallinnollista uudelleen järjestelyä kahdella hyvinvointialueella sekä johtavassa asemissa olevien että käytännön työtä tekevien näkökulmasta. Nuorten palveluilla viitataan tässä sekä nuorisotyöhön (erityisesti etsivä nuorisotyö) että sosiaali- ja terveyspalveluihin (nuorten sosiaalityö, terveysasemat, nuorten mielenterveyspalvelut/-yksiköt ja opiskelijaterveydenhuolto).

Tutkimushanke on päättynyt, mutta julkaisut ovat erittäin ajankohtaisia:

Tutkimuksesta tiiviisti 6/2024. Hästbacka, N., Lipponen, O., Aaltonen S., Pitkänen, T. & Karvonen, S. (2024Nuorten mielen hyvinvoinnin vahvistaminen vaatii palvelujen priorisointia ja pitkäjänteistä arjen tukea.

Tutkimuksesta tiiviistii 23/2023. Holopainen, E., Nyyssölä, A., Karvonen, S, Aaltonen, S, Hästbacka, N, Lipponen, O & Pitkänen, Tuuli (2023) Monialainen yhteistyö nuorille suunnatuissa palveluissa on vaihtelevaa: katsaus kirjallisuuteen.

Holopainen, E. & Pitkänen, T. (2023) Mielenterveys- ja päihdepalveluja kehitettävä nuorten näkökulmasta

Hankkeen loppuraportti. Hästbacka, N., Lipponen, O., Aaltonen, S. & Karvonen, S. (2023) "Ei oo tarkoitus kiinnittyä pitkäks aikaa, vaan jatko-ohjataan" : Ammattilaisten näkökulmia nuorten palveluiden nykytilaan ja ja kehittämistarpeisiin hyvinvointialueilla.

Hankkeen toteuttajat

Konsortiohankkeen päätoteuttaja on Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.
Hanke toteutetaan THL:n, Itä-Suomen yliopiston ja Nuorisotutkimusseuran yhteistyössä.

Hankkeen vastuullinen johtaja on tutkimusprofessori Sakari Karvonen (THL). Itä-Suomen yliopiston osalta vastuututkijana toimii Sanna Aaltonen.

Hankkeen rahoitus

Hanketta rahoitti sosiaali- ja terveysministeriö 2022-2023.

Hankkeen tutkijat Nuorisotutkimusverkostossa

Tuuli Pitkänen