Jäsenkirje 4/2014

Vuoden viimeisessä jäsenkirjeessä on paljon asiaa henkilövalinnoista: jo tehdyistä ja parhaillaan haussa olevista. Syyskokouksessa 7.11. valittiin Nuorisotutkimusseuralle hallitus vuodelle 2015 ja vuoden 2014 hallitus puolestaan nimesi vuoden viimeisessä kokouksessaan 15.12. Nuorisotutkimus-lehden päätoimittajan ja toimituskunnan sekä Nuorisotutkimusverkoston julkaisusarjan julkaisutoimikunnan jäsenet. Haussa ovat parhaillaan Nuoriso- ja lapsuudentutkimuksen tutkimuseettisen toimikunnan jäsenet.

Tämä on viimeinen jäsenkirje nykymuodossaan. Ensi vuoden alusta lähtien jäsenkirje muuttuu laajemmalle lukijajoukolle suunnatuksi Nuorisotutkimuksen uutiskirjeeksi.

Toivotamme kaikille jäsenillemme ja yhteistyökumppaneillemme rauhallista joulun aikaa ja menestyksekästä uutta vuotta. Toimistomme on suljettuna 22.12.14–7.1.2015 välisen ajan, jolloin kirjatilauksiakaan ei postiteta. Joulukorttirahat lahjoitimme tänä vuonna Pelastakaa lapset -järjestölle kohdennettuina Ebola-epidemiasta ja Syyrian kriisistä kärsiville lapsille. 

Ajankohtaisimmat tiedot toiminnastamme saat seuraamalla meitä Facebookissa ja Twitterissä. Facebookissa meillä onkin jo yli tuhat tykkääjää! Jatkossa kannattaa muistaa myös Bambuser, jonne jatkossa streamaamme kasvavan määrän seminaareistamme.

Jäsenkirjeen sisältö

Ajankohtaista
Tutkimushankkeet
Tapahtumat
Julkaisut
Nuorisotutkimus-lehti

Ajankohtaista

Nuorisotutkimusseura hakee jäseniä tutkimuseettiseen toimikuntaan kaudelle 2015–2017
Nuorisotutkimusseuran yhteyteen perustetaan lasten ja nuorten tutkimiseen liittyviin erityiskysymyksiin keskittynyt tutkimuseettinen toimikunta. Toimikunta huolehtii ei-lääketieteellisen nuoriso- ja lapsuudentutkimuksen eettisen ennakkoarvioinnin järjestämisestä sekä edistää toiminnallaan alan tutkimuksen eettisyyttä. Toimikunta toteuttaa tutkimuseettistä ennakkoarviointia ja toimii lapsuuden ja nuorisotutkimuksen eettisten erityiskysymysten asiantuntijana.  Toimikunta tekee yhteistyötä Lapsuudentutkimuksen seuran, opetus- ja kulttuuriministeriön asettaman tutkimuseettisen neuvottelukunnan (TENK), sekä monitieteisen nuoriso- ja lapsuudentutkimuksen tutkimuskentän kanssa. Toimikuntaan haetaan vahvaa kokemusta lapsuuden- tai nuorisotutkimuksesta ja tutkimuseettistä osaamista omaavia jäseniä kolmivuotiskaudelle 2015–2017. Haku päättyy 19.1.2015.

Toimikuntien jäsenet ja Nuorisotutkimus-lehden päätoimittaja valittu

Nuorisotutkimusseuran hallitus nimitti kokouksessaan 15.12. Nuorisotutkimus-lehden päätoimittajan ja toimituskunnan sekä Nuorisotutkimusverkoston julkaisusarjan julkaisutoimikunnan. Nimitettyjen tehtävien toimikausi on 2015–2016.

Nuorisotutkimus-lehden päätoimittajana jatkaa FT Tomi Kiilakoski. Lehden toimitusneuvoston jäseniksi valittiin  VTT, dosentti Päivi Berg, VTT Lotta Haikkola, FT Riitta Hänninen, YTT Riikka Korkiamäki, VTT Sofia Laine, KT Maija Lanas, YTT, dosentti Minna Nikunen, FT, dosentti Sirpa Lappalainen, YTT Eriikka Oinonen, YTT Jussi Ronkainen, KT, YTM, dosentti Ulla-Maija Salo, FM Vappu Turunen, KT Mari Vuorisalo ja KM, YTM Petteri Eerola.

