Jäsenkirje 4/2013

Tässä jäsenkirjeessä kerrotaan tuoreista julkaisuista sekä esitellään hiukan ennakkotietoja ensi vuoden toiminnasta. Ensin kuitenkin tärkein, eli juhlat:

Nuorisotutkimuksen syksy huipentuu tuplajuhliin. Kolmekymmentä vuotta täyttävä Nuorisotutkimus-lehti ja 25-vuotias Nuorisotutkimusseura juhlivat 10.12. Lue lisää juhlista. Ennen juhlia järjestetään myös Nuorisotutkimusseuran syyskokous Allianssi-talolla. Varsinainen kokouskutsu tulee jäsenille 19.11. pidettävän hallituksen kokouksen jälkeen.

Ensi vuonna Nuorisotutkimusseura osallistuu isojen kansainvälisten tapahtumien järjestämiseen. Toukokuussa Tampereen yliopistossa järjestetään Media Education futures -konferenssi ja elokuussa Holy Crap -konferenssi ja kesäkoulu pyhästä ja populaarista. Lue lisää ensi vuoden toiminnasta.

Muistahan pitää osoitteesi ja sähköpostiosoitteesi ajan tasalla? Iso osa Nuorisotutkimusseuran tiedotuksesta tapahtuu sähköpostitse, etenkin nts-jasenet-listan kautta. Mikäli olet pudonnut listalta etkä esimerkiksi saanut tietoa tästä kirjeestä listan kautta, ota yhteyttä järjestösihteeriin (Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.).

Nuorisotutkimusseuran ajankohtaista tiedotusta voi seurata myös Facebook-sivumme kautta sekä Twitterissä.

Mukavaa loppuvuotta ja onnellista vuodenvaihdetta kaikille seuran jäsenille!

Seuraava jäsenkirje ilmestyy tammi-helmikuussa 2014.

 

Jäsenkirjeen sisältö

Tulevia tapahtumia

Uusia julkaisuja

Nuorisotutkimus-lehti

Ajankohtaista Kommentissa

 

Tulevia tapahtumia

Juhlitaan!
Nuorisotutkimus 2000! NYRIS! Tyttötutkimus! Sukupolvet!

25-vuotias Nuorisotutkimusseura ja 30-vuotias Nuorisotutkimus-lehti juhlivat. Tule mukaan juhliin!

Juhlat pidetään tiistaina 10.12.2013 Allianssi-salissa (Asemapäällikönkatu 1). Juhlaohjelma alkaa kello 16 ja jatkuu noin kello 21 saakka.

Ohjelmassa on seuran historian pohdiskelua, katsetta sekä lehden että tutkimuksen tulevaisuuteen, musiikkia, teatteria sekä tietenkin mitä parasta nuorisotutkimuksellista seuraa.

Juhliin saapuvien toivotaan tuovan seuralle lahjaksi jokin muisto seurasta, lehdestä tai nuorisotutkimuksesta: pieni tarina, paperille kirjoitettu muisto tai kuva. Juhlien yhteydessä on esillä aikajana seuran historiasta. Janan toivotaan täydentyvän illan aikana – vieraat voivat liittää sille omia kuviaan tai kirjoittaa muistojaan. Illan aikana on myös mahdollisuus esittää muistoja.

Juhliin ilmoittaudutaan verkkosivuillamme 30.11. mennessä.

Juhlissa tarjotaan kasvissyöjillekin soveltuva iltabuffet. Allianssi-saliin mahtuu vain rajallinen määrä nuorisotutkimuksen ystäviä, joten ilmoittaudu ajoissa!

Tervetuloa juhlimaan!

Muita loppuvuoden tapahtumia

Avoin tutkijaseminaari eli Nuorisotutkimuksen gradupäivä Tampereella keskiviikkona 20.11.

Prospects of Youth Political Engagement and Political Dialogue in Contemporary Tunisia

On December 12th at 14:15 - 17:00

Helsinki University main building, Fabianinkatu 33, 3rd floor, room 13.

The seminar focuses on the diversity of the political engagement of Tunisian youth and the current state of affairs of the country's democratization process three years after the start of the Arab Spring. The seminar pays attention in particular on prospects for cross-party dialogue for a positive development and challenges in guaranteeing the Tunisian citizens freedom of the media and security. Students from the Tunisian School of Politics will attend the seminar. The Tunisian School of Politics is a cross-party democracy training initiative for young politicians from the main political parties in Tunisia. The School is supported by Demo Finland since 2012 with funding from the Finnish Ministry for Foreign Affairs.

Ensi vuoden tapahtumia

Etsivän nuorisotyön ammatillinen kehittäminen – hankkeen loppuseminaari  21.1 Tampereen kaupunginkirjasto Metsossa. Seminaari on osa Etsivän nuorisotyön seminaaripäiviä, jotka jatkuvat vielä 22.1.

