Chat-palvelut nuorten hyvinvoinnin tukena (2022-)

Chat -palvelun aineistojen avulla pyritään selvittämään nuorten tarpeita ja toiveita auttamistoimintoihin sekä mielenterveys- ja päihdepalveluihin liittyen. Lisäksi tarkastellaan digitaalisten palveluiden toimintaa ja merkitystä nuorille sekä esteitä, joita nuorten kasvokkaisiin palveluihin ohjautumisessa on. Chat-aineistojen kautta voi tutkia myös sellaisia nuoria, joilla palveluiden tarvetta on, muta joiden kiinnittyminen palveluihin on vähäistä.

Ulos epätoivosta -webinaari 15.1. klo 9-10: Ensimmäisen hankevuoden tuloksia, myös chat-aineistosta. Tervetuloa kuulemaan alustavia tuloksia nuorten itsemurha-, päihde- ja väkivaltakuolemien ennaltaehkäisyä tutkivasta Ulos epätoivosta -hankkeesta.

Osallistumme NUORI2024 päiville Tampereella huhtikuussa 2024.

NYRIS (Nordic Youth Research Symposium) on joka toinen vuosi järjestettävä Pohjoismainen nuorisotutkimuksen tieteellinen symposiumi. NYRIS järjestetään Tampereella 12-14. kesäkuuta ja meillä on siellä työryhmä (11). Tervetuloa mukaan abstraktihaku on käynnissä 19.1.2024 saakka.

Chat-palveluiden tutkiminen on jatkoa Valtioneuvostontutkimus- ja selvitystoiminnan (VN TEAS) NUMPA-hankkeelle. Chat-aineistoon perustuen on aiemmin julkaistu NUMPA-hankkeen loppuraportissa (luku 5) tutkimustietoa palvelukokemuksista sekä blogitekstejä.

Tutkimusryhmän jäsenet 2023–2028

Essi Holopainen analysoi keskusteluihin hakeutumisen syitä ja palvelukokemuksia. Kansainvälistä vertailua chat-palveluissa nousevista keskusteluteemoista, toimintatavoista ja palvelujen merkityksestä tutkitaan neljän maan yhteisessä CHAT-YOUTH konsortiohankkeessa (ERASMUS+ KA220-nuorisoala) EU-rahoituksella vuosina 2023-2026.

Alix Helfer tutkii nuorten yhteydenottoja chat-palveluihin liittyen itsetuhoisiin ajatuksiin tai käytökseen osana Ulos epätoivosta -hanketta.

Nuorisotutkimusseuran tutkijoiden lisäksi tutkimukssa työskentelee Janne Takala (A-klinikkasäätiö). Hän tutkii mm. digiosallisuutta ja palvelukynnyksiä.

Lisäksi on työn alla pro gradu -työ 15-17-vuotiaiden tyttöjen hyvinvoinnista.

Tuuli Pitkänen toimii CHAT-Youth- ja Ulos epätoivosta -hankkeiden vastuullisena tutkijana Nuorisotutkimusseurassa.

Tietoa tutkimukseen osallistujille

Tutkimuksen rahoitus

Strategisen tutkimuksen neuvosto (Ulos epätoivosta -tutkimushanke),
EU: ERASMUS+, KKA-220 (CHAT-Youth -hanke)
Sosiaali- ja terveysministeriö (MIPA2.0 -hanke A-klinikkasäätiö)
Alli Paasikiven säätiö (henkilökohtainen apuraha, Janne Takala)
Nuorten mielenterveys- ja päihdetyö: Tutkittua tietoa kehittämistyön tueksi (NUMPA, VN-teas 2021–2022)
Rahoitusta voidaan hakea lisäksi muualta.

Hankkeen tutkijat Nuorisotutkimusverkostossa

Tuuli Pitkänen