Jäsenkirje 1/2013

Kevät on jo pitkällä – vaikkei ikkunasta katsoessa vielä välttämättä siltä näytä – ja on korkea aika vuoden ensimmäiselle Nuorisotutkimusseuran jäsenkirjeelle. Tässä kirjeessä kerrotaan tulevasta toiminnasta ja uusista julkaisuista ja ajankohtaisista asioista. Koko vuodelle suunnitellusta toiminnasta voit lukea myöstoimintasuunnitelmasta (pdf). Yksi uusi aluevaltaus Nuorisotutkimusseuralle on osallistuminen Maailman Sosiaalifoorumiin Tunisiassa jo ensi viikolla!

Muistathan, että kesäkuun NYRIS-konferenssiin voi ilmoittautua alennetulla ennakkomaksulla vielä maaliskuun loppuun asti?

Nuorisotutkimuspäivät järjestetään tänä vuonna yksipäiväisenä ilman työryhmiä. Päivät järjestetään Helsingissä Tieteiden talolla keskiviikkona 6.11. ja niiden työotsikkona on ”Sukupolvet, talous ja oikeudenmukaisuus”. Merkkaa ajankohta jo muistiin! Jäseniltä kysellään vielä maalis-huhtikuun aikana myös näkemyksiä päivän ohjelmasta, joten seuraathan jäsenlistaa. Kirjeessä on myös ennakkotietoja muista syksyn tapahtumista.

Tutkimushankesivuilla kerrotaan käynnissä olevista tutkimuksista. Sivusto on uudistettu vuoden alussa toimintasuunnitelman painopisteiden mukaisesti.

Seuran toimistolla on tapahtunut henkilövaihdoksia ja lisää on tulossa. Nuorisotutkimusseuran järjestösihteeriksi valittiin Sarianne Karikko, joka on toiminut tehtävässä sijaisena jo vuodesta 2010 alkaen. Sariannen äitiysloman ajan, vuoden 2013 loppuun asti, järjestösihteerin sijaiseksi valittiin Riikka Taavetti. Riikan (ja muiden toimiston työntekijöiden) yhteystiedot löytyvät yhteystietosivulta. Nuorisotutkimusseura hakee sijaista myös erikoissuunnittelijalle. Haku on auki 2.4. asti.

Nuorisotutkimusseuran jäsenenä saat 25 % alennuksen Nuorisotutkimusverkoston julkaisusarjan julkaisuista. Jäsenalennuksen saat helposti suoraan verkkokaupassa myös verkkopankilla maksettaessa. Verkkokaupassa onTarjouskorissa  vanhempia julkaisuja alennetuin hinnoin, osaa voi tilata pelkkien toimituskulujen hinnalla. Käytä tilaisuus hyväksesi!

Nuorisotutkimusseuran ajankohtaista tiedotusta voi seurata myös Facebook-sivumme kautta.

Aurinkoista kevättä kaikille Nuorisotutkimusseuran jäsenille! Seuraava jäsenkirje ilmestyy ennen kesää.

Jäsenkirjeen sisältö

Tulevia tapahtumia

Uusia julkaisuja

Uudistuva Nuorisotutkimus-lehti

Ajankohtaista Kommentissa

 

Tulevia tapahtumia

Kevätkokous tulee!

Nuorisotutkimusseuran kevätkokous järjestetään Helsingissä tiistaina 14.5. Ennen kevätkokousta keskustellaan tuoreesta julkaisusta, Sosiaalisesta albumista. Kevätkokouksen tarkka aika ja paikka ilmoitetaan myöhemmin, mutta laita päivämäärä jo kalenteriin!

