Jäsenkirje 3/2013

Aktiivinen syksy alkaa!

Nuorisotutkimuksen syksy huipentuu tuplajuhliin. Kolmekymmentä vuotta täyttävä Nuorisotutkimus-lehti ja 25-vuotias Nuorisotutkimusseura juhlivat 10.12. Lue lisää juhlista.

Syksyllä on myös täynnä tieteellistä seminaaritoimintaa sekä yhteiskunnallista vaikuttamista.

Nuorisotutkimuspäivät järjestetään 6.11. Helsingissä. Päiville ilmoittautuminen on nyt alkanut.

Nuorisotutkimusseuran tapahtumia järjestetään ympäri maata: syyskuussa keskustellaan liikunnasta ja tuoreesta pamfletista Jyväskylässä, lokakuussa nuorten yhteiskuntatakuusta Joensuussa ja marraskuussa pidetään nuorisotutkimuspäivät Helsingissä sekä nuorisotutkimuksen ensimmäinen gradupäivä Tampereella. Lue lisää seuran aktiivisesta seminaarisyksystä.

Muistahan pitää osoitteesi ja sähköpostiosoitteesi ajan tasalla? Iso osa Nuorisotutkimusseuran tiedotuksesta tapahtuu sähköpostitse, etenkin nts-jasenet-listan kautta. Mikäli olet pudonnut listalta etkä esimerkiksi saanut tietoa tästä kirjeestä listan kautta, ota yhteyttä järjestösihteeriin (Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.).

Nuorisotutkimusseuran ajankohtaista tiedotusta voi seurata myös Facebook-sivumme kautta sekä Twitterissä.

Aurinkoista ja toimeliasta syksyä kaikille Nuorisotutkimusseuran jäsenille! Seuraava jäsenkirje ilmestyy loka-marraskuussa.

 

Jäsenkirjeen sisältö


Tulevia tapahtumia

Uusia julkaisuja

Nuorisotutkimus-lehti

Ajankohtaista Kommentissa

 

Tulevia tapahtumia


Juhlitaan!

Nuorisotutkimus-lehti täyttää 30 vuotta ja Nuorisotutkimusseura 25 vuotta. On siis tuplasti syytä juhlaan! Juhlat järjestetään Allianssi-talolla Helsingissä tiistaina 10.12. iltapäivällä ja illalla. Ohjelmassa on muistelua, katsetta tulevaan, teatteria, musiikkia, puheita ja tietenkin mitä parhainta nuorisotutkimuksellista seuraa. Juhlien aikataulusta, ohjelmasta ja ilmoittautumisesta tiedotetaan syys- ja lokakuun aikana. Merkitse päivä jo nyt kalenteriin ja valmistaudu vuoden juhliin. Tervetuloa!

Muita syksyn tapahtumia

Meeting with Anne Le Huérou and Russia researchers in Finland: Focus on youth in Russia. In Helsinki Wednesday, September 11th. Raticipants arew requested to register by September 4th the latest. Read more.

Tässä seison enkä muuta voi? Keskustelua nuorten liikunnasta Jyväskylässä torstaina 12.9. Tilaisuudessa keskustellaan Nuorisotutkimusseuran tuoreesta liikuntapamfletista. Tilaisuuteen toivotaan ilmoittautumisia tarjoilujen vuoksi 5.9. mennessä. Lue lisää.

Avoimen tutkijaseminaarin teemana yhteiskuntatakuu Joensuussa keskiviikkona 9.10. Seminaariin voi vielä ilmoittautua ilman omaa esitystä 2.10. asti. Lue lisää.

Kaikki muuttuu – mitä jää? TUHTI-seminaari, 14.-15.10., Järvenpää. Nuorisotyö ja sen toimintaympäristö muuttuvat nopeasti. Kun kaikki muuttuu, mitä jää? Tämän kysymyksen äärellä ollaan kahdennessatoista TUHTI-seminaarissa.Lue lisää seminaarin omilta sivuilta.

