Diginuoruus mediakaupungissa – Urbaanietnografisia avauksia Helsingin ja Pietarin kaduilla ja asemilla (2016–2018)

Diginuoruus mediakaupungissa -tutkimushanke tuottaa uutta, kansainvälistä ja poikkitieteellistä tietoa (mediatutkimus, sosiologia, nuorisotutkimus, kaupunkitutkimus) urbaaniin digitaaliseen elämään liittyvistä kuulumisista, kamppailuista ja kontrollista nuorten kaupunkielämän arjessa.

Tutkimus toteutetaan Helsingissä ja Pietarissa. 

1) Hanke tuottaa uutta tietoa siitä, miten digitaaliset teknologiat ovat monin tavoin läsnä nuoren sukupolven urbaanissa elämässä, ja millaisia mahdollisuuksia (kuulumisen muotoja) ja rajoituksia (esim. kontrolli) ne tuovat nuorten elämään mediakaupungissa.

Youth, it seems, are everywhere and nowhereSunaina Maira and Elisabeth Soep

2) Hanke on metodologisesti kokeileva. Siinä sovelletaan vertailevaa urbaanietnografista otetta, joka ylittää paitsi erilaisia fyysisen kenttätyön maantieteellisiä (HKI, Pietari) ja paikallisia (metro), myös fyysisen ja virtuaalisen (internet) kenttätyön rajoja.

3) Hanke on osallistava ja sen pyrkimyksenä on vahvistaa avoimutta ja läpinäkyvyyttä mediakaupungissa sekä sukupolvien välistä vuoropuhelua yhteiskunnassa ja ylittää digitaaliseen julkiseen elämään liittyviä kuiluja. Hanke toteutetaan Helsingin yliopiston sosiaalitieteiden laitoksen (hankkeen johtaja, Sumiala), Tampereen yliopiston YKY:n (Honkatukia, Svynarenko), Nuorisotutkimuseura (Suurpää, Mulari) ja Pietarin National Research University High School of Economics, the Centre for Youth Studies (Omelchenko, Krupets) kanssa.

Hanke tuo yhteen mediatutkimuksen, sosiologian, nuorisotutkimuksen ja kaupunkitutkimuksen alat ymmärtääkseen diginuoruutta mediakaupungissa. Metodologisesti kokeileva. Hanke sovelletaa vertailevaa urbaanietnografista otetta, ja ylittää erilaisia fyysisen kenttätyön (kaupungit, metro) ja virtuaalisen (internet) kenttätyön rajoja. Hanke on osallistava ja se tuottaa uusia tapoja raportoida ja viestiä tutkimuksesta paitsi tieteen, myös taiteen ja populaarikulttuurin keinoin.

 

Hankkeen kotisivut: http://www.metroproject.net/

Hankkeen tutkijat muissa organisaatioissa

Johanna Sumiala - hankkeen johtaja, FT, Sosiaalitieteiden laitos, Helsingin yliopisto

 

 

Päivi Honkatukia -  VTT, Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö, Tampereen yliopisto

 

Leena Suurpää - VTT, dos.

 

Yana Krupets - YTT, Centre for Youth Studies, National Research University High School of Economics, Saint Petersburg

 

Elena Omelchenko - FT, Centre for Youth Studies, National Research University High School of Economics, Saint Petersburg

Nuorisotutkimusverkoston tutkijat hankkeessa

Heta Mulari

Heta Mulari

Tutkija

FT

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Tutkijan profiili
 Arseniy Svynarenko

Arseniy Svynarenko

Tutkija

YTT (Taras Ševtšenkon Kiovan valtionyliopisto)

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

+358 50 328 34 65

Tutkijan profiili
Malin Fransberg

Malin Fransberg

Tohtorikoulutettava

VTM

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Tutkijan profiili