Avoin tutkijaseminaari 5.2. Helsingissä. Seminaarin teema on vapaa ja nuorisotutkijat voivat tarjota siihen omia esitelmiään.

Avoin tutkijaseminaari 9.4. Helsingissä. Nuorisotutkimuksen gradupäivä. Seminaari järjestetään yhteistyössä Helsingin yliopiston sosiaalitieteiden laitoksen kanssa. Seminaarissa pro gradu -tutkielmiaan valmistelevien opiskelijoiden on mahdollista saada palautetta laajemmalta nuorisotutkimuksen kentältä

Media Education Futures / Mediakasvatuksen tulevaisuudet-konferenssi ja esikonferenssi väitöskirjantekijöille Tampereen yliopistossa toukokuussa 2014: esikonferenssi keskiviikkona 7.5. ja konferenssi 8.-9.5. Konferenssi perehtyy medialukutaitoon ja -kasvatukseen monista näkökulmista. Konferenssin järjestävät Tampereen yliopiston viestinnän, median ja teatterin yksikkö sekä kasvatustieteiden yksikkö yhteistyössä NORDICOM:n, Nuorisotutkimusseuran, Mediakasvatus ry:n ja Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskus MEKU:n kanssa. Lue lisää konferenssin sivuilta.

Holy Crap! Intersections of the Popular and the Sacred in Youth Cultures 28–29 August 2014, Helsinki, Finland. Holy Crap! is an international conference organised by the Finnish Youth Research Society and Network, focusing on the interrelations between popular culture, youth and the sacred. The conference aims at interrogating understandings of popular and youth cultures in relation to the contested phenomena of (post)secularisation, re-enchantment and the emergence of alternative spiritualities. 

Uusia julkaisuja

Tilaa Nuorisotutkimusverkoston julkaisut helposti verkkokaupasta. Muistathan, että Nuorisotutkimusseuran jäsenenä saat 25 % alennusta Nuorisotutkimusverkoston julkaisusarjan julkaisuista! Muista mainita jäsenyydestäsi tilauksen yhteydessä. Jäsenalennuksen saat helposti suoraan verkkokaupassa myös verkkopankilla maksettaessa.

Verkkokaupassa on myös Tarjouskori, josta löydät tarjoushintaisia julkaisujamme – joitakin vanhempia julkaisuja on saatavilla pelkkien toimituskulujen hinnalla. Kannattaa tutustua!

Nuorisotutkimusverkoston kirjoja voi Helsingissä ostaa myös Kirjakauppa Kirjasta (Lasipalatsi, Mannerheimintie 22-24), Kurvin kirjasta (Hämeentie 48), Kolmen sepän kirjakaupasta (Hansakuja/Kaivopiha, Mannerheimintie 5 C) sekäGaudeamus Kirja & Kahvista (Vuorikatu 7). Akateemisesta kirjakaupasta ja muista kirjakaupoista kautta maan kirjojamme voi kysyä, ja niitä tilataan kauppoihin pyydettäessä.

Ilmestyneet

Tommi Hoikkala & Petri Paju: Apina pulpetissa - Ysiluokan yhteisöllisyys

Mitä kaikkea ysiluokalla vuodessa tapahtuu? Tutkijapari Angst B ja Lintsari soluttautui osaksi eteläsuomalaista 9C-luokkaa lukuvuoden ajaksi: istui pulpetissa, kärvisteli kokeissa, osallistui liikuntapäiviin ja retkille sekä vietti mopojuhlaa, vappunaamiaisia ja ysijuhlaa.

Apina pulpetissa kertoo, mitä tutkijat näkivät, kuulivat ja kokivat. He pääsivät katsomaan läheltä oppilasarjen pieniä ja isoja asioita. Mitä luokkahenki tarkoittaa, ja mistä se syntyy? Mitä työrauha on, ja miten se muotoutuu? Miten elämä koulussa ja sen ulkopuolella lomittuvat toisiinsa?

Luokan sisäiset jaot ja ryhmittymät sekä näiden keskinäinen tasapaino piirtyvät esille tarkasti: on viihdelinjalaiset ja opiskelulinjalaiset, yyberjengi, hikkeryhmä, pölisijät ja ryhmärämä II. Angst B:n ja Lintsarin sekä muiden ysiluokkalaisten lisäksi asioista puhuvat opettajat ja vanhemmat.

Teoksessa myös takapenkin ääni kantautuu suomalaisia nuoria ja kouluhyvinvointia koskevaan keskusteluun. Apina pulpetissa on kiinnostavaa luettavaa niin opettajille ja opettajiksi opiskeleville kuin oppilaille, vanhemmille, nuorisotyöntekijöille, päättäjille ja tutkijoillekin.

