Jäsenkirje 2/2013

Oi ihana toukokuu!

Kevät on jo pitkällä ja kesä lähestyy, mutta Nuorisotutkimusseuran toiminta jatkuu vilkkaana. Tässä kirjeessä kerrotaan tulevasta toiminnasta ja uusista julkaisuista sekä muista ajankohtaisista asioista. Nuorisotutkimusseuran kevätkokous pidetään tiistaina 14.5. Tule mukaan vaikuttamaan seuran toimintaan!

Muistahan pitää osoitteesi ja sähköpostiosoitteesi Nuorisotutkimusseuran jäsenrekisterissä ajan tasalla? Iso osa Nuorisotutkimusseuran tiedotuksesta tapahtuu sähköpostitse, etenkin nts-jasenet-listan kautta. Mikäli olet pudonnut listalta etkä esimerkiksi saanut tietoa tästä kirjeestä listan kautta, ota yhteyttä järjestösihteeriin (Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.).

Kevät on suursiivousten aikaa. Nuorisotutkimusseura tyhjentää varastojaan ja joitakin seuran vanhempia julkaisuja on saatavilla kokonaan ilmaiseksi. Julkaisuja voit tilata verkkokaupan kautta pelkkien toimituskulujen hinnalla tai noutaa kokonaan ilmaiseksi Nuorisotiedon kirjastosta tiistaihin 4.6. asti. Katso, mitä kirjoja ja lehtiä on saatavilla.Verkkokaupan Tarjouskorissa on myös muita julkaisuja alennetuin hinnoin. Ja muistathan, että seuran jäsenenä saat 25 % alennuksen kaikista Nuorisotutkimusverkoston julkaisusarjan julkaisuista?

Nuorisotutkimusseuran erikoissuunnittelijan sijaisena aloitti 2.5. FT, dos. Antti-Ville Kärjä. Kärjän omat tutkimusintressit liittyvät populaarimusiikin ja -kulttuurin sekä mediakulttuurin ilmiöihin. Kärjä sijaistaa Kaisa Vehkalahtea syksyyn 2014 asti.

Nuorisotutkimusseuran ajankohtaista tiedotusta voi seurata myös Facebook-sivumme kautta.

Mukavaa loppukevättä sekä aurinkoista ja rentouttavaa kesää kaikille Nuorisotutkimusseuran jäsenille! Seuraava jäsenkirje ilmestyy elo-syyskuussa.

Jäsenkirjeen sisältö

Tulevia tapahtumia

Uusia julkaisuja

Nuorisotutkimus-lehti

Ajankohtaista Kommentissa

Tulevia tapahtumia

Nuorisotutkimusseura ry:n kevätkokous

Nuorisotutkimusseuran kevätkokous järjestetään tiistaina 14.5. kello 16 Tieteiden talolla. Kokouksen esityslistaan ja kokousasiakirjoihin voi tutustua kevätkokoussivuilla. Kevätkokoukseen pyydetään ilmoittautumisia tarjoilujen vuoksi viimeistään 9.5. Kevätkokouksen jälkeen keskustellaan Sosiaalinen albumi -kirjan julkistustilaisuudessa kello 17 alkaen.

Muita kevään ja kesän tapahtumia

Sosiaalinen albumi -keskustelutilaisuudet Helsingissä

Antti Häkkisen, Anne Puurosen, Mikko Salasuon ja Anni Ojajärven kirja Sosiaalinen albumi. Elämäntavat sukupolvien murroksissa julkistetaan tiistaina 14.5.2013 kello 17.00–18.30 pidettävässä keskustelutilaisuudessa. Tilaisuus järjestetään Helsingin yliopiston päärakennuksessa (Fabianinkatu 33) luentosalissa 7 (päärakennuksen uusi puoli, 3. kerros). Tilaisuus on avoin kaikille. Tarjoilujen vuoksi toivotaan ennakkoilmoittautumisia viimeistään perjantaina 3.5.verkkolomakkeella. Tervetuloa! Tapahtuma Facebookissa.

