Uutuusjulkaisu: Hampaat irvessä? Painavia sanoja 11–15-vuotiaiden kilpaurheilusta

Nuorisotutkimusverkosto ja Nuori Suomi kutsuivat lasten ja nuorten kilpaurheiluun eri tavoin kiinnittyviä henkilöitä esittämään ajatuksia 11–15-vuotiaden kilpaurheilusta. Vapaan assosioinnin, pohdintojen, terävien havaintojen ja uusien ideoiden pohjalta syntyi julkaisu Hampaat irvessä? Painavia sanoja 11–15-vuotiaiden kilpaurheilusta.

Kirjoitussikermässä erittäin ajankohtaisesta teemasta näkemyksensä esittävät Stefan Wallin, Outi Aarresola, Jarmo Mäkelä, Tuija Helander, Arto Tiihonen, Leena Lehtolainen, Herkko Koski, Ville Klinga, Juha Valla, Tommi Hoikkala, Matti Haapoja, Juha Sihvola, Nanne Dahlman ja Aki-Mauri Huhtinen. Lisäksi mukana on Mäkelänrinteen lukion oppilaiden Juho Sallisen, Selja Ryöpyn, Santeri Lepistön ja Aliisa Prihan hienot ainekirjoitukset aiheesta Minä ja kilpaurheilu.

Suomalaisen huippu-urheilun rakenteet ovat rajun muutoksen kourissa. Huippu-urheilun strategiatyöryhmä jätti raporttinsa ministeri Stefan Wallinille 7.4.2010, ja työn pohjalta toimintaa jatkaa Huippu-urheilun muutostyöryhmä, joka aloitti työnsä syyskuussa 2010. Keskustelun eräs tärkeimpiä ulottuvuuksia on lasten ja nuorten liikunnan ja kilpaurheilun paikka myllerrysten jälkeen.

Hampaat irvessä? -julkaisu tarjoaa näkökulmia muun muassa rakenteellisiin, kulttuurisiin, kasvatuksellisiin, eettisiin ja kokemuksellisiin tekijöihin, jotka ovat ohittamattomia huippu-urheilun muutostyön kannalta.

Teoksen toinen toimittaja, dosentti Mikko Salasuo:

- Nyt, jos koskaan, on aika laajalle kansalaiskeskustelulle, sillä kehitettäessä huippu-urheilua vaikutetaan väistämättä lasten ja nuorten elämään. Hehän ovat niitä, joista valikoituu tulevaisuudessa huippu-urheilijan polulla rehkivät kansakunnan toivot. Jos nyt ei avaa suutaan, on myöhemmin hyödytöntä kritisoida esimerkiksi arvopohjaa tai yliviritettyä kilpailumasiinaa. Suurin haaste onkin löytää se viisasten kivi, jolla käännetään ikiaikainen ”suomalainen sisu” -mentaliteetti kohti uutta ja rennompaa urheilueetosta. Sen täytyy istua nykyajan ja -ihmisen sielunmaisemaan, mutta samalla ruokkia dynaamisesti huippu-urheilua.

Hampaat irvessä? -teos on tarkoitettu kaikille lasten ja nuorten kilpaurheilusta kiinnostuneille tutkijoille, vanhemmille ja valmentajille.

Verkkojulkaisuun (pdf)

Mikko Salasuo & Manu Kangaspunta (toim.) (2011): Hampaat irvessä? Painavia sanoja 11–15-vuotiaiden kilpaurheilusta
Nuorisotutkimusverkosto | Nuorisotutkimusseura, verkkojulkaisuja 39.
ISBN-numero 978-952-5464-85-6. Verkkojulkaisu, 66 s.

Painetun version tilaukset Nuori Suomi ry:stä