Gaudeamus & Nuorisotutkimusverkosto 2013. Nuorisotutkimusverkoston julkaisuja 139

Alain Bergala: Kokemuksia elokuvakasvatuksesta. Suomentaneet Kaisa Kukkola ja Sampsa Laurinen.

Ranskalainen esseisti, elokuvantekijä ja elokuvakasvattaja Alain Bergala kertoo, miten lapset ja nuoret saadaan kiinnostumaan laadukkaista elokuvista: taide-elokuvat on tuotava osaksi arkea koulussa ja muualla lasten ja nuorten elämässä.

Bergala on osallistunut valtiollisiin elokuvakasvatusprojekteihin Ranskassa. Yhtenä avaimena hän johdattaa tutustumaan elokuvan tekemisen luovaan prosessiin, johon paneudutaan myös pieniä elokuvaharjoituksia kuvaamalla.

”Elokuva saapui elämääni erittäin ahdistavan lapsuuden keskelle. Varsin varhain tiesin, että se olisi minun oljenkorteni. Mikään tai kukaan ei esitellyt minulle elokuvia. En jakanut niitä kenenkään, en aikuisten enkä toisten lasten kanssa, vaan tartuin niihin kuin pelastusrenkaaseen.”

”Pakka on sekoitettava ja kortit on jaettava uudelleen hyvien ja huonojen, vahvojen ja heikkojen, puheliaiden ja arkojen, dominoivien ja dominoitujen, ’hyväosaisten’ ja kulttuurillisesti vähäosaisten, ’tulevaisuudenlupausten’ ja ’tulevaisuutta vailla olevien’ oppilaiden kesken.”

Kokemuksia elokuvakasvatuksesta sopii vanhemmille, taidekasvattajille ja opettajille – kaikille, jotka tahtovat tutustuttaa lapsen tai nuoren elokuvan maailmaan.

Nuorisotutkimusverkosto/Nuorisotutkimusseura, julkaisuja 142.

Katarina Alanko: Hur mår HBTIQ-unga i Finland?

Enligt Seta och Ungdomsforskningsssällskapet behövs särskilda åtgärder för att stöda och förbättra välmåendet bland finländska homo-, bi- och transungdomar

Resultaten från den första omfattande inhemska kartläggningen av välmående bland unga som hör till sexuella minoriteter och könsminoriteter visar på en större oro över det egna välmåendet hos hbti-unga än bland övriga ungdomar.

I enkätundersökningen uppger 70 procent av homo-, bi- och transungdomarna att de har upplevt mobbning och trakasserier. Erfarenheter av våld var också märkbart vanligare bland dem än bland finländska unga i allmänhet.

Enligt undersökningen som gjorts av Seta och Ungdomsforskningssällskapet är sämre hälsa, missnöje med de egna levnadsvanorna och mänskliga relationerna samt problem med den psykiska hälsan vanligare bland hbti-ungdomar än genomsnittet. Jämfört med övriga ungdomar har dessa unga oftare symptom på depression och ångest, självdestruktiva tankar och självdestruktivt beteende.

Undersökningen har genomförts med understöd av undervisnings- och kulturministeriet som en del av verkställandet av regeringens barn- och ungdomspolitiska utvecklingsprogram.

Ungdomsforskningsnätverket/Ungdomsforskningssällskapet, publikationer 143, nätpublikationer 68 & Seta, Seta-publikationer 21.

Den finska översättningen utges i början av 2014.

Tulossa

Timo Mulari & Anu Gretschel (toim.): Ryhmistä verkostoksi ja verkoston toiminta laadukkaaksi
Monialaisten yhteistyöverkostojen kehittämishankkeen loppuraportti. Allianssi ry & Nuorisotutkimusseura/Nuorisotutkimusverkosto. Ilmestyy joulukuussa.
 
Anu Gretschel, Tomi Kiilakoski, Sofia Laine, Tiina-Maria Levamo, Niina Mäntylä, Geoffrey Pleyers & Harri Raisio: Youth Participation Good Practices in Different Forms of Regional and Local Democracy.
Ilmestyy joulukuussa.
 
Anne Puuronen: Etsivän nuorisotyön ammatillinen kehittäminen
Ilmestyy tammikuussa 2014.
 
Katarina Alanko: Mitä kuuluu sateenkaarinuorille?
Marraskuussa julkaistun tutkimusraportin suomennos ilmestyy alkuvuodesta 2014.
 
Kari Paakkunainen: Nuorisotutkimusseuran historiikki
Ilmestyy alkuvuodesta 2014.
 
Sami Myllyniemi: Nuorisobarometri 2013, teemana osallisuus
Ilmestyy helmikuussa 2014. 
 
Marja Peltola: Kunnollisia perheitä – maahanmuutto, sukupolvet ja yhteiskunnallinen asema
Väitöskirja. Ilmestyy keväällä 2014.
 
