Koulukiusaamisen moniulotteisuus nuorisotyön ja -tutkimuksen kohteena - kokemuksia kiusaamisesta ja sen ehkäisystä (2017–2018)

Nuorisotutkimusverkosto toteuttaa tutkimuksen Aseman Lapset ry:n vuosina 2017–2018 käynnissä olevasta koulukiusaamiseen puuttuvasta hankkeesta (K-0). Aseman Lapset ry:n hankkeessa kehitetään työkaluja kiusaamisen ehkäisyyn ja selvittämiseen moniammatillisin keinoin tilanteissa, joiden seurauksena on tehty rikosilmoitus tai muu virka-apupyyntö poliisille.

Tutkimuksen tarkoituksena on edistää K-0 -hankkeen käytäntöjen kehittämistä tuottamalla tietoa kiusaamisen ilmiöstä ja siihen puuttumisesta koulun sosiaalisessa toimintaympäristössä.

Tutkimus on toteutettu toiminta- ja tapaustutkimuksen menetelmiä soveltaen. Tutkimukseen on valittu lähempään tarkasteluun kaksi K-0 -hankkeen työn kohteeksi tullutta kiusaamistapausta, joiden kautta tutkimuskysymyksiä tarkastellaan. Tutkimus perustuu kentällä kerättyyn haastattelu- ja havainnointiaineistoon. Tutkimuksessa tehdään näkyväksi kiusaamistapauksia, tapahtumien taustoja ja niiden selvittämistä sekä kiusaamiseen puuttumisen kehittämistä eri osapuolten näkökulmista.

Tutkimusraportti Monialainen verkostotyö ja koulukiusaaminen julkaistaan 4.4.2018.

 

Tutkimushankkeen tutkijana toimii VTM Noora Hästbacka. Hanketta johtaa VTT erikoistutkija Elina Pekkarinen.

Tilaus / rahoitus: Aseman Lapset ry.

Hankkeen tutkijat

Elina Pekkarinen

Elina Pekkarinen

Ma. tutkimuspäällikkö

VTT, sosiaalityöntekijä

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

040 846 8624

Tutkijan profiili
Noora Hästbacka

Noora Hästbacka

Tutkija

VTM

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

044 4165395

Tutkijan profiili