Jäsenkirje 4/2012

Joulu lähestyy, mutta ehtii tehdä vaikka mitä! Olethan esimerkiksi muistanut jättää hakemuksesi Nuorisotutkimusverkoston julkaisutoimikuntaan, Nuorisotutkimus-lehden toimituskuntaan tai päätoimittajan tehtävään? Haku näihin tehtäviin päättyy 3.12. klo 16.00. Kannattaa myös harkita asettumista ehdolle Nuorisotutkimusseuran hallitukseen yhdistyksen syyskokouksessa 10.10.

Nyt kannattaa myös viimeistään varmistaa paikka nuorisoalan NUORI2013-suurtapahtumassa Jyväskylässä 8.–10.1.13. NUORI2013 tapahtumaan Jyväskylän paviljonkiin odotetaan jopa 2000 osallistujaa ja sen järjestävät yhteistyössä neljä suomalaisen nuorisotoimialan päätoimijaa: Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi, Kirkkohallitus, Valtakunnallinen työpajayhdistys ja Nuorisotutkimusseura.

Tutustu myös Nuorisotutkimusverkoston uutuusjulkaisuihin. Muistathan, että Nuorisotutkimusseuran jäsenet saavat 25 % alennuksen Nuorisotutkimusverkoston julkaisusarjan julkaisuista? Jäsenalennuksen saat helposti suoraan verkkokaupassa myös verkkopankilla maksettaessa.

Toivotamme kaikille jäsenillemme rauhaisaa – ja toivottavasti valkeampaa – joulunodotusta!

Jäsentiedotteen sisältö

Ajankohtaista
Tapahtumat
Julkaisut
Nuorisotutkimus-lehti
Verkkokanava Kommentti

Ajankohtaista

Vielä ehtii hakea Nuorisotutkimusverkoston julkaisutoimikuntaan, Nuorisotutkimus-lehden toimituskuntaan tai päätoimittajaksi Nuorisotutkimus-lehdelle!

Nuorisotutkimusseura etsii jäseniä Nuorisotutkimusverkoston julkaisutoimikuntaan ja Nuorisotutkimus-lehden toimituskuntaan sekä päätoimittajaa Nuorisotutkimus-lehdelle. Nuorisotutkimus-lehden toimituskuntaan valitaan 12 jäsentä ja Nuorisotutkimusverkoston julkaisutoimikuntaan enintään 6 jäsentä.

Kirjoita lyhyt, korkeintaan puolen liuskan mittainen esittely itsestäsi sekä perustelu sille, miksi haet Nuorisotutkimusseuran julkaisutoimikunnan jäseneksi, Nuorisotutkimus-lehden toimituskunnan jäseneksi tai Nuorisotutkimus-lehden päätoimittajaksi. Jos haet molempiin toimikuntiin, kerro se selkeästi hakemuksessasi. Päätoimittajaksi hakevia pyydetään lisäksi kirjoittamaan enintään sivun mittainen tiedepoliittinen linjapaperi, jossa hakija kertoo ajatuksistaan lehden kehittämiseksi. Toimikuntien kokouksista maksetaan kokouspalkkio.

Lähetä hakemuksesi Nuorisotutkimusseuran osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. tai Nuorisotutkimusseura/toimikuntahaku, Asemapäällikönkatu 1, 00520 Helsinki 3.12. klo 16.00 mennessä. Päätöksen valinnoista tekee Nuorisotutkimusseuran hallitus. Päätöksistä informoidaan hakijoita 20.12. mennessä.

Nuorisotutkimusseuran syyskokous

Nuorisotutkimusseuran syyskokous pidetään Tieteiden talolla (Kirkkokatu 6, sali 312) maanantaina 10.12.2012 klo 16.00.

Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat ja keskustellaan Nuorisotutkimusseuran toiminnasta tulevana toimintavuotena. Kokouksessa vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä liittymis- ja jäsenmaksujen suuruus seuraavalle kalenterivuodelle, valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut hallituksen jäsenet seuraavalle kalenterivuodelle sekä valitaan yksi tai kaksi tilintarkastajaa ja heille varatilintarkastajat.