Keskiviikkona 22.5. Sosiaalinen albumi -kirjasta keskustellaan Gaudeamus Kirja & kahvissa, Vuorikatu 7. Mukana Antti Häkkinen, Anne Puuronen ja Mikko Salasuo. Tähän tapahtumaan ei tarvitse ilmoittautua. Tapahtuma Facebookissa.

Sosiaalinen albumi – elämäntavat sukupolvien murroksissa on tutkimus siitä, kuinka sukupolvitutkimuksen kautta voi saada esiin yhteiskunnan muutosten ja jatkuvuuksien perusluonteen. Elämäntavat ja yhteiskunnalliset käytännöt eivät määräydy lainmukaisella tavalla mistään luonnollisesta perustasta vaan syntyvät prosessina. Teoksessa tämä prosessi käsitetään yhteiskunnallisen sukupolven ja biologisen sukupolven välisenä jännitteenä. Hypoteesina on, että perhe on tässä suhteessa erityisessä asemassa: perheen piirissä yhtäältä pidetään kiinni pysyvistä käytännöistä vasten yhteiskunnan ajamia muutoksia ja toisaalta koetaan sukupolvien väliset ristiriidat, jotka voivat olla yhteiskunnallistenkin muutosten alkuna. Tällaiseen rooliin asetetun perheen metaforana on ruokapöytä, jonka ääressä sukupolvet ja eri elämänalueisiin liittyvät arvostukset ja käsitykset kohtaavat. Kirjassa näitä elämänalueita ovat ruokailu, liikunta ja työ.

Yleisemmin tarkastellaan elämänkulkuja, siihen kuuluvia valintoja ja välttämättömyyksiä. Tutkimuksen aineistona on Päijät-Hämeen alueelta kerätty kolmen biologisen sukupolven mittainen jatkumo. Tätä on täydennetty muilla aineistoilla, jotka laajentavat tarkastelun kattamaan ajanjakson 1700-luvun alusta nykynuoriin.

VERA Research Seminar: Punk in Russia 6.6. Joensuussa

Manchesterin yliopiston professori Hilary Pilkington puhuu VERA-seminaarissa 6.6. Joensuussa punkista Venäjän koillisessa periferiassa, Vorkutan kaupungissa. Seminaarin järjestävät Venäjä- ja rajatutkimuskeskus VERA sekä Nuorisotutkimusseura. Seminaari on avoin kaikille. Lue lisää. Tapahtuma Facebookissa.

12.–14.6. NYRIS 12 Changing Societies and Cultures: Youth in the Digital Age, Tallinn, Estonia

Nuorten vapaa-aikatutkimus julkistetaan

Perjantaina 19.7. klo 10.30-11.45 Porissa Suomi-Areenalla julkistetaan Sami Myllyniemen ja Päivi Bergin Nuoria liikkeellä! Nuorten vapaa-aikatutkimus 2013, jonka teemana tänä vuonna on liikunta. Tilaisuudessa tutkimuksen tekijät Sami Myllyniemi ja Päivi Berg esittelevät tutkimuksen tuloksia. Lisäksi tilaisuudessa nuorista ja liikunnasta keskustelevat Aki Riihilahti (toimitusjohtaja, ex-jalkapalloilija), Mikko Salasuo (dos, VTT, Nuorisotutkimusseura ry), Leena Harkimo (valtion liikuntaneuvoston puheenjohtaja), Juha Koponen (Veikkauksen toimitusjohtaja) ja Lida Kuusisto (Suomen Nuorisosirkusliitto). Tilaisuuden avaa Nuoran puheenjohtaja Antti Lindtman ja sen moderaattorina toimii Kirsi Alm-Siira. Järjestäjä: Veikkaus.