Elokuvakasvatuksen ja -koulutuksen seminaari Helsingissä elokuvateatteri Orionissa (Eerikinkatu 15)

Nuorisotutkimusseura järjestää yhteistyössä Kansallisen audiovisuaalisen arkisto KAVAn, Aalto-yliopiston, Suomen Ranskan instituutin sekä Koulukinon kanssa seminaarin, jossa päävieraana on ranskalainen elokuvantekijä ja -kriitikko Alain Bergala.Tarkempi aikataulu ja ohjelma ilmoitetaan myöhemmin. Vierailun yhteydessä seura julkaisee myös Bergalan Kokemuksia elokuvakasvatuksesta -kirjan suomennoksen.

Girlhood Studies Research Meeting in Turku on October 31st.

XII Nuorisotutkimuspäivät, 6.11. Tieteiden talo, Helsinki. Teemana ”Sukupolvet, talous ja oikeudenmukaisuus" Lue lisää Nuorisotutkimuspäivien sivuilta.

Mitä kuuluu sateenkaarinuorille? Hanasaari, Helsinki, 8.-9.11. Nuorisotutkimusseuran ja Setan yhteisen Hyvinvoiva sateenkaarinuori -hankkeen suomalais-ruotsalainen yhteisseminaari. Lisätietoa myöhemmin.

Avoin tutkijaseminaari eli Nuorisotutkimuksen gradupäivä Tampereella keskiviikkona 20.11. 

Uusia julkaisuja

Tilaa Nuorisotutkimusverkoston julkaisut helposti verkkokaupasta. Muistathan, että Nuorisotutkimusseuran jäsenenä saat 25 % alennusta Nuorisotutkimusverkoston julkaisusarjan julkaisuista! Muista mainita jäsenyydestäsi tilauksen yhteydessä. Jäsenalennuksen saat helposti suoraan verkkokaupassa myös verkkopankilla maksettaessa.

Verkkokaupassa on myös Tarjouskori, josta löydät tarjoushintaisia julkaisujamme – joitakin vanhempia julkaisuja on saatavilla pelkkien toimituskulujen hinnalla. Kannattaa tutustua!

Nuorisotutkimusverkoston kirjoja voi Helsingissä ostaa myös Kirjakauppa Kirjasta (Lasipalatsi, Mannerheimintie 22-24), Kurvin kirjasta (Hämeentie 48) sekä Kolmen sepän kirjakaupasta (Hansakuja/Kaivopiha, Mannerheimintie 5 C). Uutuutena seuran kirjoja saa myös Gaudeamus Kirja & Kahvista (Vuorikatu 7). Akateemisesta kirjakaupasta ja muista kirjakaupoista kautta maan kirjojamme voi kysyä, ja niitä tilataan kauppoihin pyydettäessä.

Ilmestyneet

Päivi Harinen & Anni Rannikko (toim.): Tässä seison enkä muuta voi? Nuorisotutkijoiden ajatuksia nuorten liikunnasta ja sen kipupisteistä.

Tuoreen Päivi Harisen ja Anni Rannikon toimittaman pamfletin Tässä seison enkä muuta voi? kirjoituksissa nostetaan esiin erilaisia nuorten liikuntaan liittyviä rakenteellisia epäkohtia. Esimerkiksi koulun jäykät toimintarakenteet ja oma-aloitteisuutta vieroksuva mentaliteetti, reuna-alueiden vähäiset tai olemattomat harrastusmahdol­lisuudet, resursoinnin epäsuhdat, nuorten sosiaaliseen taustaan liittyvät tekijät ja rasismi ovat tekemässä liikunta- ja urheilutoiminnasta samalla tavalla polarisoitunutta kuin muistakin elämän toimintakentistä. Kirjoittajat ehdottavat ratkaisuiksi yhteiskunnan liikuntavastuuta, uutta urheilukulttuuria, nuorten osalli­suuden tukemista ja kriittisyyttä suureellisten visioiden edessä.