Hae Nuorisotutkimusseuran hallitukseen!

Oletko kiinnostunut suomalaisen nuorisotutkimuksen seuraamisesta ja ohjaamisesta aitiopaikalla? Asetu ehdolle Nuorisotutkimusseuran hallitukseen! Seuran hallitus valitaan syyskokouksessa ja ehdolle voit asettua kokouksessa tai ilmoittamalla siitä etukäteen järjestösihteeri Sarianne Karikolle (Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.), jolta voit myös kysyä lisätietoja hallitustyöskentelystä. Hallitustyöskentelystä maksetaan kokouspalkkio ja sen jäsenille korvataan kokousosallistumisen aiheuttamat matkakulut.

Nuorisotutkimuksen gradupalkinto Valtteri Härmälälle

Nuorisotutkimusseura on palkinnut parhaat nuorisotutkimukselliset pro gradu -tutkielmat nuorisotutkimuksen gradupalkinnolla jo vuodesta 2001 lähtien. Vuoden 2012, järjestyksessään yhdestoista gradupalkinto jaettiin Yhdistettyjen V Lapsuudentutkimuksen päivien ja XI Nuorisotutkimuspäivien yhteydessä Tieteiden talolla 15.11. Osallistujia kisassa oli tänä vuonna ennätysmäärä ja myös kisaan lähetettyjen opinnäytetöiden edustamien tieteenalojen kirjo oli poikkeuksellisen laaja.

Kisan voitti tänä vuonna Valtteri Härmälä gradullaan ”Jengit sotajalalla”. Syksyn 1978 jengikeskustelun nuorisokuva. Helsingin yliopiston talous- ja sosiaalihistorian oppiaineeseen tehdyssä gradussaan Härmälä tarkastelee vuonna 1978 lehdistössä Helsingin nuorisojengeistä käytyä keskustelua. Gradukisan voittajan lisäksi palkintoraati palkitsi kaksi pro gradu -työtä kunniamaininnoin. Ensimmäisen kunniamaininnan sai Maiju Haltia gradullaan Nuorten kansalaiskulttuurit ja media. Näkökulmia nuorten aktiiviseen kansalaisuuteen (sosiologia, Turun yliopisto) ja toisen kunniamaininnan Raisa Jurva gradullaan Heteroseksuaalisuus terveystiedon oppimateriaaleissa tyttönäkökulmasta tarkasteltuna (naistutkimus, Tampereen yliopisto).

Nuorisotutkimuksen gradukisa uudistuu vuonna 2013, kun siihen on ensimmäistä kertaa mahdollista osallistua myös ammattikorkeakoulun opinnäytetyöllä. Samassa yhteydessä muuttuu kisan nimi, joka on jatkossa Nuorisotutkimuksen opinnäytetyökilpailu. Uudistuneessa kilpailussa on oma kilpailusarja ammattikorkeakoulun opinnäytetöille ja maisterintutkielmille (pro graduille).

Call for Papers to 12th Nordic Youth Research Symposium (NYRIS12)

12th Nordic Youth Research Symposium (NYRIS12) will be held at Tallinn University, Estonia 12-14 June 2013 under the title Changing Societies and Cultures: Youth in the Digital Age. The conference is organized by the Institute for International and Social Studies, Tallinn University. The official language of the conference is English.

The organising committee for the 12th Symposium is pleased to announce that the Call for Papers is now open! Abstracts, written in English, should be submitted online before 31 January 2013.

NYRIS12, like previous Nordic research conferences, offers a platform for international, interdisciplinary and interactive discussion that will reflect research in youth studies from various perspectives. NYRIS12 focuses on cultural and social changes in the digital age. Rapid technological developments, structural changes in society and economic uncertainty may influence young people in some respects more than other age groups. In the highly globalising and ICT-saturated world young people can also be seen as one of the main agents of change in society.

For more information about NYRIS 12 and the Call for Papers please see http://www.tlu.ee/nyris12 or write Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..