Ennakkotietoa syksyn tapahtumista

Syksyn ensimmäinen avoin tutkijaseminaari järjestetään Itä-Suomen yliopistolla Joensuun kampuksella torstaina 10.10 kello 12–17. Seminaarin teemana on nuorten yhteiskuntatakuu, jota käsitellään nuoriso- ja sukupolvitutkimuksen ilmiönä.  Seminaarin ja siihen liittyvän pamflettijulkaisun kutsukirje julkaistaan toukokuun aikana.

14.–15.10.2013 Kaikki muuttuu – mitä jää? TUHTI-seminaari, Järvenpää

Vuonna 2013 TUHTI-seminaarn järjestämisvuorossa ovat Diakonia-ammattikorkeakoulu ja Seurakuntaopisto, ja paikka on näiden kouluttavien laitosten yhteinen kampus Järvenpäässä. Seminaarin yhteistyökumppaneina ovat mm. Järvenpään kaupunki, Humanistinen ammattikorkeakoulu HUMAK, Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda , Suomen nuorisoyhteistyö Allianssi ry. ja Nuorisotutkimusseura / Nuorisotutkimusverkosto. TUHTI-seminaarista löytyy lisätietoa seminaarin omilta sivuilta.

XII Nuorisotutkimuspäivät, 6.11. Tieteiden talo, Helsinki. Työotsikkona ”Sukupolvet, talous ja oikeudenmukaisuus”

Avoin tutkijaseminaari IV, ”Nuorisotutkimuksen gradupäivä”, syksy

Nuorisobarometrin julkistaminen, joulukuu

Nuorisotutkimusseuran 25-vuotisjuhlat, joulukuu

Uusia julkaisuja


Tilaa Nuorisotutkimusverkoston julkaisut helposti verkkokaupasta. Muistathan, että Nuorisotutkimusseuran jäsenenä saat 25 % alennusta Nuorisotutkimusverkoston julkaisusarjan julkaisuista! Muista mainita jäsenyydestäsi tilauksen yhteydessä. Jäsenalennuksen saat helposti suoraan verkkokaupassa myös verkkopankilla maksettaessa.

Verkkokaupassa on myös Tarjouskori, josta löydät tarjoushintaisia julkaisujamme – joitakin vanhempia julkaisuja on saatavilla pelkkien toimituskulujen hinnalla. Kannattaa tutustua!

Nuorisotutkimusverkoston kirjoja voi Helsingissä ostaa myös Kirjakauppa Kirjasta (Lasipalatsi, Mannerheimintie 22-24), Kurvin kirjasta (Hämeentie 48) sekä Kolmen sepän kirjakaupasta (Hansakuja/Kaivopiha, Mannerheimintie 5 C). Uutuutena seuran kirjoja saa myös Gaudeamus Kirja & Kahvista (Vuorikatu 7). Akateemisesta kirjakaupasta ja muista kirjakaupoista kautta maan kirjojamme voi kysellä, ja niitä tilataan kauppoihin pyydettäessä.

Viimeisimmät julkaisut

Heidi Villikka: Digitaalisia oppimisympäristöjä kehittämässä – Arviointitutkimus Myötätuulessa-projektista (2013, Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskus & Nuorisotutkimusseura/Nuorisotutkimusverkosto, verkkojulkaisuja 58)

Heidi Villikan julkaisussa Digitaalisia oppimisympäristöjä kehittämässä pureudutaan digitaalisten oppimisympäristöjen kehittämiseen nuorisotyön kentällä. Julkaisu perustuu tutkimukseen, jossa nuorisotyön digitaalisen mediamaiseman muutoksia tarkasteltiin Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksen koordinoiman Myötätuulessa-projektin kautta. Tutkimus ja sen julkaisu on toteutettu Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksen ja Nuorisotutkimusverkoston yhteistyönä.