Muita kevään tapahtumia

To 4.4 klo 10-15.45 Kasvatus sosiaalisena ja yhteiskunnallisena toimintana

Kasvatus laajasti tulkittuna on läsnä lähes kaikilla elämänalueilla ja kaikissa elämänvaiheissa: lasten, nuorten, aikuisten ja ikääntyvien ihmisten elämässä, erilaisten sosiaalisten ryhmien ja verkostojen toiminnassa ja sosiaalisessa kanssakäymisessä. Tämän vuoksi myös kasvatuksen historian tarkastelu edellyttää laaja-alaista, monitieteistä lähestymis- ja tulkintaperspektiiviä. Nuorisotutkimusseura on mukana yhteistyössä järjestämässä seminaaria 4.4.2013, jossa kasvatusta koskevia kysymyksiä tarkastellaan kulttuurisista ja sosiaalisista näkökulmista. Seminaarin pääjärjestänä toimii Suomen kasvatuksen ja koulutuksen historian seura ja sen yhteistyökumppaneina ovat Nuorisotutkimusseuran lisäksi Suomen historiallinen seura, Suomen kasvatustieteellinen seura ja Suomen kirjahistoriallinen seura.

Seminaarin yhteydessä on alustusten ja keskustelun lisäksi työryhmiä, joihin kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita esittelemään omia tutkimusaiheitaan. Otamme vastaan sekä ehdotuksia yksittäisiksi esityksiksi että ehdotuksia kokonaisiksi työryhmiksi (3-4 esitystä) 15.3. saakka. Ehdotuksesta tulee käydä ilmi esityksen otsikko ja lyhyt abstrakti; työryhmien osalta pääotsikko, osallistujat ja lyhyet abstraktit esityksistä. Kaikki kasvatuksen ja koulutuksen historiaan liittyvät teemat ovat tervetulleita. Seminaariin voi osallistua myös ilman omaa esitystä.

Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Tervetuloa!

Ti 23.4. klo 15-16 Kasvatus teknologisessa maailmassa

Nuorisotutkija, Nuorisotutkimus-lehden päätoimittaja Tomi Kiilakoski keskustelee professori Katariina Holman kanssa väitöskirjastaan Kasvatus teknologisessa maailmassa – tutkimus teknologisoituvasta kasvatuksesta (Nuorisotutkimusverkosto). Paikka: Gaudeamus Kirja & kahvi, Vuorikatu 7, Helsinki. Vapaa pääsy, ei ennakkoilmoittautumisia.

To 25.4. kello 12-16 Nuorisotutkimuksen avoin tutkijaseminaari

Nuorisotutkimusverkoston avoin tutkijaseminaari järjestetään Tampereella 25.4. klo 12-16 yhteistyössä Tampereen yliopiston nuorisotyön ja nuorisotutkimuksen oppiaineen kanssa. Tutkijaseminaarin fokuksessa on tällä kertaa Venäjään liittyvä nuorisotutkimus. Seminaarin kansainvälisenä vieraana on professori Elena Omelchenko Pietarista, joka on tehnyt mittavan tutkijauran tutkien mm. nuorisokulttureita ja -liikkeitä. Tutkijaseminaarissa kuulemme lisäksi suomalaisten tutkijoiden esityksiä.

Ti 14.5. noin klo 16 (kellonaika tarkentuu lähempänä) Nuorisotutkimusseuran vuosikokouksen yhteydessä talolla Helsingissä (paikka vahvistetaan lähempänä) Mikko Salasuo ja Antti Häkkinen keskustelevat Antti Häkkisen, Anne Puurosen, Mikko Salasuon ja Anni Ojajärven teoksesta Sosiaalinen albumi. Elämäntavat sukupolvien murroksissa. 

12.–14.6. NYRIS 12 Changing Societies and Cultures: Youth in the Digital Age, Tallinn, Estonia

Pe 19.7. klo 10.30-11.45 Porissa Suomi-Areenalla julkistetaan Sami Myllyniemen ja Päivi Bergin Nuorten vapaa-aikatutkimus 2013, jonka teemana tänä vuonna on liikunta. Mukana keskustelemassa Myllyniemen ja Bergin lisäksi tutkija Mikko Salasuo sekä päättäjiä ja urheiluvaikuttajia. Järjestäjä: Veikkaus.