Täytä tietosi Nuorisotutkimusseuran tutkijarekisteriin

Tiesithän, että Nuorisotutkimusseuran tutkijarekisteri on avoin kaikille nuorisoa tai nuoruutta tutkiville? Tutkijarekisterin tarkoitus on koota tietoja suomalaisista nuorisotutkimusta tekevistä tutkijoista heidän itsensä antamien tietojen pohjalta. Tutkijarekisteristä voit etsiä tutkijaa avainsanan, sukunimen tai tieteenalan mukaan. Palvelu on maksuton.

Tietojen täyttäminen tutkijarekisteriin tuo näkyvyyttä niin nuorisotutkimukselle kuin yksittäisille tutkijoillekin ja se auttaa esimerkiksi kiinnostuneita median edustajia asiantuntijan löytämisessä erilaisiin haastattelutarkoituksiin. Lisätietoja ja apua mahdollisiin ongelmatilanteisiin saa Nuorisotutkimusseuran järjestösihteeriltä (Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., p. 020 755 2657).

Tapahtumat  

Avoin tutkijaseminaari Helsingissä 3.12.

Nuorisotutkimusseuran syksyn toinen avoin tutkijaseminaari järjestetään Helsingissä maanantaina 3.12 klo 12–16. Tämän teemaltaan metodologisen seminaarin työotsikkona on "Miten nuorisotutkijat vastaavat haastattelu- ja kysely-yhteiskunnan vinoutumaan" - keskustelua metodisista kokeiluista nuorten ja nuoruuden tutkimisessa.

Seminaarissa on tarkoitus käsitellä aineistonkeruuseen tai laajemmin metodologisiin pohdintoihin liittyviä aihepiirejä ja kysymyksiä. Seminaariin saavat esittää käsiteltäväksi tutkimuspapereitaan kaikki nuorisotutkimusta tekevät tai siitä kiinnostuneet henkilöt. Halukkaita aihepiiriin soveltuvien tutkimustensa esittelijöitä pyydetään ilmoittautumaan 30.9.12 mennessä.

NUORI2013 maalaa yhteistä kuvaa nuorisotyöstä Jyväskylässä 8.–10.1.13

Tammikuussa 2013 nuorisoala kohtaa NUORI2013 -tapahtumassa, kun järjestöjen, kuntien, seurakuntien, nuorten työpajojen ja nuorisotutkimuksen ammattilaiset kokoontuvat samoille ammattilaispäiville. Tapahtumaan odotetaan 2 000 osallistujaa. NUORI2013 onmyös ainutlaatuinen toimialan kohtaamispaikka. Ilmoittautuminen suurtapahtumaan on käynnissä!

NUORI2013 -tapahtuma järjestetään Jyväskylässä 8.–10.1.2013. Järjestäjinä toimivat neljä nuorisotoimialan päätoimijaa: Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi, Kirkkohallitus, Valtakunnallinen työpajayhdistys ja Nuorisotutkimusseura.

NUORI2013 -tapahtumaan odotetaan kuntien, seurakuntien ja järjestöjen nuorisotyöntekijöitä, työpaja-ammattilaisia, lapsi- ja perhetyöntekijöitä, nuorisotoimenjohtajia,valtion virkamiehiä ja alan tutkimusta tekeviä nuorisotutkijoita - unohtamatta tietenkään toimialalle opiskelevia, tulevia nuorisotyöntekijöitä, nuoriso-ohjaajia ja yhteisöpedagogeja. Näin suurella joukolla toimialalla ei ole koskaan oltu liikkeellä.

Kasvatus sosiaalisena ja yhteiskunnallisena toimintana -seminaari 4.4.2013

Kasvatus laajasti tulkittuna on läsnä lähes kaikilla elämänalueilla ja kaikissa elämänvaiheissa: lasten, nuorten, aikuisten ja ikääntyvien ihmisten elämässä, erilaisten sosiaalisten ryhmien ja verkostojen toiminnassa ja sosiaalisessa kanssakäymisessä. Tämän vuoksi myös kasvatuksen historian tarkastelu edellyttää laaja-alaista, monitieteistä lähestymis- ja tulkintaperspektiiviä. Tieteiden talolla Helsingissä (Kirkkokatu 6) järjestettävän seminaarin pääjärjestänä toimii Suomen kasvatuksen ja koulutuksen historian seura ja sen yhteistyökumppaneina ovat Nuorisotutkimusseura, Suomen historiallinen seura, Suomen kasvatustieteellinen seura ja Suomen kirjahistoriallinen seura.