Tutkimuksessa on seurattu ja arvioitu uudenlaisia oppimisen vaatimuksia ja käytäntöjä nuorisotyön ympäristöissä, joissa digitaalisilla menetelmillä oli keskeinen rooli. ”Verkon käytön merkityksen lisääntyminen on nuorten maailmassa on haastanut nuorisotyön ammattilaisia pohtimaan, miten verkkoa ja erilaisia digitaalisia mediavälineitä voisi hyödyntää entistä monimuotoisemmin osana nuorisotyötä”, Villikka toteaa. Digitaalinen teknologia tarjoaa uusia kanavia nuorten tavoittamiseen ja kohtaamiseen, mutta myös mahdollisuuksia nuorten osallistumisen, kansalaisuuden, sosiaalisen vahvistamisen tai itseilmaisun tukemiseen. Nuorisotyön ammattilaiset ovatkin digitaalisen nuorisokasvatuksen kehittäjien etujoukoissa nuorten arjen ja ryhmäsuhteiden asiantuntijoina.

Tulevia julkaisuja

Youth Against Drugsin hankkeen julkaisu, Suvi Ervamaa ja Mikko Piispa. Nuorisotutkimusverkosto on toinen julkaisija.

Antti Häkkinen, Anne Puuronen, Mikko Salasuo ja Anni Ojajärvi: Sosiaalinen albumi. Elämäntavat sukupolvien murroksissa

Sami Myllyniemi & Päivi Berg: Nuoria liikkeellä! Nuorten vapaa-aikatutkimus, julkistus heinäkuussa. Aineistonkeruu 2012. Teemana on liikunta.

Pamfletti liikuntakysymyksistä nuorisotutkimuksen näkökulmasta. Useita tekijöitä. Verkkojulkaisu, ilmestyy elokuussa.

Riikka Korkiamäki: "Kaveria ei jätetä" Sosiaalinen pääoma nuorten vertaissuhteissa. Väitöskirja. Kustantaja Tampere University Press, Nuorisotutkimusverkosto toisena julkaisijana.

Alain Bergala: Oletuksia elokuvasta – tutkielma elokuvakasvatuksesta koulussa ja muualla. (Alkuteos: L’hypothèse cinéma. Petit traité de transmission du cinéma à l’école et ailleurs, 2002, 2006.)

Nuorisotutkimus-lehti

Nuorisotutkimus-lehdessä tapahtuu iso toiminnan muutos tänä vuonna, kun lehti luopuu teemanumeroista. Jatkossa lehden sisältö koostetaan lehteen tarjottavista artikkeleista. Tällä ratkaisulla lehti toivoo palvelevansa lukijoita tarjoamalla näkökulmia entistä laajemmin sekä reagoi myös akateemisen kirjoittamisen ja julkaisemisen haasteisiin.

Nuorisotutkimus 2/2013 ilmestyy kesäkuun lopussa.

Nuorisotutkimus on vuodesta 1983 lähtien ilmestynyt vertaisarvioitu tieteellinen aikakauslehti, jota julkaisee Nuorisotutkimusseura ry. Lehden artikkelit esittelevät uutta tietoa, teoriaa ja metodologisia keskusteluja tai käsittelevät nuoriin, nuorisokulttuureihin, nuoruuteen, nuorisopolitiikkaan, nuorten elinoloihin tai nuorille tarjottuihin palveluihin kohdentuvia käytänteitä, käsitteitä, puhetapoja ja politiikkaa.

Nuorisotutkimuksessa julkaistaan tieteellisiä artikkeleita, katsauksia, ajankohtaisia puheenvuoroja nuoriso- ja yhteiskuntapolitiikasta, kirja-arvioita ja lektioita. Nuorisotutkimukseen tarjottavien tekstien tulee kiinnittyä nuorisotutkimuksen, nuorisotyön tai nuorisopolitiikan kysymyksiin.