Annikka Suoninen: Lasten mediabarometri
Ilmestyy keväällä 2014.
 
Kaisa Vehkalahti & Leena Suurpää (toim.) Oi nuoruus! -hankkeen artikkelikokoelma.
Ilmestyy toukokuussa 2014.
 
Antti Häkkinen, Mikko Salasuo & Leena Suurpää (toim.) Salattu, hävetty, vaiettu. Kuinka tutkia piilossa olevia ilmiöitä.
Ilmestyy elokuussa 2014

Nuorisotutkimus-lehti

Nuorisotutkimus-lehdessä on tapahtunut iso toiminnan muutos tänä vuonna, kun lehti on luopunut teemanumeroista. Tällä ratkaisulla lehti toivoo palvelevansa lukijoita tarjoamalla näkökulmia entistä laajemmin sekä reagoi myös akateemisen kirjoittamisen ja julkaisemisen haasteisiin. Nuorisotutkimus-lehteen voi tarjota sekä tieteellisiä artikkeleja että muita kirjoituksia, jotka kiinnittyvät nuorisotutkimuksen, nuorisotyön tai nuorisopolitiikan kysymyksiin. Artikkelit voivat olla empiirisiä, metodologisia tai teoreettisia. Lehteen voi tarjota artikkeleita useilta eri tieteenaloilta, esimerkiksi yhteiskuntatieteistä, kasvatustieteestä, humanistisista tieteistä tai kauppatieteistä.

Nuorisotutkimuksessa julkaistaan vertaisarvioituja artikkeleita ja väitöslektioita sekä ajankohtaisia kirjoituksia ja arvioita nuoriso- ja yhteiskuntapolitiikasta. Nuorisotutkimus on aidosti poikkitieteellinen lehti, joka rohkaisee tieteiden väliseen vuoropuheluun ja eri teorioiden, ajatteluperinteiden, menetelmien tai tieteenalojen yhdistämisiin ja rajanylityksiin.

Lehti ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Lehteen tarjottavat kirjoitukset lähetetään toimitussihteeri Tanja Kontiselle, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Ilmestyneet numerot

Numeron 2/2013 artikkeleissa tarkastellaan monikulttuurisuutta nuorisotyön arjessa ja kouluikäisten tietoteknologian vapaa-ajan käyttöä. Lehdessä käsitellään myös muun muassa nuorten tilapäisasumista vanhempien luona sekä nuoria rakenteiden rattaissa.  Lehden uutuus on tutkijahaastattelu: ensimmäinen haastateltava on professori Hilary Pilkington. Lue lisää ja tutustu sisällysluetteloon.

Numero 1/2013 oli siirtymälehti teemapohjaisesta teemattomaan, silta uuden ja entisen välillä. Lehden sisällöstä suurimman osan toimittivat Anne Puuronen ja Raili Välimaa, joiden teemapääkirjoituksessa pohditaan sisältöä seksuaalisuuteen kasvamisen näkökulmasta.Lue lisää ja tutustu sisällysluetteloon.

Nuorisotutkimus-lehden elämäntapaa koskevassa teemanumerossa 4/2012 kurkistetaan nuorten tapoihin muovata elämäänsä vaihtoehtojen vähyydessä sekä tapoihin, joilla heidän elämäntapoihinsa yritetään vaikuttaa, jotta ne eivät poikkeaisi liikaa normikansalaisuuden edellytyksistä. Vastaava toimittaja oli Sari Näre.

Nuorisotutkimus -lehden 3/2012 artikkeleissa käsitellään nuorten kasvua seksuaalisuuteen ja seksuaalisuudessaan. Aihealueina ovat nuorten seksuaaliterveys ja seksuaalikäyttäytyminen sekä nuorten seksuaalinen hyvinvointi ja itsemääräämisoikeus. Seksuaalisuuden rakentumista nuoruusiässä tarkastellaan lehden artikkeleissa myös seksuaalikasvatuksen, pornografian ja tyttöjen lehden tuottamien seksuaali- ja sukupuolikonventioiden kautta. Vastaavat toimittajat olivat Anne Puuronen ja Raili Välimaa.


Ajankohtaista Kommentissa

Suurpääkirjoitus

Leena Suurpää: Arkipäivän rasismi ja sukupolvien ohipuhuminen (1.10.2013)

Kolumni

Reija Katainen: Monitulkintainen sukupuolisensitiivisyys (12.9.2013)

Lukukokemukset

Hanna-Kaisa Hämäläinen: Uusia eväitä nuorten sosiaalisen pääoman tutkimukseen (1.11.2013)

Taneli Viitahuhta: Lastenkirjallisuuden alaoksilla (12.9.2013)

Veera Vuorinen: Mistä on huippuosaajat tehty? (12.9.2013)