Seminaarin yhteydessä on alustusten ja keskustelun lisäksi työryhmiä, joihin kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita esittelemään omia tutkimusaiheitaan. Ehdotuksia otetaan vastaan sekä yksittäisiksi esityksiksi että kokonaisiksi työryhmiksi (3-4 esitystä). Ehdotukset tulee jättää 15.3. mennessä. Kaikki kasvatuksen ja koulutuksen historiaan liittyvät teemat ovat tervetulleita. Seminaariin voi osallistua myös ilman omaa esitystä.

Julkaisut

Tilaa Nuorisotutkimusverkoston julkaisut helposti verkkokaupasta. Muistathan, että Nuorisotutkimusseuran jäsenenä saat 25 % alennusta Nuorisotutkimusverkoston julkaisusarjan julkaisuista! Muista mainita jäsenyydestäsi tilauksen yhteydessä. Jäsenalennuksen saat nyt helposti suoraan verkkokaupassa myös verkkopankilla maksettaessa.

Uutuutena verkkokaupassa on myös Tarjouskori, josta löydät tarjoushintaisia julkaisujamme. Kannattaa tutustua!

Nuorisotutkimusverkoston kirjoja voi Helsingissä ostaa myös Kirjakauppa Kirjasta (Lasipalatsi, Mannerheimintie 22-24), Kurvin kirjasta (Hämeentie 48) sekä Kolmen sepän kirjakaupasta (Hansakuja/Kaivopiha, Mannerheimintie 5 C). Akateemisesta kirjakaupasta ja muista kirjakaupoista kautta maan kirjojamme voi kysellä, ja niitä yleensä tilataan kysynnän mukaan.

Ilmestyneet

Hyvä, paha koulu. Kouluhyvinvointia hakemassa (pdf)
Päivi Harinen, Juha Halme
Verkkojulkaisu.

Suomalainen koulu tarjoaa kannustavan kasvuympäristön niille oppilaille, joilla menee elämässä muutenkin hyvin. Huonommin koulussa viihtyvät oppilaat, joiden tielle on kasautunut monenlaisia haasteita myös koulun ulkopuolella. Muun muassa tämä käy ilmi Suomen UNICEFin kouluhyvinvointitutkimuksesta, jonka tarkoituksena oli luoda kokonaiskuva suomalaisesta kouluhyvinvoinnista ja antaa suosituksia sen parantamiseksi.

Tutkimuksen tilaaja ja julkaisija on Suomen UNICEF ja se ilmestyy sekä painettuna että Nuorisotutkimusverkoston verkkojulkaisusarjassa. Painettua versiota voi tiedustella Unicefin tiedottajalta Veera Virmasalolta,Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., 040 968 3214

Cultural practices and transitions in education
Tarja Tolonen, Tarja Palmu, Sirpa Lappalainen, Tuuli Kurki (editors)
Hinta 22 euroa.

This is an important collection of texts taking a critical perspective on the politics and practices of education. Authors from different disciplines, countries and cultures focus on equality and social justice.  The themes of the book – methodology, citizenship, transitions, girlhood and equality – are explored and illustrated using empirical examples from Nordic countries, the UK and USA.

The chapters are inspired by the work of Tuula Gordon and Elina Lahelma who have for many years pursued and promoted critical ethnography and research into issues of gender, equality and transitions, and to whom the volume is dedicated.

Lapset ja nuoret instituutioiden kehyksissä – Nuorten elinolot -vuosikirja 2012
Elina Pekkarinen, Kaisa Vehkalahti ja Sami Myllyniemi (toim.)
Hinta 28 euroa.

