Koulun omat voimavarat ovat päihdekasvatuksessa keskeisiä

Nuorisotutkimusverkoston Se toimii sittenkin. Kuinka päihdevalistuksesta saa selvää? -uutuusjulkaisu tuo selvyyttä kysymykseen päihdevalistuksen hyödyllisyydestä ja parhaista tavoista tehdä sitä. Valistus vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen ja epävirallisiin normeihin sekä poliittiseen päätöksentekoon – ja näin myös päihteiden käyttöön ja haittoihin. Vallitseva tapa tutkia ja arvioida valistusta ei tavoita näitä vaikutuksia. Kirjoittajat ehdottavat tilalle joukkoviestinnän tutkimusperinteeseen ja Suomessa kehitettyyn virittävän valistuksen teoriaan nojaavaa tutkimusotetta. 

Se toimii sittenkin -teos valaisee viestinnän merkitystä ja rohkaisee viestimään tehokkaasti ehkäisevässä päihdetyössä. Kirjassa esitetään päihdevalistukselle eettinen perustelu ja osoitetaan, miksi sekä valistus että kontrolli ovat välttämättömiä.

Se toimii sittenkin puolustaa koulun omiin voimavaroihin nojaavaa päihdekasvatuksen mallia. Se sopii kirjoittajien mukaan paremmin Suomen oloihin kuin Euroopassa suositut, koulun ulkopuolelta tuodut päihdekasvatusohjelmat. Tapaustutkimuksen avulla eritellään ja tarkastellaan kriittisesti nuoriin kohdistetun tupakkavalistuksen keinoja ja viestejä. Kirjan päättävät käytännönläheiset luvut tutkimustiedon tulkinnasta ja sen oikeasta ja väärästä käytöstä päihdetyössä ja -politiikassa sekä mediavaikuttamisesta. 

Teos on sosiaali- ja terveysministeriön rahoittama, ja se on tarkoitettu opetus-, nuoriso- ja päihdetyön ammattilaisille, mutta sopii myös julkisessa hallinnossa työskenteleville, tutkijoille, vanhemmille ja kaikille aikuisille. Kirja on postitettu kaikille suomalaisille yläasteille, ja siitä on vuonna 2012 tulossa myös ruotsinkielinen verkkoversio.

Tilaukset: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. (maksuton julkaisu lähetetään postikulujen hinnalla)

Markku Soikkeli, Mikko Salasuo, Anne Puuronen ja Matti Piispa
Se toimii sittenkin. Kuinka päihdevalistuksesta saa selvää?
ISBN 978-952-5994-02-5. Nuorisotutkimusseuran/Nuorisotutkimusverkoston julkaisuja 116.
76 s. Sarja: Hybridit.