Nuorisotutkimusverkoston julkaisusarjan julkaisutoimikunnan jäseniksi valittiin VTT Sanna Aaltonen, TT Valdemar Kallunki, FL Merja Leppälahti, VTT, dosentti Sari Näre, VTM Anni Ojajärvi, YTT Kirsi Pohjola, FT Pirjo Suvilehto ja YTT Sanna Väyrynen.

Nuorisotutkimusverkosto hakee korkeakouluharjoittelijoita vuodelle 2015

Nuorisotutkimusverkostossa työskentelee vuosittain useita harjoittelijoita. Harjoittelupaikkoihin on ollut jatkuva hakuaika 2.2.2014 lähtien. Harjoittelu sijoittuu kevät- tai syyslukukaudelle 2015 ja sen keston tulisi mielellään olla kolme kuukautta. Harjoittelijalla on mahdollisuus tutustua Nuorisotutkimusverkostossa harjoitettavaan monitieteiseen tutkimustyöhön erilaisten avustavien työtehtävien kautta. Mahdollisiin työtehtäviin voi sisältyä esim. tutkimusavustajan tehtäviä verkoston tutkimushankkeissa, seminaaritoimintaan, viestintään ja tutkimushallintoon liittyviä avustavia tehtäviä tai julkaisutoimintaan liittyviä tehtäviä, kuten julkaisujen editointi-, markkinointi- ja myyntitehtäviä. Harjoittelija voi myös mahdollisuuksien mukaan linkittää oma pro gradu -työnsä Nuorisotutkimusverkoston tutkimushankkeisiin.

Nuorisotutkimuksen opinnäytetyökilpailun voitot Mika Joensuulle ja Lauri Julkuselle

Nuorisotutkimuksen opinnäytetyökilpailun voittajat palkittiin tänä vuonna ennätyksellisen suuren osanottajajoukon keskuudesta. Kilpailuun jätettiin tänä vuonna peräti 42 pro gradua ja 9 ylemmän amk-tutkinnon opinnäytettä. Palkinnot jaettiin 7.11.2014 Joensuussa järjestettyjen Nuorisotutkimuspäivien yhteydessä.

Gradusarjan voiton vei tänä vuonna Lauri Julkunen gradullaan Poikien pelastaja. Yrjö Karilas nuoriso-ongelman muotoilijana ja ratkaisijana 1920- ja 1930- luvulla. Työ on tehty Jyväskylän yliopiston Suomen historian oppiaineeseen. Ylemmän amk-sarjan voittajaksi selvisi Mika Joensuu HUMAKin järjestö- ja nuorisotyön koulutusohjelmaan tehdyllä opinnäytteellään Joukkoistaminen ja verkon parvet nuorisotyön välineinä. HypeCon-toiminta ja Impulssi-toimintamalli.

Opinnäytetyökisan 2014 arviointiraadin puheenjohtaja Sinikka Aapola-Kari, gradusarjan voittaja Lauri Julkunen ja YAMK-sarjan voittaja Mika Joensuu.

Nuorisotutkimusseuran hallitus vuonna 2015

Nuorisotutkimusseuran syyskokous pidettiin Nuorisotutkimuspäivien yhteydessä Joensuussa 6.11. Kokouksessa päätettiin tulevan vuoden toiminnasta, Nuorisotutkimusseuran sääntöihin tehtävistä muutoksista ja valittiin yhdistykselle hallitus vuodelle 2015. Hallituksen puheenjohtajaksi valittiin dosentti Antti Häkkinen (Helsingin yliopisto). Hallituksen muiksi jäseniksi valittiin (henkilökohtainen varajäsen suluissa) Martti Muukkonen (Sini Perho),  Anni Rannikko (Mirja Määttä), Anu-Hanna Anttila (Antti Maunu), Juha Nieminen (Eriikka Oinonen), Anne-Mari Souto (Jussi Ronkainen), Sirpa Tani (Eliisa Kylkilahti), Pia Lundbom (Päivi Känkänen) ja Kari Paakkunainen (Jaana Lähteenmaa).