Nuorisotutkimusverkoston, Nuorisoasiain neuvottelukunnan sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen yhteistyönä syntyvä Nuorten elinolot -kirjasarja on vakiinnuttanut paikkansa nuoria koskevan tilastollisen ja kokemustiedon taltioijana sekä uusien näkökulmien tarjoajana nuoria koskevassa julkisessa keskustelussa, nuorten kasvatuksen arjessa ja päätöksenteossa. 

Vuosikirja 2012 Lapset ja nuoret instituutioiden kehyksissä pureutuu lapsuutta ja nuoruutta kehystävien instituutioiden monisärmäiseen maailmaan.

Monipolvinen hyvinvointi. Nuorisobarometri 2012
Sami Myllyniemi (toim.)
Hinta 28 euroa.

Monipolvinen hyvinvointi pureutuu hyvinvoinnin sosiaaliseen periytyvyyteen. Perheiden arkeen ja kasvatukseen liittyvien teemojen ohella barometri pureutuu monipuolisesti hyvinvoinnin kysymyksiin, kuten terveystottumuksiin ja elämään tyytyväisyyteen, mutta myös vapaaehtoistoimintaan, politiikkaan, yhteisöllisyyteen ja luottamukseen. Nuorisobarometrit ovat vuodesta 1994 lähtien keränneet luotettavaa tietoa nuorista, heidän arvoistaan ja asenteistaan.

Vuoden 2012 Nuorisobarometrin kattoteemana ovat sukupolvisuhteet. Tiedonkeruu toteutettiin uudella tavalla siten, että nuorten itsensä lisäksi haastateltiin heidän omia vanhempiaan.

Ei pala, palaa, ei pala. Laadullinen tutkimus nuorten tupakoimattomuuden edistämisestä
Anne Puuronen
Hinta 28 euroa.

Miten tupakkavalistus tavoittaa kohderyhmänsä? Minkälaiseksi terveysosaajaksi nuori määrittyy tupakkavalistuksen sisältöjen ja menetelmien viidakossa? Mikä rooli kokeilulla on tupakoimattomuuteen päätymisessä? Entä minkä arvoista on tupakkasosiaalisuus? Kuinka tukea nuorten vahvaa lopettamishalukkuutta ja mistä on tupakoimattomuutta edistävä oppimisympäristö tehty? Teos on tarkoitettu edistämään nuorten tupakkariippuvuuden laadullista tutkimusta. Kirja sopii lääketieteen ja terveystieteen, mutta yhtä lailla kulttuuri- ja yhteiskuntatieteiden oppikirjaksi.

Tulossa


Kasvatus teknologisessa maailmassa. Tutkimus teknologisoituvasta kasvatuksesta
Tomi Kiilakoski
Ilmestyy 15.12.

Väitöstutkimus käsittelee yhtäältä teknologista yhteiskuntaa tai teknologisia elämänmuotoja sekä kasvatuksen ja koulutuksen asemaa teknologisessa maailmassa sekä toisaalta internetin asemaa teknologiana ja sitä, millä tavoin tätä teknologista edistysaskelta voisi käsitellä kasvatuksessa.

Kehittyvä nuorisotyö
Leena Suurpää, Katja Komonen ja Markus Söderlund (toim.)
Ilmestyy joulukuussa.

Teoksessa pohditaan nuorisotyön kehittämistä laajasti: yhtäältä kehittämisen tavoitteita, tulkintoja ja ihanteita, toisaalta menetelmiä ja käytäntöjä, kolmanneksi reunaehtoja, katkoksia ja pulmia.

Aktiivisten havainnoinnista ulkopuolisten kuuntelemiseen? Nuorisotyön tutkimuksen sisällöt, menetelmät ja katvealueet
Ville Pöysä
Verkkojulkaisu ilmestyy tammikuussa 2013.

Raportissa luodaan katsaus nuorisotyön määritelmiin ja siitä käytyyn yhteiskunnalliseen keskusteluun sekä esitellään ne rajaukset, joiden varassa tähän analyysiin poimitut tutkimukset on valittu. Siinä käydään myös läpi suomalaisen nuorisotyön tutkimuksen pääteemat ja hahmotellaan, mitkä ovat keskeisiä tutkimuskentältä toistaiseksi puuttuvia aihealueita ja tutkimuskohteita.