Ennakkotietoa syksyn tapahtumista

14.–15.10.2013 Kaikki muuttuu – mitä jää? TUHTI-seminaari, Järvenpää

Vuonna 2013 järjestämisvuorossa ovat Diakonia-ammattikorkeakoulu ja Seurakuntaopisto, ja paikka on näiden kouluttavien laitosten yhteinen kampus Järvenpäässä. Seminaarin yhteistyökumppaneina ovat mm. Järvenpään kaupunki, Humanistinen ammattikorkeakoulu HUMAK, Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda , Suomen nuorisoyhteistyö Allianssi ry. ja Nuorisotutkimusseura / Nuorisotutkimusverkosto. TUHTI-seminaarista löytyy lisätietoa seminaarin omilta sivuilta.

Avoin tutkijaseminaari III, järjestetään yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston kanssa, syksy

Nuorisobarometrin julkistaminen, loka-marraskuu

XII Nuorisotutkimuspäivät, 6.11. Tieteiden talo, Helsinki. Työotsikkona ”Sukupolvet, talous ja oikeudenmukaisuus”

Avoin tutkijaseminaari IV, ”Nuorisotutkimuksen gradupäivä”, syksy

Uusia julkaisuja

Tilaa Nuorisotutkimusverkoston julkaisut helposti verkkokaupasta. Muistathan, että Nuorisotutkimusseuran jäsenenä saat 25 % alennusta Nuorisotutkimusverkoston julkaisusarjan julkaisuista! Muista mainita jäsenyydestäsi tilauksen yhteydessä. Jäsenalennuksen saat nyt helposti suoraan verkkokaupassa myös verkkopankilla maksettaessa.

Verkkokaupassa on myös Tarjouskori, josta löydät tarjoushintaisia julkaisujamme – joitakin vanhempia julkaisuja on saatavilla pelkkien toimituskulujen hinnalla. Kannattaa tutustua!

Nuorisotutkimusverkoston kirjoja voi Helsingissä ostaa myös Kirjakauppa Kirjasta (Lasipalatsi, Mannerheimintie 22-24), Kurvin kirjasta (Hämeentie 48) sekä Kolmen sepän kirjakaupasta (Hansakuja/Kaivopiha, Mannerheimintie 5 C). Akateemisesta kirjakaupasta ja muista kirjakaupoista kautta maan kirjojamme voi kysellä, ja niitä yleensä tilataan kysynnän mukaan.

Ilmestyneet

Niklas Bengtsson: Elävät aakkoset - lasten ja nuorten käännöstietokirjallisuuden historia 1600-1800-luvuilla

Avain & Nuorisotutkimusverkosto (45,40 euroa)

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden julkaiseminen Suomessa alkoi käännöstietokirjallisuudesta. Lapsille suunnattu tietokirjallisuus on opettanut kaikenikäisiä lukemaan, aikuisiakin. Sillä on ollut merkittävä rooli koko kansan sivistämistyössä, kansallisen identiteetin rakentamisessa ja kielen kehityksessä: tietokirjallisuuden suomentajat ovat työssään luoneet uutta sanastoa.

1600- ja 1700-luvuilla käännettiin kaikkiaan vain reilut kymmenkunta tietokirjaa, joita tarkastellaan täysin uudesta näkökulmasta. Oikeastaan vasta 1800-luvun jälkipuoliskolla lasten ja nuorten käännöstietokirjallisuus alkoi kukoistaa. Silloin lasten ja nuorten käännöstietokirjoja – oppikirjat mukaan lukien – ilmestyi jo pitkälti toista sataa.

