Nuorisojärjestöjen toiminnan arviointi ja seuranta - mitä siitä voisi Pohjoismaiden kesken oppia? (tutkimusosio, 2021–2022)

Nuorisotutkimusverkostossa toteutetaan Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssin koordinoiman, Nuorisojärjestöjen toiminnan arviointi ja seuranta - mitä siitä voisi Pohjoismaiden kesken oppia? -hankkeen tutkimuksellinen osio. Tutkimuksellisessa osiossa tehdään kirjallisuuteen sekä haastatteluihin perustuva kartoitus siitä millaisia keinoja, työkaluja ja toimintatapoja eri pohjoismaissa on käytössä nuorisojärjestöjen toiminnan arvioinnin ja laadun seurannan apuna sekä erityisesti toiminnan tehokkuuden arviointiin liittyen.

Toiminnan ja vaikuttavuuden arviointiin on olemassa useita erilaisia tapoja, työkaluja, mittareita sekä menetelmiä. Menetelmien moninaisuus näkyy nuorisojärjestökentällä, joskin sitä selittää nuorisojärjestöjen kohderyhmien ja toiminnan erilaisuus sekä järjestöjen erilaiset tarpeet mitata ja raportoida tuloksista, toiminnasta ja vaikuttavuudesta. Järjestöjen toimintaan vaikuttavat myös rahoittajien asettamat reunaehdot, eikä toimintaympäristön, rahoituksen ja arviointitarpeiden muuttuessa käytössä olevat menetelmät välttämättä palvele järjestöjen arviointitarpeita tehokkaasti. Hankkeessa arvioidaankin, mitkä löytyneistä keinoista, työkaluista ja toimintatavoista voidaan nimetä ”nuorisojärjestöjen arvioinnin hyviksi käytännöiksi”, joita voidaan suositella käyttöön laajemmin. Tämä arviointi toteutetaan yhteistyössä kussakin pohjoismaassa toimivan nuorisojärjestöjen kattojärjestön kanssa.

Anu Gretschelin ja Kai Tarvaisen lisäksi Viola Särkiluoto on ollut mukana työskentelemässä hankkeessa.

Hankkeen rahoitus

Pohjoismainen ministerineuvosto