Historiallinen aikamatka nuoruuteen 1920-luvulla syntyneiden pula-ajoista 1990-lukulaisten lama-aikaan
Miltä nuoruus näyttää ja tuntuu, kun sitä katsoo vuonna 1926 syntyneen, miltei 90-vuotiaan silmin? Tai laman vuonna 1993 syntyneen, parikymppisen näkökulmasta? Nuorisotutkimusverkosto on tehnyt suururakan, jonka tuloksena julkaistaan kaksi vivahteikasta kirjaa nuoruuden historiasta: monitieteinen artikkelikokoelma ja elämäkerta-antologia.
Artikkelikokoelmassa Nuoruuden sukupolvet. Monitieteisiä näkökulmia nuoruuteen eilen ja tänään joukko nuoriso- ja historiantutkijoita pohtii, miten nuoruuden merkitys ja nuorten paikka suomalaisessa yhteiskunnassa ovat muuttuneet 1900-luvun alkupuolelta 2010-luvulle tultaessa. Tutkimus perustuu ainutlaatuisen laajaan nuoruudesta kertovien omaelämäkerrallisten kirjoitusten kokoelmaan. Se avaa moniulotteisen ikkunan nuoruuden arkeen ja juhlaan läpi itsenäisen Suomen historian.
Epävarmuus yhdistää nuoruuden kuvauksia eri vuosikymmenillä
- Yhteinen nimittäjä nuoruudelle eilen ja tänään näyttää olevan epävarmuuden kokemus. Varttuneimpien kirjoittajien nuoruutta varjostivat pula- ja sotavuodet, jotka rajoittivat heidän mahdollisuuksiaan. Esimerkiksi opiskelumahdollisuuksien niukkuus ja pakko lähteä varhain työelämään leimasivat suomalaista nuoruutta pitkään toisen maailmansodan jälkeen. Nuoruus ei ole ollut suinkaan vain nostalgiaa ja romantiikkaa, mutta ei liioin yksipuolista synkkyyttä, kertovat artikkelikokoelman toimittajat Kaisa Vehkalahti ja Leena Suurpää.
Myös 2010-luvun nuorten kirjoituksia leimaa vahva epävarmuuden kokemus, mutta toisella tavalla. Tämän päivän nuorten kokemuksissa korostuu valinnanmahdollisuuksien rannattomuus ja yksilöllisyyden paine. Ulkoisiin elinolosuhteisiin liittyvän epävarmuuden ohelle on tullut sisäinen epävarmuus. 2000-luvulla nuoruuttaan eläneet kirjoittavat nuoruudesta, jota leimaa tulevaisuuden sumeus. – Lähemmäksi nykyaikaa tultaessa nuorten katse kääntyy yhä enemmän sisäänpäin. Kertomusten yksilölähtöinen ääni heijastelee vahvaa yksilövastuun eetosta, toteaa Leena Suurpää. Avoimien mahdollisuuksien vastapoolina on epäonnistumisen pelko ja tunne siitä, että mahdollisuudet sulkeutuvat syystä tai toisesta oman elämän ulottumattomiin.
Tutkimuksen taustalla on Nuorisotutkimusseuran, Nuoren Voiman Liiton ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran yhteistyössä järjestämä kirjoituskilpailu, jolla kerättiin suomalaisten omaelämäkerrallisia kirjoituksia nuoruudesta. Keruu tuotti kirjoituksia 376 eri-ikäiseltä vastaajalta, jotka ovat syntyneet vuosien 1917 ja 1998 välillä. Tutkimuksen rinnakkaisjulkaisuna ilmestyvä kirjoittaja-antologia Oi nuoruus sisältää värikkään valikoiman keruuseen lähetettyjä, eri-ikäisten kirjoittajien omaelämäkerrallisia tekstejä nuoruudesta 1920-luvulta 2010-luvulle. Nuoruuden kertomuksia teoksissa kuvittavat Helsingin kuvataidelukion oppilaiden kirjoitusten inspiroimina laatimat upeat kuvat.
- Henkilökohtaisesta näkökulmasta kerrotuista kertomuksista monet ovat hyvin koskettavia. Sama teksti tuo lukijan silmiin sekä ilon että surun kyyneleet. Tekstit kertovat havainnollisesti siitä, miten lyhyessä ajassa agraarinen yhteiskunta, jossa työnteko ja niukkuus loivat nuoruuden puitteet, muuntautui teollisuus- ja tietoyhteiskunnaksi. Samalla nuoruudesta kertovat elämäkerrat avaavat kiehtovan näkymän nuorisokulttuurien nousuun ja siihen, miten esimerkiksi musiikki ja pukeutuminen ovat olleet tärkeä osa nuoruuden kokemusta, Vehkalahti kertoo.
Julkaistut teokset
Nuoruuden sukupolvet. Monitieteisiä näkökulmia nuoruuteen eilen ja tänään, toim. Kaisa Vehkalahti ja Leena Suurpää. Nuorisotutkimusverkoston/Nuorisotutkimusseuran julkaisuja 152, 2014. ISBN 978-952-5994-63-6. Nidottu, värikuvitus, 281 s., hinta 30 euroa.
Oi nuoruus. Omaelämäkerrallisia tekstejä nuoruudesta eilen ja tänään, toim. Kaisa Vehkalahti ja Essi Jouhki. Nuorisotutkimusverkoston/Nuorisotutkimusseuran julkaisuja 154, 2014. ISBN 978-952-5994-66-7. Nidottu, värikuvitus, 207 s., hinta 28 euroa.
Tilaukset
Teoksia voi tilata Nuorisotutkimusseuran verkkokaupasta.
Lisätietoja
Tutkijatohtori Kaisa Vehkalahti
Nuorisotutkimusverkosto
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
puh. 050 491 1746
Tutkimusjohtaja Leena Suurpää
Nuorisotutkimusverkosto
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
puh. 050 543 8251
Nuorisotutkimusseura ry on tieteellinen seura, joka edistää nuorisotutkimusta Suomessa ja kansainvälisesti. Nuorisotutkimusverkosto on seuran osana toimiva tutkijayhteisö, joka tuottaa monitieteistä akateemista tutkimusta sekä vaikuttaa tutkimuksillaan yhteiskuntapolitiikkaan ja nuorisotyön kehittämiseen. Nuorisotutkimusseuran julkaisusarjassa julkaistaan akateemista ja soveltavaa tutkimusta sekä yhteiskunnallisia puheenvuoroja. Seura julkaisee neljä kertaa vuodessa ilmestyvää Nuorisotutkimus-lehteä.