Annikka Suoninen: Lasten mediabarometri 2012. 10–12-vuotiaiden tyttöjen ja poikien mediankäyttö

Nuorisotutkimusverkoston verkkojulkaisuja 62

Vuoden 2012 Lasten mediabarometrin kohderyhmänä olivat 10–12-vuotiaat ja vuoden erikoisteemana oli sukupuolten väliset erot mediankäytöissä. Valtakunnallisessa kyselytutkimuksessa selvisi, että tyttöjen ja poikien mediavalinnat suuntautuvat eri lajityyppeihin ja mediasisältöihin.  

Kuvaohjelmien katselu on varhaisnuorten yleisin mediankäyttö, mutta osa katselusta tapahtuu internetissä eikä kohdistu perinteisiin televisio-ohjelmiin. Varhaisnuorista puolet katsoo kuvaohjelmia vähintään kerran päivässä ja 85 prosenttia katselee niitä ainakin lähes joka päivä.  Sisällöllisesti poikien katselu keskittyy tyttöjä useammin vain muutamiin ohjelmatyyppeihin, kun tytöt seurasivat useamman tyyppisiä kuvaohjelmia. Kotimaiset saippuaoopperat, viihdeohjelmat ja nuorille suunnatut animaatiot kuuluivat sekä tyttöjen että poikien suosikkeihin.

Mikko Piispa & Helena Huhta (toim.): Epätavallisia elämänkulkuja - Huippu-urheilijat ja -taiteilijat 2000-luvun Suomessa

Nuorisotutkimusverkoston/Nuorisotutkimusseuran julkaisuja 134. (172 sivua, 24 euroa)

Teoksessa tarkastellaan nykyajan Suomen huippu-urheilijoiden ja -taiteilijoiden elämänkulkuja. Teoksen neljä artikkelia tarjoavat kukin erilaisen näkökulman samaan aihepiiriin. 

Artikkelit hahmottelevat menestymisen ja menestymättömyyden maisemia ja edellytyksiä 2000-luvun Suomessa. Urheilijat ja taiteilijat eivät toimi tyhjiössä, vaan he ovat tämän päivän Suomen kasvatteja, ja se näkyy heidän elämänorientaatioissaan ja tavoitteissaan. Tärkeiksi teemoiksi nousevat kotitausta, lapsuuden harrastuksista nauttiminen ja itsensä kehittäminen. Lopulta sekä urheilijoiden että taiteilijoiden elämänkulut näyttäytyvät varsin erityislaatuisina. Lisäsyvyyttä tähän tuovat monikulttuuristen huippu-urheilijoiden kokemukset.

Teos on ensiaskel opetus- ja kulttuuriministeriön liikuntayksikön rahoittamassa ja Nuorisotutkimusverkoston puitteissa toteutettavassa tutkimushankkeessa Menestyjien elämänkulku – selittäviä tekijöitä huippu-urheilijoiden ja kulttuuriosaajien elämässä.

Kirja on myös luettavissa maksuttomana verkkojulkaisuna (pdf).

Ville Pöysä: Aktiivisten havainnoinnista ulkopuolisten kuuntelemiseen? Nuorisotyön tutkimuksen sisällöt, menetelmät ja katvealueet

Nuorisotutkimusseura/Nuorisotutkimusverkosto, verkkojulkaisuja 59 (pdf)

Ville Pöysä arvioi suomalaista nuorisotyön tutkimusta käsittelevässä selvityksessään, että nuoret aikuiset ovat jääneet nuorisotyössä ja sen tutkimuksessa katveeseen. Periaatteessa he kuuluvat vielä nuorisotyön piiriin 29-vuotiaiksi asti, mutta käytännössä toiminta on usein suunnattu alle 18-vuotiaille tai ongelmallisesti käyttäytyville vanhemmille nuorille. Myös syrjäkylien nuoret ja vammaiset nuoret jäävät Pöysän mukaan tutkimuksessa vähälle huomiolle sekä metodeista kvantitatiivinen tutkimus.

