Nuorisobarometri

Kuva: Mikael Heikkanen.

Vuosittain julkaistava Nuorisobarometri mittaa suomalaisten nuorten arvoja ja asenteita. Valtion nuorisoneuvosto (aiemmin Nuorisoasiain neuvottelukunta, Nuora) on julkaissut suomalaisten nuorten arvoja ja asenteita selvittävää Nuorisobarometria vuodesta 1994 lähtien. Vuodesta 2004 lähtien Nuorisobarometri on julkaistu Valtion nuorisoneuvoston ja Nuorisotutkimusverkoston yhteistyönä.

Nuorisobarometrin vuodesta toiseen samanlaisina toistuvat kysymykset ja yli 20 vuoden mittainen aikajänne mahdollistavat muutosten seuraamisen ja todellisten ajassa tapahtuneiden trendien havaitsemisen. Barometrin pitkäaikainen seuranta-aineisto virittää niin tieteelliseen kuin nuorisopoliittiseen pohdiskeluun. Pysyvien perusteemojen, työn ja koulutuksen, lisäksi pitkään seurattuja aiheita ovat olleet yhteiskunnallinen vaikuttaminen, asuminen, tulevaisuus ja sosiaalinen elämä sekä tyytyväisyys elämään ja sen eri osa-alueisiin.

Vuosittain vaihtuvien teemojen avulla pyritään tarttumaan kutkuttaviin nuoria ja nuoruutta koskeviin aiheisiin, joista kaivataan kattavaa ajantasaista tietoa.

Nuorisobarometreja voi tilata Nuorisotutkimusseuran verkkokaupan kautta (joidenkin vuosien barometrit saattavat olla loppuunmyytyjä). Kaikki ilmestyneet Nuorisobarometrit ovat luettavissa verkkojulkaisuina Valtion nuorisoneuvoston verkkosivuilla.

Nuorisotutkimusverkoston ja Valtion nuorisoneuvoston yhteistyönä ilmestyneet barometrit

Opin polut ja pientareet. Nuorisobarometri 2017
Elina Pekkarinen & Sami Myllyniemi (toim.)

Katse tulevaisuudessa. Nuorisobarometri 2016

Arjen jäljillä. Nuorisobarometri 2015

Ihmisarvoinen nuoruus. Nuorisobarometri 2014

Vaikuttava osa. Nuorisobarometri 2013

Monipolvinen hyvinvointi. Nuorisobarometri 2012

Puolustuskannalla. Nuorisobarometri 2010

Taidekohtia. Nuorisobarometri 2009

Mitä kuuluu? Nuorisobarometri 2008
Sami Myllyniemi (toim.)

Perusarvot puntarissa. Nuorisobarometri 2007 (Valtion nuorisoneuvoston sivuilla)
Sami Myllyniemi (toim.)

Uskon asia. Nuorisobarometri 2006 (Valtion nuorisoneuvoston sivuilla)
Terhi-Anna Wilska (toim.)

Erilaiset ja samanlaiset. Nuorisobarometri 2005 (Valtion nuorisoneuvoston sivuilla)

Oman elämänsä yrittäjät? Nuorisobarometri 2004
Terhi-Anna Wilska (toim.)

Nuorisobarometri on ilmestynyt Valtion nuorisoneuvoston julkaisemana vuodesta 1994 lähtien. Kaikki barometrin vuodesta 1994 alkaen ovat luettavissa Valtion nuorisoneuvoston sivuilla.

Tutkijat

Sami Myllyniemi