Nuorisolaki muutoksessa – mitä nuorisolaille olisi tehtävä ja miten? Jaa näkemyksesi verkkokanava Kommentissa!

Nuorisolakia ollaan uudistamassa. Uudistustyötä vie eteenpäin Opetus- ja kulttuuriministeriön nimeämä työryhmä, jossa nuorisotutkimuksen kenttää edustaa Nuorisotutkimusverkoston tutkimusjohtaja Leena Suurpää.

Verkkokanava Kommenttiin kootaan nuorisolain uudistamiseen liittyvää juttusarjaa, jonka ytimessä on pohtia, mikä nuorisolaissa sitten toimii, mikä mättää ja ennen kaikkea, mitä kaikkea nuorisolain uudistamisessa tulisi ottaa huomioon. Tarkoitus on saada mahdollisimman monipuolinen katsaus siihen, mitä näkökulmia pitäisi osata ottaa huomioon nuorisolain reformin (tieto)pohjaksi. Juttusarjaan toivotaan nuorten itsensä, nuorten kanssa työtä tekevien sekä nuorisotutkijoiden puheenvuoroja.

Kirjoitussarja aukeaa vuoden 2015 alkupuolella, joten lähetäthän napakan, noin 4000 merkin ytimekkään kirjoituksesi vuoden 2014 loppuun mennessä.

VTT Sofia Laine Suomen edustajaksi Pool of European Youth Researchers PEYRiin

Nuorisotutkimusverkoston tutkija, VTT Sofia Laine on valittu Euroopan neuvoston ja Euroopan komission nuorisopoliittisen yhteistyön nuorisotutkijoiden asiantuntijaelimen  Pool of European Youth Reearchers (PEYR) jäseneksi seuraavalle kaksivuotiskaudelle (2015-2016). Edellisellä kaudella Nuorisotutkimusverkoston edustajana asiantuntijaelimessä toimi tutkimusjohtaja Leena Suurpää.

PEYRin 25 jäsentä tulevat eri Euroopan maista ja heillä on laajaa nuorisotutkimuksellista asiantuntemusta. Sekä Euroopan neuvosto että Euroopan komissio mutta myös muut tahot, jotka tarvitsevat nuorisotutkimuksellista asiantuntijatietoa, hyödyntävät asiantuntijaelintä tutkimukseen perustuvaan päätöksentekoonsa. Jäsenet kokoontuvat lisäksi vuosittain keskustelemaan laajemmista nuorisotutkimuksellisista kysymyksistä.

VTT, tutkija Sofia Laine.

PEYRin kotisivut

Tutkimushankkeet

Tilaa Pohjois-Afrikan nuorisoa tutkivan EU-hankkeen uutiskirje

Nuorisotutkimusverkosto on mukana laajassa, vuonna 2014 käynnistyvässä EU -rahoitteisessa tutkimushankkeessa (FP7), jossa tutkitaan Välimeren eteläpuoleisten maiden nuoria sekä globaaleja ja yhteiskuntien demokratiakysymyksiä moniulotteisesti. Hankkeessa tarkastellaan nuorten siirtymiä aikuisuuteen Marokossa Algeriassa, Tunisiassa, Egyptissä ja Libanonissa. Toisaalta tarkastellaan yhteiskuntien demokratisoitumiskehitystä ja -siirtymiä osana globaaleja sosioekonomisia ja -kulttuurisia muutoksia. Hanketta koordinoidaan Barcelonasta käsin (Cidob – Barcelona Centre for International Affairs). Nuorisotutkimusverkostosta hankeen tutkijana työskentelee Sofia Laine, jolta saa myös lisätietoa hankkeesta (Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.).
Uutiskirjeen voi tilata hankkeen kotisivuilta: www.sahwa.eu.