 

Tomi Kiilakoski: Kasvatus teknologisessa maailmassa - Tutkimus teknologisoituvasta kasvatuksesta
Nuorisotutkimusseuran julkaisuja 132 (277 sivua, 28 euroa)

Miten kasvatuksessa tulisi suhtautua maailmaan, jota teknologia yhä enemmän muovaa? Miten luovia liian teknologiainnostuksen ja katteettoman epäilyn karikoissa? Teoksessa tutkitaan kasvatusta teknologisessa maailmassa ja väitetään, että kasvatus teknologisoituu, jos päämäärien sijaan puhutaan vain tehokkaista keinoista tuottaa oppimista. 

Kasvatus teknologisessa maailmassa yhdistää historiallisen ja filosofisen näkökulman sekä nykyilmiöiden kriittisen lähiluennan. Se sisältää suomen- ja englanninkielisiä artikkeleita sekä laajan johdannon ja yhteenvedon. Teos tarkastelee kasvatuksen teknologisoitumista käytännön tilanteista kasvatusteoriaan sekä erittelee, minkälaisen kasvatuksellisen alustan Internet muodostaa. 

 ”Sekä kasvatustiede että opettajat tarvitsevat pintaa syvemmälle menevää reflektiota siitä, mitä teknologia olemukseltaan on ja mitä vaaroja opetuksen teknologisoitumiseen sisältyy.”

 – Dosentti Rauno Huttunen, yliopistonlehtori, Turun yliopisto

Tulossa

Youth Against Drugsin hankkeen julkaisu, Suvi Ervamaa ja Mikko Piispa. Nuorisotutkimusverkosto on toinen julkaisija.

Pamfletti liikuntakysymyksistä nuorisotutkimuksen näkökulmasta. Useita tekijöitä. Verkkojulkaisu.

Riikka Korkiamäki: ”Kaveria ei jätetä” – sosiaalinen pääoma nuorten vertaissuhteissa. Väitöskirja. Kustantaja Tampere University Press, Nuorisotutkimusverkosto toisena julkaisijana.

Alain Bergala: Hypoteesi elokuvasta -- tutkielma elokuvakasvatuksesta koulussa ja muualla. (Alkuteos: L’hypothèse cinéma. Petit traité de transmission du cinéma à l’école et ailleurs, 2002, 2006.)

Antti Häkkinen, Anne Puuronen, Mikko Salasuo ja Anni Ojajärvi: Sosiaalinen albumi. Elämäntavat sukupolvien murroksissa

Sami Myllyniemi & Päivi Berg: Nuorten vapaa-aikatutkimus, julkistus heinäkuussa. Aineistonkeruu 2012. Teemana on liikunta.

Uudistuva Nuorisotutkimus-lehti

Nuorisotutkimus-lehdessä tapahtuu iso toiminnan muutos tänä vuonna, kun lehti luopuu teemanumeroista. Jatkossa lehden sisältö koostetaan lehteen tarjottavista artikkeleista. Tällä ratkaisulla lehti toivoo palvelevansa lukijoita tarjoamalla näkökulmia entistä laajemmin sekä reagoi myös akateemisen kirjoittamisen ja julkaisemisen haasteisiin.

Numero 1/2013 (ilmestyy viikolla 13) on siirtymälehti teemapohjaisesta teemattomaan, silta uuden ja entisen välillä. Lehden sisällöstä suurimman osan ovat toimittaneet Anne Puuronen ja Raili Välimaa, joiden teemapääkirjoituksessa pohditaan sisältöä seksuaalisuuteen kasvamisen näkökulmasta.

Nuorisotutkimus on vuodesta 1983 lähtien ilmestynyt vertaisarvioitu tieteellinen aikakauslehti, jota julkaisee Nuorisotutkimusseura ry. Lehden artikkelit esittelevät uutta tietoa, teoriaa ja metodologisia keskusteluja tai käsittelevät nuoriin, nuorisokulttuureihin, nuoruuteen, nuorisopolitiikkaan, nuorten elinoloihin tai nuorille tarjottuihin palveluihin kohdentuvia käytänteitä, käsitteitä, puhetapoja ja politiikkaa.

