Uutuusverkkojulkaisu: Vanhemmat suhtautuvat tyttöjen ja poikien nettiturvallisuuteen eri vakavuudella
Vuoden 2012 Lasten mediabarometrin kohderyhmänä olivat 10–12-vuotiaat ja vuoden erikoisteemana oli sukupuolten väliset erot mediankäytöissä. Valtakunnallisessa kyselytutkimuksessa selvisi, että tyttöjen ja poikien mediavalinnat suuntautuvat eri lajityyppeihin ja mediasisältöihin.
Kuvaohjelmien katselu on varhaisnuorten yleisin mediankäyttö, mutta osa katselusta tapahtuu internetissä eikä kohdistu perinteisiin televisio-ohjelmiin. Varhaisnuorista puolet katsoo kuvaohjelmia vähintään kerran päivässä ja 85 prosenttia katselee niitä ainakin lähes joka päivä. Sisällöllisesti poikien katselu keskittyy tyttöjä useammin vain muutamiin ohjelmatyyppeihin, kun tytöt seurasivat useamman tyyppisiä kuvaohjelmia. Kotimaiset saippuaoopperat, viihdeohjelmat ja nuorille suunnatut animaatiot kuuluivat sekä tyttöjen että poikien suosikkeihin.
Pojilla useammin pelikonsoleita
Pelikonsoleita oli tytöillä käytössään harvemmin kuin pojilla, mutta se on barometrin laatineen erikoistutkija Annikka Suonisen mukaan pikemminkin seurausta tyttöjen vähäisemmästä kiinnostuksesta digitaalisia pelejä ja pelaamista kohtaan kuin syy pelaamattomuuteen. Huomattavalle osalla pojista digitaalisten pelien pelaaminen on tärkeä osa mediankäyttöä ja harrastus jo itsessään. Huomioitavaa myös oli, että 10–12-vuotiaiden poikien suosituin peli oli K-18-peli Call of Duty.
Internetin käyttöä selvitettäessä ilmeni, että yhteisöpalvelujen ja pelien käyttö on lisääntynyt, kun taas chattien ja pikaviestinten suosio on vähentynyt. Haastatteluihin osallistuneet tytöt ja pojat tuntuivat suhtautuvan eri tavoin tuntemattomiin ihmisiin ja tietojensa luovuttamiseen internetissä. Valtaosa tytöistä oli erittäin tarkkoja siitä, keitä he hyväksyivät kavereikseen yhteisöpalveluissa tai mitä asioita he kirjoittivat internetissä, kun taas suurin osa pojista suhtautui näihin asioihin huolettomammin. Pojilla oli vanhempien lupa nettiyhteyden käyttöön kännykässään huomattavasti useammin kuin tytöillä.
Vanhemmat valvoivat huomattavasti tarkemmin tyttöjen kuin poikien mediankäyttöjä. Selvästi useammat pojat kuin tytöt myös kokivat, etteivät vanhemmat olleet kiinnostuneita keskustelemaan heidän mediasuosikeistaan. Annikka Suoninen suosittelee, että myös poikien kohdalla heidän käyttämiensä aineistojen ikärajoihin ja nettiturvallisuuteen kiinnitettäisiin enemmän huomiota: ”Myös poikien on mahdollista päätyä internetin kautta vaikkapa pedofiilien lähestymisyritysten kohteeksi”, hän korostaa.
Lukemisharrastuksessa tytöt ja pojat erosivat selvästi toisistaan. Pojat lukivat lähinnä vain sarjakuvakirjoja ja -lehtiä. Tytöt lukivat myös muuta kirjallisuutta ja muita aikakauslehtiä.
Varhaisnuoret ovat pop- ja rap-sukupolvea
Musiikinkuuntelusta ei ole pitkältä ajalta täsmällistä vertailutietoa, mutta suuntaa antavasti laadullisiin tutkimuksiin vertaillen voidaan todeta, että hevi- ja metallimusiikkisukupolvien jälkeen varhaisnuorista on kasvamassa pop- ja rap-sukupolvi: pop sekä toisena ryhmänä rap, hip hop ja R&B ovat suosituimmat musiikkilajit varhaisnuorten keskuudessa. Nämä musiikkilajit ovat keskimäärin yhtä suosittuja (molempia kuunteli usein 67 prosenttia), mutta suosio jakautuu niin, että tyttöjen enemmistö pitää popista, poikien enemmistö taas räpistä. Hevi- ja metallimusiikkia kuunteli usein vain 14 prosenttia. Tyttöjen ja poikien suosikkiartistilistat poikkeavat hyvin paljon toisistaan, eikä listojen kärkisijoilta löydy lainkaan samoja artisteja tai yhtyeitä.
Tarkemmat varhaisnuorten suosikkilistat löytyvät barometrin lopusta. Sivusta 171 alkaen on myös koottu huomioonotettavaa vanhemmille, opettajille ja muille kasvattajille.
Lisätietoja: Nuorisotutkimusverkoston erikoistutkija Annikka Suoninen, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., puh. 040 552 4793
Annikka Suoninen: Lasten mediabarometri 2012. 10–12-vuotiaiden tyttöjen ja poikien mediankäyttö. Nuorisotutkimusverkoston verkkojulkaisuja 62, ISBN 978-952-5994-32-2