Nuorisotyön tunnuslukujen verkostomainen kehittäminen -hankkeen kuulumiset

Nuorisotutkimusseurassa käynnistyi vuoden alussa nuorisotyön tunnuslukujen ja arvioinnin työkalujen kehittämiseen tähtäävä toimintatutkimuksellinen hanke, jonka rahoituksesta vastaa opetus- ja kulttuuriministeriö. Hankkeessa kootaan yhteen nuorisotoimialalla käytössä olevia määrällisiä ja laadullisia tunnuslukuja sekä arvioidaan niiden toimivuutta. Hanke tähtää alan toimijoita yhdistävien tunnuslukujen ja arvioinnin työkalujen kehittämiseen yhteistyössä kentän kanssa. Tarkoituksena on alaa nykyisin haittaavan sirpalemaisen arviointitiedon karsiminen sekä arvioinnin yhtenäistäminen. Nuorisotyön tunnuslukujen kehittämistä avataan hankkeessa neljän oven kautta: nuorisotyön palvelu- ja kehittämiskeskusten toiminta, lähinuorisotyö, kohdennetun nuorisotyön palvelut sekä verkkonuorisotyö ja nuorille suunnatut verkkopalvelut.

Tapahtumat

”Olis siistiä, jos ei tarvis määritellä…”  Kuriton ja tavallinen sateenkaarinuoruus -teoksen julkistustilaisuus

Koulu on lähes kaikkien nuorten elämää yhdistävä, tärkeä teema. Kun puhutaan nuorten hyvinvoinnista, koulua koskevat kysymykset nousevat usein ensimmäisenä esiin. Millainen paikka koulu on seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville nuorille? Miten koulusta voisi tehdä kaikille yhdenvertaisemman ja turvallisemman tilan?

Nuorisotutkimusseuran ja Setan Hyvinvoiva sateenkaarinuori -hankkeen laadullisen osan julkaisun ”Olis siistiä, jos ei tarttis määritellä…” Kuriton ja tavallinen sateenkaarinuoruus (Riikka Taavetti) julkistustilaisuudessa tarkastellaan ja kommentoidaan tutkimuksen tuloksia erityisesti koulun näkökulmasta. Julkistustilaisuudessa kuullaan opetusministeri Krista Kiurun puheenvuoro sateenkaarinuorten asemasta koulussa sekä tutkimukseen osallistuneiden nuorten kommentteja. Tilaisuus järjestetään eduskunnan Kansalaisinfossa 29.1.2015.

Nuorisotutkimusverkoston avoimet tutkijaseminaarit

Nuorisotutkimuksen avoin tutkijaseminaari kokoontuu keväällä 2015 kolme kertaa.

Gradupäivä Tampereella 11.2.

Kevään ensimmäinen seminaari on suunnattu nuoriin tai nuoruuteen liittyvää pro gradu -tutkielmaa valmisteleville eri tieteenalojen opiskelijoille. Se järjestetään keskiviikkona 11.2. Tampereen yliopistossa, yhteistyössä Tampereen yliopiston Nuorisotyön ja nuorisotutkimuksen oppiaineen kanssa. Gradupäivään ovat tervetulleita niin graduaan aloittelevat kuin pidemmälle ehtineet opiskelijat. Seminaari tarjoaa mahdollisuuden saada omaan tutkielmaan kommentteja nuorisotutkimuksen asiantuntijoilta. Gradunsa seminaarissa käsiteltäväksi haluavien tulee ilmoittautua 12.1.2015 mennessä.

Avoimet tutkijaseminaarit Jyväskylässä 10.3. ja Helsingissä 12.5.

Väitöskirjan tekijöille ja varttuneemmille tutkijoille suunnattuja avoimia tutkijaseminaareja järjestetään ensi keväänä kaksi. Tiistaina 10.3. järjestetään Jyväskylän yliopistossa avoin tutkijaseminaari yhteistyössä sosiologian professori Terhi-Anna Wilskan kanssa. Tiistaina 12.5. tutkijaseminaari kokoontuu Helsingissä tyttötutkimus-teemalla. Seminaari järjestetään yhteistyössä Tyttötutkimusverkoston kanssa.