Nuorisotutkijoiden usein peräänkuuluttama nuorten kuuleminen, joka liikuntakysymyksissäkin olisi tärkeää, ei välttämättä ole helppoa, sillä kuten moni tämän pamflettikokoelman teksteistä osoittaa, nuoret pyrkivät usein tietoisesti pakenemaan aikuisten tutkivaa ja kontrolloivaa katsetta, vetämään nuorisokulttuurista pesäeroa siihen monitasoiseen normiohjaukseen, jonka puitteissa heistä halutaan sporttisia, terveitä ja tyytyväisiä.

Päivi Harinen & Anni Rannikko (toim.): Tässä seison enkä muuta voi? Nuorisotutkijoiden ajatuksia nuorten liikunnasta ja sen kipupisteistä. Nuorisotutkimusverkosto/Nuorisotutkimusseura, verkkojulkaisuja 65. ISBN 978-952-5994-38-4. Verkko-osoite: http://www.nuorisotutkimusseura.fi/julkaisuja/liikuntapamfletti2013.pdf

Sami Myllyniemi & Päivi Berg: Nuoria liikkeellä! Nuorten vapaa-aikatutkimus 2013

Nuoria liikkeellä! Nuorten vapaa-aikatutkimuksen 2013 pääteemana on liikunta. Kyselytutkimuksessa valotetaan tiedon katvealueita, jotka liittyvät käytännölliseen huoleen siitä, mitä nuorison liikkumatto-muudelle voisi tehdä. Liikkumattomuuden syitä on selvitetty kysymällä niitä suoraan nuorilta itseltään. Vastaavasti tartutaan härkää sarvista kysymällä suoraan liikkumisen eri syiden painoarvoa.

 Tavoite saada koko väestö liikkumaan riittävästi on lähes jakamaton, mutta keinoista ei olla yhtä yksimielisiä. Johtopäätöksiin vaikuttaa taustakäsitys siitä, onko liikunta kansanterveyden edistämistä vai harrastustoimintaa. Nähdäänkö aktiivinen liikkuminen työvoiman uusintamisena, kansalaistoimintana vai vapaa-ajan hauskanpitona? Voiko liikkumisen merkityksen palauttaminen sen terveellisyyteen ja hyödyllisyyteen toimia kannusteena liikunnan iloihin, etenkään lapsilla ja nuorilla? Nyt toteutettu kysely haluaa osaltaan vähentää arvailun osuutta tässä keskustelussa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö & Nuorisotutkimusverkosto (julkaisuja 140) & Nuorisoasiain neuvottelukunta & Valtion Liikuntaneuvosto.

Suvi Ervamaa & Mikko Piispa: YAD Street Team - huumekriittistä kevytaktivismia nuorille

YAD Youth Against Drugs ry on kehittänyt Street Team -mallia nuorten huumeiden vastaiseen vapaaehtoistyöhön. Vuodesta 2007 lähtien tämä matalan kynnyksen aktivismi on vakiintunut yhdeksi järjestön toimintamuodoista.

YAD Street Teamiin ovat tervetulleita kaikki yli 13-vuotiaat nuoret, jotka haluavat osallistua huumeiden vastaiseen työhön. Street Teamissä voi toimia missä päin tahansa Suomea, milloin tahansa, juuri sen verran kuin haluaa ja juuri niin pitkään kuin haluaa. Street Team on hauskaa, palkitsevaa ja erilaista vapaaehtoistyötä. YAD Street Teamin voi nähdä ohjatun nuorisotoiminnan, nettiaktivismin ja perinteisen kansalaistoiminnan hybridinä. Tämänkaltaisia innovatiivisia malleja tarvitaan alati muuttuvalle vapaaehtoistyön kentälle.

Tähän kirjaan on koottu RAY:n rahoittaman kolmivuotisen Street Team -hankkeen arviointi vuosilta 2010–2012.

”Street Teamin toimintatapa on erityisesti nuorille suunnatun kansalaistoiminnan kentässä huomionarvoinen innovaatio, josta saatuja kokemuksia kannattaisi hyödyntää laajemminkin.”

Nuorisotutkimusseura/Nuorisotutkimusverkosto. Julkaisuja 138.

