Metodit riviin! Nuorisotutkimuksen avoimen tutkijaseminaarin metodipäivä
Aika: tiistai 5.4.2016 klo 10.00-16.00
Paikka: Helsinki, Tieteiden talo (Kirkkokatu 6), sali 505
Nuorisotutkimuksen avoimen tutkijaseminaarin vuosi käynnistyy metodipäivällä, jossa pohdimme nuorisotutkimuksen uusia tutkimusmenetelmiä ja tutkijan metodisiin valintoihin liittyviä haasteita. Millaisia mahdollisuuksia visuaaliset ja digitaaliset tutkimusmenetelmät tarjoavat nuoriso- ja lapsuudentutkimukselle? Millaista tietoa taidelähtöiset menetelmät tarjoavat, ja millaisia eettisiä haasteita perinteisten tutkimusasetelmien ylittäminen tuottaa? Entä millaisiin erilaisiin ratkaisuihin tutkijat ovat ongelmallisissa tutkimustilanteissa päätyneet? Muun muassa näitä kysymyksiä pohtivat päivän pääpuhujat Leena Suurpää, Anna-Kaisa Kuusisto-Arponen, Antti Häkkinen ja Sanna Aaltonen.
Tilaisuus liittyy kolmeen Nuorisotutkimusverkoston vuonna 2015 julkaisemaan teokseen, joissa kaikissa nuorisotutkimuksen uudet menetelmät ja tutkijan metodiset valinnat nousevat pohdittaviksi:
- Visuaaliset menetelmät lapsuuden- ja nuorisotutkimuksessa. Toim. Marleena Mustola, Johanna Mykkänen, Marja Leena Böök & Antti-Ville Kärjä.
- Umpikujasta oivallukseen Toim. Sanna Aaltonen ja Riitta Högbacka.
- Salattu, hävetty, vaiettu. Miten tutkia piilossa olevia ilmiöitä. Toim. Antti Häkkinen & Mikko Salasuo.
Tilaisuuteen ovat tervetulleita kaikki nuorisotutkimuksesta ja käsiteltävistä aiheista kiinnostuneet. Mukaan keskustelemaan ovat lämpimästi tervetulleita myös muut kuin tutkijoina työskentelevät. Tilaisuus on maksuton ja päivään sisältyy kahvitarjoilu kaikille osallistujille. Pyydämme osallistujia ilmoittautumaan sähköisellä lomakkeella maaliskuun loppuun mennessä. Työryhmien osalta ilmoittautuminen on päättynyt.
Ohjelma
10:00–11:15
- Tutkimuspäällikkö Kaisa Vehkalahti, Nuorisotutkimusverkosto: Tervetuloa
- Tutkimusjohtaja Leena Suurpää, Nuorisotutkimusverkosto: Tieteen ja taiteen tieto – eettisiä neuvotteluja
- Akatemiatutkija Anna-Kaisa Kuusisto-Arponen, Tampereen yliopisto: Leikki kehollisena tietona: lapset puistosuunnittelun asiantuntijoina
11:15–11:30 Kahvitarjoilu
11:30–12:45
- Yliopistonlehtori Antti Häkkinen, Helsingin yliopisto: Culturally in between: Etnografisen historiantutkimuksen metodisia ongelmia Thunder Bayssa
- Erikoistutkija Sanna Aaltonen, Nuorisotutkimusverkosto: Refleksiivisyys tutkimuksen työvälineenä
- Loppukeskustelu
12:45–13:30 Lounastauko (omakustanteinen)
13:30–16:00 Työryhmät
Session 1, lecture hall 505 (Discussion in English)
Chair Leena Suurpää, Finnish Youth Research Network
- Sofia Laine & Yên Mai, Finnish Youth Research Network: Blogging activism of young educated and global woman in an authoritarian society. Commentator: Tiia Laukkanen, Finnish Youth Research Network.
- Nina Maskulin, University of Helsinki: Visuality and qualitative attitude approach in film reception. Commentator: Pia Houni, Finnish Institute of Occupational Health.
- Oona Myllyntaus, Helsingin yliopisto, Opettajankoulutuslaitos: Visual Thinking Strategies -menetelmä (VTS) tiedonhankintamenetelmänä tutkimuksessa. Kasvatustieteen väitöskirja taideteosten roolista ja arvosta formaalissa opiskelu- ja työympäristössä 2000-luvun lukiossa. Commentator: Heta Mulari, Finnish Youth Research Network.
Ryhmä 2, sali 405 (Suomeksi)
Pj. Kaisa Vehkalahti, Nuorisotutkimusverkosto
- Riikka Taavetti ja Jukka Lehtonen, Helsingin yliopisto: Metodisia kysymyksiä sateenkaarinuorten tutkimuksessa. Kommentaattori: Anna Anttila, Helsingin kaupunki
- Katariina Löfblom, Turun yliopisto: Narratiivinen lähestymistapa ja nuorten koulunkäyntiä koskeva teemahaastatteluaineisto. Kommentaattori: Sanna Aaltonen, Nuorisotutkimusverkosto.
Työskentelytapa työryhmissä
Myös työryhmät ovat avoimia koko seminaariyleisölle. Avoimen tutkijaseminaarin toiminta perustuu vahvasti keskustelulle ja vertaiskommentoinnille. Työskentely rakentuu tutkijoiden omien työpapereiden käsittelylle. Tutkijaseminaariin voi tuoda pohdittavaksi erilaisiin tutkimusaiheisiin, aineistoihin ja lähestymistapoihin liittyviä ongelmia ja kysymyksiä. Kommentoitavaksi voi tuoda esim. tutkimussuunnitelman, artikkelikäsikirjoituksen, konferenssipaperin tai osia käsikirjoituksesta, johon kaipaa monitieteisen tutkijajoukon kommentteja. Ennakkomateriaalina jaettava aineisto tulee toimittaa viimeistään 21.3.2016. Papereiden käsittelyyn on varattu aikaa n. 30–45min/esittäjä. Tutkijaseminaari tarjoaa mahdollisuuden pyytää omaan tutkimukseen kommentteja ulkopuoliselta asiantuntijalta ja ilmoittautumislomakkeella voi esittää myös toivomuksen kommentaattorista.
Lisätietoja ja yhteydenotot
tutkimuspäällikkö Kaisa Vehkalahti
Nuorisotutkimusverkosto
kaisa.vehkalahti(@)nuorisotutkimus.fi