Nuoret luukulla -tutkimushankkeen päätösseminaari ja loppuraportin julkistamistilaisuus

Nuorten syrjäytymisen ehkäisytoimien kustannuksia ja vaikuttavuutta arvioivan Nuoret luukulla -tutkimushankkeen  päätösseminaari ja loppuraportin julkistamistilaisuus järjestetään Tieteiden talolla (Kirkkokatu 6, Helsinki) maanantaina 23.2.2015. Nuorisotutkimusverkoston ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) yhteistyönä toteuttamassa hankkeessa erityistä on ollut pyrkimys tavoittaa nuorten näkökulma, joka aiemmissa raporteissa on jäänyt vähälle huomiolle tai kokonaan katveeseen. Hankkeen tutkijoina toimivat Sanna Aaltonen ja Päivi Berg (Nuorisotutkimusverkosto) sekä Salla Ikäheimo (THL).

Nuorisobarometrin 2014 julkistustilaisuus

Nuorisobarometrin 2015 teemana on Ihmisarvoinen nuoruus. Barometri julkistustilaisuudessa Helsingissä 5.3. tutkija Sami Myllyniemi esittelee barometrin tuloksia. Tilaisuudessa puhuu myös asuntoministeri Pia Viitanen. Tilaisuuden paikka ja tarkempi ajankohta varmistuvat myöhemmin.

Samassa yhteydessä järjestetään myös barometrin teemaan liittyvä sisäasiainministeriön sekä Antti Kivijärven koordinoiman EU-hankkeen seminaari.

Tutkimustuloksia tunnuslukuhankkeesta -ohjelmaosio Nuorisotyöpäivillä

Nuorisotutkimusverkoston Nuorisotyön tunnuslukujen verkostomainen kehittäminen -tutkimushanke järjestää Nuorisotyöpäivillä ohjelmaosion "Tutkimustuloksia tunnuslukuhankkeesta". Ohjelmaosion tarkennettu otsikko ja  kuvaus täydentyvät myöhemmin.

Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssin Nuorisotyöpäivät järjestetään Seinäjoella 15-16.4.2015.

Nuorisotutkimuspäivät 2015

Nuorisotutkimuspäivät 2015 järjestetään Tampereella 12.–13.11.2015 yhteistyössä juhlavuottaan viettävän Tampereen yliopiston Nuorisotyön ja nuorisotutkimuksen oppiaineen sekä Lapsuuden, nuoruuden ja perheen tutkimuskeskus PERLAn kanssa. Päivien pääteema liittyy tällä kertaa nuorisotyön tutkimukseen sekä nuorisotyön ja nuorisotutkimuksen väliseen suhteeseen, mutta päivien ohjelma on avoin myös muille nuorisotutkimuksellisille teemoille. Päivillä juhlistetaan 70 vuotta täyttävää suomalaista nuorisotyön koulutusta. Nuorisotyön koulutus alkoi vuonna 1945 tuolloisessa Yhteiskunnallisessa korkeakoulussa.

Nuorisotutkimuspäivien ohjelma julkistetaan keväällä 2015. Päiville tulee avoin kutsu sekä työryhmille että yksittäisille työryhmäesityksille.

Nuorisotutkimuspäivät ovat Nuorisotutkimusseuran vuosittain järjestämä päätapahtuma, joka kokoaa yhteen ajankohtaisen tutkimuksen ja alan keskeiset toimijat.

Julkaisut

Ilmestyneet

Taiteilijan elämänkulku - tutkimus nuorista taiteilijoista 2000-luvun Suomessa
Mikko Piispa & Mikko Salasuo

Julkaisutiedote: Taiteilija ei tavoittele menestystä vaan onnistumista, 15.12.2014

Teoksessa tarkastellaan 29 taiteilijan elämäkerrallisen haastattelun kautta, miten joukko nuoria suomalaisia on kasvanut ja sosiaalistunut arvostetuiksi taiteilijoiksi 2000-luvun Suomessa. Tutkimuksen tarjoamaa ajantasaista tietoa voidaan hyödyntää muun muassa koulutuksen, taiteilijoihin kohdistuvan tukipolitiikan ja laajemmin sivistystyön parissa. Samalla se avaa kaikille taiteesta kiinnostuneille rikkaan kuvauksen 2000-luvun taiteilijuudesta, sen ihanuudesta ja kurjuudesta.