Riikka Korkiamäki: Kaveria ei jätetä! Sosiaalinen pääoma nuorten vertaissuhteissa

Ovatko nuorten ikätoverisuhteet riski vai resurssi? Tarjoavatko nuoret toisilleen tukea ja turvaa, vai houkuttelevatko pahoille teille? Nuorisoporukat nähdään yleensä kielteisessä valossa, mutta kaverit voivat olla myös merkittävä tuen ja osallisuuden lähde.

Riikka Korkiamäki tarkastelee yläkouluikäisten vertaissuhteissa rakentuvaa sosiaalista pääomaa eli nuorten keskinäisiä voimavaroja ja nuorten itsensä sille antamia merkityksiä. Sosiaalisen pääoman käsite avaa nuorten suhteiden tarkasteluun johdonmukaisen voimavaranäkökulman unohtamatta, että nuorten yhteisöissä harjoitetaan myös vallankäyttöä, erotteluja ja ulossulkemista.

Kaveria ei jätetä! Sosiaalinen pääoma nuorten vertaissuhteissa liikkuu monilla rajapinnoilla ja haastaa nuorisotyön ja sosiaalityön, lapsuuden- ja nuorisotutkimuksen sekä kvantitatiivisen ja kvalitatiivisen tutkimusperinteen välisiä erotteluja. Teos sopii nuorten parissa eri aloilla työskenteleville, tutkijoille ja kaikille nuorten arjesta ja sosiaalisista suhteista kiinnostuneille.

Nuorisotutkimusverkosto/ Nuorisotutkimusseura, julkaisuja : 137

Tampere University Press Acta Electronica Universitatis Tamperensis : 1307

Väitöskirja on luettavissa myös Tampereen yliopiston TamPub -julkaisuarkistossa.

Antti Häkkinen, Anne Puuronen, Mikko Salasuo & Anni Ojajärvi: Sosiaalinen albumi. Elämäntavat sukupolvien murroksissa

Todellisuus saa muotonsa ajan, yksilön ja rakenteiden leikkauspisteessä. Sukupolvitutkimuksessa ollaan oltu erityisen kiinnostuneita yhteiskunnallisten murrosten tuottamista horisontaalisista vaikutuksista, mutta saman suvun eri polvien välinen dynamiikka on jäänyt vähemmälle huomiolle. Sosiaalinen albumi – elämäntavat sukupolvien murroksissa on tutkimus siitä, kuinka vertikaalisen sukupolvikatsannon kautta voi saada esiin sekä ylisukupolvisen periytymisen että yhteiskunnallisten murrosten perusluonteen.

Teoksessa tarkastellaan sitä, kuinka elämäntavat ja yhteiskunnalliset käytännöt muotoutuvat biologisen sukupolven ja yhteiskunnallisen sukupolven välisenä jännitteenä. Onko perhe tässä erityisessä asemassa? Perheen piirissä pidetään kiinni pysyvistä käytännöistä vasten yhteiskunnan ajamia muutoksia. Perheen kautta myös koetaan sukupolvien väliset ristiriidat, jotka voivat olla yhteiskunnallistenkin muutosten alkuna. Perheen metaforana on ruokapöytä, jonka ääressä sukupolvet ja eri elämänalueisiin liittyvät arvostukset ja käsitykset kohtaavat. Kirjassa näitä elämänalueita ovat ruokailu, liikunta ja työ.

Tutkimuksen pääaineistona on Päijät-Hämeen alueelta kerätyt kolme eri sukupolvea kattavat teemahaastattelut. Niiden antamaa kuvaa on täydennetty muilla aineistoilla, jotka laajentavat tarkastelun kattamaan ajanjakson 1700-luvun alusta nykynuoriin. Yksilö paikantuu ajallisesti osaksi biologisen suvun ketjua ja asettuu vallitseviin yhteiskunnallisiin rakenteisiin. Teos on kuvaus yksilöistä, elämänkuluista, suvuista, murroksista, sukupolvien kohtaamisista ja elämästä Päijät-Hämeessä viimeisen sadan vuoden aikana.

Nuorisotutkimusverkosto/Nuorisotutkimusseura, julkaisuja 139.

