Kuntodoping-kirjalle kunniamaininta Vuoden urheilukirja -kilpailussa

Mikko Salasuon ja Mikko Piispan kirja Kuntodoping. Näkökulmia dopingaineiden käyttöön huippu-urheilun ulkopuolella (2012) on palkittu kunniamaininnalla Vuoden urheilukirja -kilpailussa.

"Kirja avaa merkittävää uraa maastossa, joka aiemmin on verhoutunut huhupuheisiin. Dopingiin liittyvistä ongelmista keskusteltaessa huomio kiintyy yleensä vain marginaaliseen huippu-urheiluun. Kuntodoping-kirja asettaa tutkimusaineistoon perustuen dopingin todellisiin yhteiskunnallisiin kehyksiinsä", palkintoraati toteaa Kuntodoping-kirjasta.

Vuoden urheilukirja 2012 -palkinnon voitti Juha Kanervan ja Vesa Tikanderin Urheilulajien synty (Teos). Lisäksi Markku Siukoselle (s. 1948) myönnettiin kunniakirja pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta työstä suomalaisen urheilukirjallisuuden parhaaksi. Vuoden urheilukirja -palkinnon jakaa vuosittain Suomen Urheilumuseosäätiö. 

Kuntodoping-kirjan esittely:

Syyskuussa 2007 silloinen kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin esitti huolensa dopingin käytön yleistymisestä huippu-urheilun ulkopuolella. Hän kysyi, onko dopingista tulossa kansantauti.

Tässä tutkimuksessa vastataan laajasti esitettyyn kysymykseen: Mistä on kyse, kun puhutaan dopingin käytöstä muuhun tarkoitukseen kuin huippu-urheilumenestyksen saavuttamiseen? Millaisiin kulttuurisiin ja yhteiskunnallisiin kehyksiin doping kytkeytyy, mikä on käytön ja käyttäjien suhde muuhun yhteiskuntaan, kuinka yleistä käyttö on, millaiset ovat käyttäjien motiivit ja miten erilaiset terveyskysymykset kytkeytyvät ilmiöön? Kaiken kaikkiaan kuvataan sitä, mikä on niin kutsutun kuntodoping-ilmiön yhteiskunnallinen paikka Suomessa. Kuntodopingia valotetaan kahdeksaa primääriaineistoa hyödyntäen. Eri tavoin näkökulma aukeaa niin käyttäjiin kuin heidän ystäviinsä ja läheisiinsä, lainvalvontaviranomaisten toimintaan, ehkäisevään dopingtyöhön, käyttäjä- ja kansalaiskeskusteluihin, dopingrikollisuuteen sekä terveyskysymyksiin.
Mikko Salasuo ja Mikko Piispa: Kuntodoping. Näkökulmia dopingaineiden käyttöön huippu-urheilun ulkopuolella.
ISBN 978-952-5994-08-7, 240 s., Nuorisotutkimusverkosto/Nuorisotutkimusseura, julkaisuja 120.Lisätietoja: 

Mikko Salasuo, puh. 040 548 5520, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Mikko Piispa, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Suomen urheilumuseosäätiö

Kirjaa voi tilata Nuorisotutkimusseuran verkkokirjakaupasta osoitteestahttp://www.nuorisotutkimusseura.fi/catalog/kirjat/kuntodoping

Kirjasta on saatavilla myös englanninkielinen tiivistelmä: 
Perspectives to Doping Substance Use outside Elite Sports in Finland (pdf)

Tiivistelmävihkoa voi tilata myös Nuorisotutkimusseuran verkkokaupasta hintaan 8€.