Koulu on enemmän. Nuorisotyön ja koulun yhteistyön käytännöt, mahdollisuudet ja ongelmat
Tomi Kiilakoski

Julkaisutiedote: Koulusta parempi paikka nuorisotyön avulla, 13.11.2014

Mitä on nuorisotyö koulussa? Millaisia ovat koulun ja nuorisotyön yhteistyön käytännöt? Millä tavalla nuorisotyön palveluja tulisi jatkossa järjestää? Miten nuoria voidaan tukea heidän kasvuympäristöissään? Yleistajuinen teos on tarkoitettu kaikille nuorisotyöstä ja koulusta toimintaympäristönä kiinnostuneille.

Nuoruus toisin sanoen. Nuorten elinolot -vuosikirja 2014
Mika Gissler, Marjatta Kekkonen, Päivi Känkänen, Päivi Muranen & Matilda Wrede-Jäntti (toim.)

Nuorten elinolot 2014 -vuosikirja Nuoruus toisin sanoen tarkastelee monitieteisesti toiseuden kokemuksia lapsuudessa ja nuoruudessa. Toiseutta tarkastellaan nuorten vertaissuhteiden, yhteiskunnallisten instituutioiden, nuorten osallisuuden sekä sukupuolen näkökulmista.

Nuorisotutkimusverkoston, Nuorisoasiain neuvottelukunnan ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) julkaisema Nuorten elinolot -vuosikirja 2014 on järjestyksessä kymmenes–  juhlapainos. Vuosikirja on vakiinnuttanut asemansa nuorten elinoloja kuvaavana julkaisuna.

Julkaisutiedote: Nuori haluaa olla erilainen, mutta ei leimattu erilaiseksi, 12.11.2014 (yhteistiedote THL:n kanssa)

Tulossa

Mediakasvatuksen tutkiva kehittäminen
Fanny Vilmilä 

”Olis siistiä, jos ei tarvis määritellä…”  Kuriton ja tavallinen sateenkaarinuoruus
Riikka Taavetti

Nuorisotutkimus-lehti

Nuorisotutkimus-lehteen voi tarjota sekä tieteellisiä artikkeleja että muita kirjoituksia, jotka kiinnittyvät nuorisotutkimuksen, nuorisotyön tai nuorisopolitiikan kysymyksiin. Artikkelit voivat olla empiirisiä, metodologisia tai teoreettisia. Nuorisotutkimuksessa julkaistaan tieteellisiä artikkeleita, katsauksia, ajankohtaisia puheenvuoroja nuoriso- ja yhteiskuntapolitiikasta, haastatteluja, kirja-arvioita ja lektioita. Nuorisotutkimus on aidosti poikkitieteellinen lehti, joka rohkaisee tieteiden väliseen vuoropuheluun ja eri teorioiden, ajatteluperinteiden, menetelmien tai tieteenalojen yhdistämisiin ja rajanylityksiin.

Lehti ilmestyy neljä kertaa vuodessa ja sen päätoimittaja on FT Tomi Kiilakoski. Lehteen tarjottavat kirjoitukset lähetetään toimitussihteeri Tanja Kontiselle.

Uusin numero

Nuorisotutkimus 3/2014

Aiemmin ilmestyneet numerot

Nuorisotutkimus 2/2014

Nuorisotutkimus-lehden numerossa 2/2014 jäsennetään kysymystä nuorisotyön tilasta ja tulevaisuudesta kentän ja tutkimuksen vuoropuhelun kautta.

Nuorisotutkimus 1/2014

Nuorisotutkimus-lehden 1/2014 teksteissä tarkastellaan mm. perhettä monin eri tavoin. Näkökulmana on lapsen kokemus perheestä, vanhempien näkemys lastensa kasvusta aikuisuuteen sekä perhe taustana lasten kuluttamiselle.