Tulossa

Tommi Hoikkala & Petri Paju: Apina pulpetissa - Ysiluokan yhteisöllisyys (julkaistaan 5.9.)

Mitä kaikkea ysiluokalla vuodessa tapahtuu? Tutkijapari Angst B ja Lintsari soluttautui osaksi eteläsuomalaista 9C-luokkaa lukuvuoden ajaksi: istui pulpetissa, kärvisteli kokeissa, osallistui liikuntapäiviin ja retkille sekä vietti mopojuhlaa, vappunaamiaisia ja ysijuhlaa.

Apina pulpetissa kertoo, mitä tutkijat näkivät, kuulivat ja kokivat. He pääsivät katsomaan läheltä oppilasarjen pieniä ja isoja asioita. Mitä luokkahenki tarkoittaa, ja mistä se syntyy? Mitä työrauha on, ja miten se muotoutuu? Miten elämä koulussa ja sen ulkopuolella lomittuvat toisiinsa?
 
Luokan sisäiset jaot ja ryhmittymät sekä näiden keskinäinen tasapaino piirtyvät esille tarkasti: on viihdelinjalaiset ja opiskelulinjalaiset, yyberjengi, hikkeryhmä, pölisijät ja ryhmärämä II. Angst B:n ja Lintsarin sekä muiden ysiluokkalaisten lisäksi asioista puhuvat opettajat ja vanhemmat.
Teoksessa myös takapenkin ääni kantautuu suomalaisia nuoria ja kouluhyvinvointia koskevaan keskusteluun. Apina pulpetissa on kiinnostavaa luettavaa niin opettajille ja opettajiksi opiskeleville kuin oppilaille, vanhemmille, nuorisotyöntekijöille, päättäjille ja tutkijoillekin.

Gaudeamus & Nuorisotutkimusverkosto 2013. Nuorisotutkimusverkoston julkaisuja 139

Alain Bergala: Kokemuksia elokuvakasvatuksesta. Pieni tutkielma elokuvaan perehdyttämisestä koulussa ja sen ulkopuolella. Suomentaneet Kaisa Kukkola ja ja Sampsa Laurinen. Ilmestyy 23.10.

Katarina Alanko: Hyvinvoiva sateenkaarinuori -hankkeen verkkojulkaisu. Ilmestyy marraskuussa ruotsiksi, suomennos joulu- tai tammikuussa.

Kari Paakkunainen: Nuorisotutkimusseuran historiikki. Joulukuu.

Anne Puuronen: Etsivä nuorisotyö -hankkeen verkkojulkaisu. Tammikuu.

Nuorisotutkimus-lehti

Nuorisotutkimus-lehdessä on tapahtunut iso toiminnan muutos tänä vuonna, kun lehti luopuu teemanumeroista. Jatkossa lehden sisältö koostetaan lehteen tarjottavista artikkeleista. Tällä ratkaisulla lehti toivoo palvelevansa lukijoita tarjoamalla näkökulmia entistä laajemmin sekä reagoi myös akateemisen kirjoittamisen ja julkaisemisen haasteisiin.

Nuorisotutkimus 3/2013 ilmestyy lokakuussa.

Nuorisotutkimus on vuodesta 1983 lähtien ilmestynyt vertaisarvioitu tieteellinen aikakauslehti, jota julkaisee Nuorisotutkimusseura ry. Lehden artikkelit esittelevät uutta tietoa, teoriaa ja metodologisia keskusteluja tai käsittelevät nuoriin, nuorisokulttuureihin, nuoruuteen, nuorisopolitiikkaan, nuorten elinoloihin tai nuorille tarjottuihin palveluihin kohdentuvia käytänteitä, käsitteitä, puhetapoja ja politiikkaa.

Nuorisotutkimuksessa julkaistaan tieteellisiä artikkeleita, katsauksia, ajankohtaisia puheenvuoroja nuoriso- ja yhteiskuntapolitiikasta, kirja-arvioita ja lektioita. Nuorisotutkimukseen tarjottavien tekstien tulee kiinnittyä nuorisotutkimuksen, nuorisotyön tai nuorisopolitiikan kysymyksiin.