 Nuorisotutkimus on aidosti poikkitieteellinen lehti, joka rohkaisee tieteiden väliseen vuoropuheluun ja eri teorioiden, ajatteluperinteiden, menetelmien tai tieteenalojen yhdistämisiin ja rajanylityksiin. Artikkelit voivat olla empiirisiä, metodologisia tai teoreettisia. Nuorisotutkimus-lehteen voi tarjota artikkeleita useilta eri tieteenaloilta, esimerkiksi yhteiskuntatieteistä, kasvatustieteestä, humanistisista tieteistä tai kauppatieteistä.

Lehden päätoimittaja on FT Tomi Kiilakoski. Lähetä lehteen tarjoamasi materiaali toimitussihteeri Tanja Kontiselle.

Viimeisimmät numerot

Numero 1/2013 oli siirtymälehti teemapohjaisesta teemattomaan, silta uuden ja entisen välillä. Lehden sisällöstä suurimman osan toimittivat Anne Puuronen ja Raili Välimaa, joiden teemapääkirjoituksessa pohditaan sisältöä seksuaalisuuteen kasvamisen näkökulmasta.

Nuorisotutkimus-lehden elämäntapaa koskevassa teemanumerossa 4/2012 kurkistetaan nuorten tapoihin muovata elämäänsä vaihtoehtojen vähyydessä sekä tapoihin, joilla heidän elämäntapoihinsa yritetään vaikuttaa, jotta ne eivät poikkeaisi liikaa normikansalaisuuden edellytyksistä. Vastaava toimittaja oli Sari Näre.

Nuorisotutkimus -lehden 3/2012 artikkeleissa käsitellään nuorten kasvua seksuaalisuuteen ja seksuaalisuudessaan. Aihealueina ovat nuorten seksuaaliterveys ja seksuaalikäyttäytyminen sekä nuorten seksuaalinen hyvinvointi ja itsemääräämisoikeus. Seksuaalisuuden rakentumista nuoruusiässä tarkastellaan lehden artikkeleissa myös seksuaalikasvatuksen, pornografian ja tyttöjen lehden tuottamien seksuaali- ja sukupuolikonventioiden kautta. Vastaavat toimittajat olivat Anne Puuronen ja Raili Välimaa.

Ajankohtaista Kommentissa


Nuorisotutkimuksen verkkokanava Kommentti on nuorisoa koskevaa tieteellistä, poliittista ja mediakeskustelua kommentoiva kanava, joka ottaa kantaa niin uusiin tutkimustuloksiin kuin nuorisopoliittiseen debattiinkin. Kommentti kääntää ajankohtaisia tutkimustuloksia käytännön ja politiikan aiheiksi ja tekee näistä tiivistyksiä. Kommentti on samalla yli tuhannen artikkelin tietovaranto nuorisotutkimuksen ja nuorisotyön kentiltä.

Kommentti uudistuu vuoden 2013 aikana. Kaikenlainen palaute sivustosta – niin sisällöstä kuin rakenteestakin – on erittäin tervetullut. Palautetta voi lähettää toimitussihteeri Tanja Konttiselle.

Suurpääkirjoitus

Antti Kivijärvi ja Leena Suurpää: Yhteiskunnallinen tietokilpailu: kuka jää ulkopuolelle? (22.4.2013)

Kolumni

Heidi Villikka: Hipstereiden joukossa (8.4.2013)

Lukukokemukset

Herman Raivio: Tohtori Martens ja saattohoito (8.4.2013)

Antti Paakkari: Lapset esineiden maailmassa (8.4.2013)

Kommentin Teinikarkoitin-teemasarja on jälleen ajankohtainen. Lahden kauppakeskus Triossa kokeiltiin syksyllä 2009 teinikarkotinta, jonka avulla pyrittiin pitämään nuoret poissa kauppakeskuksesta. Teinikarkotin-teemasarjassa viritettiin teemasta keskustelua keväällä 2010. Onko mikään muuttunut?