Vähemmistöjen nuoret Nuoruus hallitusohjelmassa -sarjan analyysissa

Nuorisotutkimusverkoston tiedote 28.1.2016

Jyrki Kataisen hallituksen ohjelmaa arvosteltiin seikkaperäisyydestä ja Juha Sipilän hallitusohjelmasta pyrittiinkin tekemään edeltäjäänsä lyhyempi. Mukaan mahtuivat uhanalaiset kalalajit, mutta tukea tarvitsevat ihmisryhmät jätettiin suosiolla ohjelman ulkopuolelle – siitä huolimatta, että heidän etunsa turvaaminen on ollut poliittisesta päätöksenteosta riippuvaista. Miksi hallitusohjelma on huolissaan hevosenlannan polttamisesta tai suomalaisen ruuan käytöstä, muttei kokonaisten ihmisryhmien kohtalosta? Mitä vaikeneminen merkitsee vähemmistöjen oikeuksien kannalta?

Seksuaalivähemmistöjen asemaan perehtyneet tutkijat Kia Aarnio ja Riikka Taavetti toteavat, ettei sukupuolta, vähemmistöjä tai yhdenvertaisuutta mainita ohjelmassa lainkaan - ihmiselämää keskeisesti ohjaava seksuaalisuuskin vilahtaa vain rangaistusten koventamisen yhteydessä. Vammaiset ihmiset hallitusohjelma haluaa töihin, muttei luo edellytyksiä sen onnistumiselle. Sen sijaan ohjelma vaikenee vammaisten erityistarpeista, toteavat tohtorikoulutettavat Anna-Maija Niemi, Aarno Kauppila sekä tutkijatohtori Reetta Mietola analyysissaan. Entinen romanikulttuurin tukemisen mallimaa vaikenee nyt romaneista kokonaan, mikä saa akatemiaprofessori Johanna Niemen ounastelemaan romanien koulutuksessa saavutetun myönteisen kehityksen katkeamista. 

Nuoruus hallitusohjelmassa -kirjoitussarja palaa pieneltä verkkosivu-uudistustauolta uudella ilmeellä. Tavoitteena on tarjota teille, hyvät lukijat, tutkimukseen perustuvaa ja tarkkaan pureksittua politiikan analyysia. Sarjan tekstit ovat luettavissa teemasarjan oman sivun kautta www.nuorisotutkimusseura.fi/nuoruus-hallitusohjelmassa-kirjoitussarja sekä uusimmat kirjoitukset alla olevien linkkien kautta.

Miten koulutussäästöt vaikuttavat vähemmistönuorten asemaan? – esimerkkinä romaninuoret
Näkökulma 16, 28.1.2016
Kirjoittaja: Johanna Niemi

Tuottavuusloikka pyörätuolilla – vammaisten nuorten asema hallitusohjelmassa
Näkökulma 15, 28.1.2016
Kirjoittajat: Anna-Maija Niemi, Aarno Kauppila & Reetta Mietola

Miten nyhjäistään tyhjästä? Sateenkaarinuoret ja sateenkaariperheiden nuoret hallitusohjelmassa
Näkökulma 14, 28.1.2016
Kirjoittajat: Kia Aarnio & Riikka Taavetti 

Debatointiterveisin

Sarjan toimittajat 

Elina Pekkarinen & Sinikka Aapola-Kari