 Nuorisotutkimus on aidosti poikkitieteellinen lehti, joka rohkaisee tieteiden väliseen vuoropuheluun ja eri teorioiden, ajatteluperinteiden, menetelmien tai tieteenalojen yhdistämisiin ja rajanylityksiin. Artikkelit voivat olla empiirisiä, metodologisia tai teoreettisia. Nuorisotutkimus-lehteen voi tarjota artikkeleita useilta eri tieteenaloilta, esimerkiksi yhteiskuntatieteistä, kasvatustieteestä, humanistisista tieteistä tai kauppatieteistä.

Lehden päätoimittaja on FT Tomi Kiilakoski. Lähetä lehteen tarjoamasi materiaali toimitussihteeri Tanja Kontiselle.

Ilmestyneet numerot

Numeron 2/2013 artikkeleissa tarkastellaan monikulttuurisuutta nuorisotyön arjessa ja kouluikäisten tietoteknologian vapaa-ajan käyttöä. Lehdessä käsitellään myös muun muassa nuorten tilapäisasumista vanhempien luona sekä nuoria rakenteiden rattaissa.  Lehden uutuus on tutkijahaastattelu: ensimmäinen haastateltava on professori Hilary Pilkington. Lue lisää ja tutustu sisällysluetteloon.

Numero 1/2013 oli siirtymälehti teemapohjaisesta teemattomaan, silta uuden ja entisen välillä. Lehden sisällöstä suurimman osan toimittivat Anne Puuronen ja Raili Välimaa, joiden teemapääkirjoituksessa pohditaan sisältöä seksuaalisuuteen kasvamisen näkökulmasta. Lue lisää ja tutustu sisällysluetteloon.

Nuorisotutkimus-lehden elämäntapaa koskevassa teemanumerossa 4/2012 kurkistetaan nuorten tapoihin muovata elämäänsä vaihtoehtojen vähyydessä sekä tapoihin, joilla heidän elämäntapoihinsa yritetään vaikuttaa, jotta ne eivät poikkeaisi liikaa normikansalaisuuden edellytyksistä. Vastaava toimittaja oli Sari Näre.

Nuorisotutkimus -lehden 3/2012 artikkeleissa käsitellään nuorten kasvua seksuaalisuuteen ja seksuaalisuudessaan. Aihealueina ovat nuorten seksuaaliterveys ja seksuaalikäyttäytyminen sekä nuorten seksuaalinen hyvinvointi ja itsemääräämisoikeus. Seksuaalisuuden rakentumista nuoruusiässä tarkastellaan lehden artikkeleissa myös seksuaalikasvatuksen, pornografian ja tyttöjen lehden tuottamien seksuaali- ja sukupuolikonventioiden kautta. Vastaavat toimittajat olivat Anne Puuronen ja Raili Välimaa.

 
Ajankohtaista Kommentissa


Nuorisotutkimuksen verkkokanava Kommentti on nuorisoa koskevaa tieteellistä, poliittista ja mediakeskustelua kommentoiva kanava, joka ottaa kantaa niin uusiin tutkimustuloksiin kuin nuorisopoliittiseen debattiinkin. Kommentti kääntää ajankohtaisia tutkimustuloksia käytännön ja politiikan aiheiksi ja tekee näistä tiivistyksiä. Kommentti on samalla yli tuhannen artikkelin tietovaranto nuorisotutkimuksen ja nuorisotyön kentiltä.

Kommentti uudistuu vuoden 2013 aikana. Kaikenlainen palaute sivustosta – niin sisällöstä kuin rakenteestakin – on erittäin tervetullut. Palautetta voi lähettää toimitussihteeri Tanja Konttiselle.

Kolumnit

Mikko Piispa ja Anna-Sofia Sysser: Berliinissä opin syömään puikoilla, saksaa en oppinut (20.6.2013)

Mikko Piispa ja Heidi Villikka: Berliiniläinen kaupunginosaelämä (20.5.2013)

Lukukokemukset

Herman Raivio: Aikuisten nuoriso-ongelmat (20.6.2013)