Nuorisotutkimuksessa julkaistaan tieteellisiä artikkeleita, katsauksia, ajankohtaisia puheenvuoroja nuoriso- ja yhteiskuntapolitiikasta, kirja-arvioita ja lektioita. Nuorisotutkimukseen tarjottavien tekstien tulee kiinnittyä nuorisotutkimuksen, nuorisotyön tai nuorisopolitiikan kysymyksiin.

 Nuorisotutkimus on aidosti poikkitieteellinen lehti, joka rohkaisee tieteiden väliseen vuoropuheluun ja eri teorioiden, ajatteluperinteiden, menetelmien tai tieteenalojen yhdistämisiin ja rajanylityksiin. Artikkelit voivat olla empiirisiä, metodologisia tai teoreettisia. Nuorisotutkimus-lehteen voi tarjota artikkeleita useilta eri tieteenaloilta, esimerkiksi yhteiskuntatieteistä, kasvatustieteestä, humanistisista tieteistä tai kauppatieteistä.

Lehden päätoimittaja on FT Tomi Kiilakoski. Lähetä lehteen tarjoamasi materiaali toimitussihteeri Tanja Kontiselle.

Ilmestyneet numerot

Nuorisotutkimus -lehden 3/2012 artikkeleissa käsitellään nuorten kasvua seksuaalisuuteen ja seksuaalisuudessaan. Aihealueina ovat nuorten seksuaaliterveys ja seksuaalikäyttäytyminen sekä nuorten seksuaalinen hyvinvointi ja itsemääräämisoikeus. Seksuaalisuuden rakentumista nuoruusiässä tarkastellaan lehden artikkeleissa myös seksuaalikasvatuksen, pornografian ja tyttöjen lehden tuottamien seksuaali- ja sukupuolikonventioiden kautta. Vastaavat toimittajat Anne Puuronen ja Raili Välimaa.

Nuorisotutkimus-lehden elämäntapaa koskevassa teemanumerossa 4/2012 kurkistetaan nuorten tapoihin muovata elämäänsä vaihtoehtojen vähyydessä sekä tapoihin, joilla heidän elämäntapoihinsa yritetään vaikuttaa, jotta ne eivät poikkeaisi liikaa normikansalaisuuden edellytyksistä. Vastaava toimittaja Sari Näre.

Ajankohtaista Kommentissa

Nuorisotutkimuksen verkkokanava Kommentti on nuorisoa koskevaa tieteellistä, poliittista ja mediakeskustelua kommentoiva kanava, joka ottaa kantaa niin uusiin tutkimustuloksiin kuin nuorisopoliittiseen debattiinkin. Kommentti kääntää ajankohtaisia tutkimustuloksia käytännön ja politiikan aiheiksi ja tekee näistä tiivistyksiä. Kommentti on samalla yli tuhannen artikkelin tietovaranto nuorisotutkimuksen ja nuorisotyön kentiltä.

Kommentti uudistuu vuoden 2013 aikana. Kaikenlainen palaute sivustosta – niin sisällöstä kuin rakenteestakin – on erittäin tervetullut. Palautetta voi lähettää toimitussihteeri Tanja Konttiselle.

Kolumnit

Mikko Piispa: Berliini ei ole urheilukaupunki? (1.3.2013)

Mikko Piispa ja Heidi Villikka: Berliinin gentrifikaatiosta (29.1.2013)

Markus Himanen: Euroopan romaninuoret ja -lapset liikkeellä (19.12.2012)

Anne Puuronen: Savuttoman sukupolven jäljillä?

Lukukokemuksia

Ville Väisänen: Lähiöromantiikkaa etsimässä (21.3.2012)

Herman Raivio luki vuoden 2012 Nuorisobarometrin: Luottamus