Nuorten paikkataju ja huolet (2020-2021)

Hankkeen tausta

Tutkimushankkeen taustalla on loppuvuodesta 2020 julkisuudessakin herännyt keskustelu ”huolta aiheuttavista nuorten ilmiöistä”; aikalaisuudessamme kaikkia meitä koskettavat, korona-aikaan liittyvät ilmiöt, jotka ovat monella tapaa kuormittavia ja ahdistavia. Tähän liittyen syntyi tarve kysyä,

• miten nuorten sosiaalinen kudos muodostuu meidänkaltaisessa digitaalisessa yhteiskunnassa
  • miten palvelut toimivat eri väestöryhmien kohdalla
  • miten nuorten alue- ja paikallissidokset elävät heidän arjessaan
  • millaisia ryhmittymiä nuoret muodostavat
  • miten he liikkuvat julkisessa ja puolijulkisessa kaupunkitilassa osana vertaisryhmäorientaatiotaan kaupungin geografiassa.

Aikuisyhteiskunta ei tiedä kaikkea nuorten moninaisista liittymistä. Tällaisten kysymysten selvittämiseksi ja keskustelun jatkamiseksi rakennettiin monen toimijan yhteinen yhteisötiedon ja tietoaktivismin hanke.

Hankkeen tavoite ja tehtävä

Hankkeen tavoitteena on yhtäältä ymmärtää nuorten tilannetta nykyistä paremmin ja tuottaa tietoa erityisesti korona-aikaan liittyvistä ilmiöstä ja nuorten tilanteista, tarpeista, huolista ja toiveista.

Hankkeen tehtävä on kuvata, selvittää ja eritellä nuorten paikkatajua ja huolia kahdessa kontekstissa:

1. korona-aikana
  2. digitaalisen yhteiskunnan kaupunkimaisissa sosiaalisissa muodostelmissa ja rakenteissa.

Hankkeessa tutkitaan myös sitä, millaisissa muodostelmissa, ryhmittymissä ja asetelmissa nuoret kokoontuvat koronatalven pimeydessä tai kun aika taittuu valoisampaan suuntaan keväällä 2021.

Hankkeen suunnittelu käynnistyi yli 40 asiasta kiinnostuneen henkilön toimesta marraskuussa 2020 ja toteutuksen ensimmäinen vaihe saatiin vauhtiin jo joulukuussa 2020. Hanke siirtyy toiseen vaiheeseen keväällä 2021 (lue lisää hankkeen toteutuksesta ja raportoinnista).

Hankkeen rahoitus ja Nuorisotutkimusseuran ulkopuoliset tutkijat

Hankkeen käynnistymisvaihetta on rahoittanut Helsingin kaupunki. Hankkeelle haetaan parhaillaan lisärahoitusta. Hankkeeseen osallistuu laaja joukko tutkijoita Nuorisotutkimusseuran työntekijöiden lisäksi:

Merja Kylmäkoski, yliopettaja, FT, Humanistinen ammattikorkeakoulu (Humak)

Pia Lundbom, yliopettaja, YTT, Humanistinen ammattikorkeakoulu (Humak)

Riikka Perälä, asiantuntija, VTT, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry

Reetta Räty, journalistiikan työelämäprofessori, Tampereen yliopisto

Elsa Saarikkomäki, tutkijatohtori, VTT, Oikeustiede, Turun yliopisto

Sirpa Tani, professori (kasvatustieteiden osasto), FT, Helsingin yliopisto

Tarja Tolonen, yliopistonlehtori (lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisyn tutkimus), VTT, Dosentti, Helsingin yliopisto

Hankkeen tutkijat

Tommi Hoikkala

Tutkimusprofessori emeritus