Onko lapsesi innokas musiikinkuluttaja? – Lasten musiikkifaniutta käsittelevään tutkimukseen etsitään nyt haastateltavia

Fanittaako lapsesi JVG:tä, Ellinooraa tai vaikkapa Einoa ja Aapelia? Onko K-pop hänelle sydämen asia? Vai vetääkö veri ennemmin rockin pariin?

Lasten musiikkifanius ja muuttuva lapsuus -tutkimushanke etsii haastateltavaksi alle 12-vuotiaita musiikkifaneja. Musiikkifaniudella tarkoitetaan tässä yhteydessä johonkin muusikkoon, yhtyeeseen tai musiikkityyliin kohdistuvaa fanitusta, ihailua tai kiintymystä. Yksinkertaisimmillaan kyse voi olla oman lempimusiikin innokkaasta ja toistuvasta kuuntelusta. Sen lisäksi faniuteen voi liittyä myös esimerkiksi suosikkiartistin seuraamista somessa, kuvien keräilyä tai vaikkapa idolin pukeutumistyylin jäljittelyä. Fanius voi olla yhtä lailla intohimoista ihailua kuin arkisempaa fanittamistakin!

Tutkimushankkeen tarkoituksena on tarkastella sitä, millaisia muotoja ja merkityksiä musiikkifanius saa lasten elämässä. Samalla hanke pyrkii avaamaan uusia näkökulmia lasten mediakulttuuriin ja sen muutokseen. Lasten faniutta ei ole aiemmin juurikaan tutkittu. Tutkimus on osa Nuorisotutkimusseuran  toimintaa, ja hankkeen tutkijana toimii VTT Janne Poikolainen. Tutkimuksen rahoituksesta vastaa Koneen Säätiö.

Rennosti jutellen

Kertaluontoiset haastattelut ajoittuvat loppukeväälle ja kesälle 2021. Haastattelut toteutetaan koronasyistä videoyhteyden välityksellä. Haastateltavien nimiä tai muita tunnistetietoja ei tuoda missään tutkimuksen vaiheessa julki, ja haastatteluiden tallenteet tuhotaan tutkimustulosten julkaisemisen jälkeen. Haastateltavien iälle ei ole asetettu alarajaa, mutta on hyvä huomioida, että lapsen olisi hyvä kyetä vastaamaan faniuttaan koskeviin suullisiin kysymyksiin itse. Kysymykset eivät ole vaikeita, eikä niihin ole oikeita tai vääriä vastauksia.

Haastattelut ovat luonteeltaan rentoja juttutuokioita, eikä niitä tarvitse jännittää. Varsinkin isompien lasten toivotaan osallistuvan haastatteluihin ensisijaisesti itsenäisesti, ilman huoltajan välitöntä mukanaoloa. Mikäli ajatus haastattelusta ilman tutun aikuisen seuraa tuntuu lapsesta kuitenkin pelottavalta tai vaikealta, voi hänen huoltajansa olla haastattelutilanteessa läsnä. Jos lapsen lähipiirissä on muita tutkimuksen kohderyhmään kuuluvia faneja, voidaan haastattelu toteuttaa myös yhteishaastatteluna.

Haastateltavat saavat kiitokseksi viiden euron Ärrä-lahjakortin.

Ilmoittaudu mukaan

Mikäli lastasi on mahdollista haastatella tutkimusta varten, ilmoitathan asiasta 16.5.2021 mennessä (ilmoittautumisaikaa jatkettu) sähköpostitse tai tekstiviestitse tutkija Janne Poikolaiselle (ks. yhteystiedot alla). Huomioithan, että tutkimukseen osallistuminen edellyttää lapsilta aina huoltajan kirjallista suostumusta.

Hankkeen tietosuojaseloste

Janne Poikolainen