Jo lähes sata on kertonut sateenkaarinuoruudesta eri aikoina

Nuorisotutkimusseuran, Setan ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kansanrunousarkiston keruuseen on lähetetty jo yli yhdeksänkymmentä kirjoitusta sateenkaarinuoruudesta. Kirjoituksissa eri-ikäiset kertovat, millaista on ollut elää nuoruutta, joka haastaa seksuaalisuuden ja sukupuolen normeja.

Keruu on avoinna 30.4.2014 asti, ja siihen voi osallistua kuka tahansa, joka kuuluu seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön, kokee tai on kokenut epävarmuutta seksuaalisuudestaan tai sukupuolestaan tai on haastanut seksuaalisuutta ja sukupuolta määrittäviä normeja. Kirjoitusten pituus ja tyyli ovat vapaat, ja keruuseen voi osallistua myös nimimerkillä.

”Kysyin, mitä sitten, jos on epävarma”

Sateenkaarinuorena nyt ja ennen -keruuseen osallistuneet ovat enimmäkseen nuoria tai nuoria aikuisia, mutta joukossa on myös vanhempia vastaajia. Vanhimmat ikänsä ilmoittaneet ovat syntyneet 1950-luvulla. Vastaajia on edustavasti eri puolilta Suomea, ja joukossa on niin homoja, lesboja ja biseksuaaleja kuin myös aseksuaaleja ja queer-ihmisiä. Vastaajat kertovat myös lapsuuden ja nuoruuden kokemuksiaan transsukupuolisuudesta tai siitä, millaista on tuntea sukupuoliristiriitaa ja miten sitä on voitu ratkoa.

Monet vastaajat kertovat ihastumisesta ja rakkaudesta, mutta myös syrjinnän pelosta, ohittamisesta ja näkymättömyydestä sekä eriarvoisuuden kokemuksista. Moni kertoo itsensä löytämisen onnesta: 1950-luvulla syntyneen kirjoittajan sanoin, ”oli kuin joku olisi laittanut valot päälle pimeässä huoneessa”.

Etenkin nuorten kirjoituksissa kuvataan seksuaalisuuden moninaisuuden näkymistä mediassa ja aiempaa suurempaa helppoutta tunnistaa itsensä – vaikka kaikki ei todellisuudessa menisikään kuin Salkkareissa. Myös vanhemmat kirjoittajat kertovat, miten tärkeitä olivat harvat mahdollisuudet nähdä normeja haastavaa seksuaalisuutta ja rakkautta.

”Elämäntarinaa ja karkeita mielipiteitä”

Kirjoituksia on lähetetty suomeksi ja ruotsiksi. Vastaukset ovat muodoltaan enimmäkseen suoraa muistelukerrontaa, mutta mukana on myös runoja ja novellimaisia kirjoituksia. Osa vastaajista on kirjoittanut tunnelmapaloja nuoruudestaan ja toiset taas ajassa tai teemoittain eteneviä läpikäyntejä nuoruudestaan.

Monet kirjoitukset ovat lyhyitä, mutta yhdessä ne muodostavat monipuolisen kuvan sateenkaarinuoruudesta Suomessa. Järjestäjät toivovat, että kirjoituksia lähetetään vielä runsaasti lisää. Sateenkaarinuorena nyt ja ennen -keruu lisää osaltaan vähemmistöjen näkyvyyttä arkistoissa, ja sen tuloksia on mahdollista käyttää lähdeaineistona hyvin monipuolisissa tutkimuksissa sateenkaarielämästä eri aikoina.

Lisätiedot:

Tutkija Riikka Taavetti
p. 020 755 2693
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Nuorisotutkimusseura ry on tieteellinen seura, joka edistää nuorisotutkimusta Suomessa ja kansainvälisesti. Nuorisotutkimusverkosto on seuran osana toimiva tutkijayhteisö, joka tuottaa monitieteistä akateemista tutkimusta sekä vaikuttaa tutkimuksillaan yhteiskuntapolitiikkaan ja nuorisotyön kehittämiseen. Nuorisotutkimusseuran julkaisusarjassa julkaistaan akateemista ja soveltavaa tutkimusta sekä yhteiskunnallisia puheenvuoroja. Seura julkaisee neljä kertaa vuodessa ilmestyvää Nuorisotutkimus-lehteä.

Seta ry - 40 vuotta ihmisoikeustyötä! Seta on 1974 perustettu valtakunnallinen ihmisoikeusjärjestö, jolla on 21 jäsenjärjestöä ympäri Suomea. Setan tavoitteena on ihmisten yhdenvertaisuuden toteutuminen riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuolesta tai sen sukupuolen ilmaisusta. Setan nuorisotyö tavoittaa vuosittain tuhansia nuoria. Osana Setaa toimii vuonna 1994 perustettu Transtukipiste. Vuonna 2014 juhlimme Setan 40-vuotista ja Transtukipisteen 20-vuotista taivalta. www.seta.fi | www.transtukipiste.fi