Maksuttomia julkaisuja

Seuraavat loppuunmyydyt julkaisut ovat nyt saatavilla maksuttomina PDF-versioina Nuorisotutkimusseuran sivuilla:

Mixed Methods in Youth Research (2005)
Helene Helve (ed.)

Mixed Methods in Youth Research provides a stimulating overview of rich subject area of youth studies. Bringing together authors from different countries, this book combines assessments of methodology and practice of youth research with an assortment of perspectives on the evolution of distinctive forms of youth research.

Riskillä merkityt. Lapset ja nuoret huolen ja puuttumisen politiikassa (2008)
Timo Harrikari

Riskillä merkityt -teoksessa Timo Harrikari analysoi suomalaisen lapsuuden ja nuoruuden hallinnassa 1970-luvulta lähtien tapahtunutta muutosta. Kirja hahmottaa lapsia, nuoria ja lapsiperheitä koskevan yhteiskunnallisen ilmapiirin vaiheittaista muutosta, suvaitsemattomuuden lisääntymistä ja kontrollipyrkimysten tehostumista.

 

Nuorisotutkimus-lehti
Nuorisotutkimus-lehti on neljä kertaa vuodessa ilmestyvä tieteellinen, referee-käytäntöä soveltava julkaisu. Nuorisotutkimus-lehti sisältää tietoa nuorista sekä nuorisotutkijoille että kaikille nuorten parissa työskenteleville.

Ilmestyneet

2/2012 Opettajat
Teemanumeron vastaava toimittaja Veli-Matti Ulvinen.

Opettajat-teemanumerossa kysytään, miten voimme ymmärtää itseämme, aikuisia, nuorten kasvattajia ja opettajia sekä omaa tapaamme nähdä nuori yhteisöön ja yhteiskunnan jäsenyyteen kasvavana ja sosiaalistuvana olentona. Tavoitteena on hahmottaa kasvattajan, opettajan, omaa näkökulmaa sosiaaliseen vuorovaikutukseen nuoren kanssa, nuoren kasvuun, oppimiseen ja sosialisaatioon.

1/2012 Osallisuus ja osallistuminen
Teemanumeron vastaava toimittaja Ulla-Maija Salo.

Lasten ja nuorten osallistuminen on oikeus, mutta mitä se käytännössä tarkoittaa, ei ole niin selvää. Esimerkiksi sitä, miten osallistumisesta voitaisiin tehdä lapsille ja nuorille palkitsevampaa on arvioitu enemmän kuin osallistumisen vaikutuksia.

Tulossa

3/2012 Kasvu seksuaalisuuteen
Teemanumeron vastaavat toimittajat Anne Puuronen ja Raili Välimaa.

4/2012 Elämäntapa
Teemanumeron vastaava toimittaja Sari Näre.

 

Kommentti
Nuorisotutkimuksen verkkokanava Kommentti on nuorisoa koskevaa tieteellistä, poliittista ja mediakeskustelua kommentoiva kanava, joka ottaa kantaa niin uusiin tutkimustuloksiin kuin nuorisopoliittiseen debattiinkin. Kommentti kääntää ajankohtaisia tutkimustuloksia käytännön ja politiikan aiheiksi ja tekee näistä tiivistyksiä. Kommentti on samalla yli tuhannen artikkelin tietovaranto nuorisotutkimuksen ja nuorisotyön kentiltä.

Kolumnit
Tiina-Maria Levamo: Kansainvälinen yhteistyö on lapsen ja nuoren etu (22.11.12)

Suomalaisella lastensuojelulla olisi Euroopassa ja maailmalla kysyntää.

Pia Lundbom Teppo Eskelinen: Vapaaehtoisuus solidaarisuuden ja organisaation välissä (6.11.12)

Palkatta ahertavat luottamushenkilöt ovat kansalaisjärjestöjen elinehto. Osallistuminen kiinnostaa monia.

Veli Liikanen Jussi Ronkainen: Nuoret puolueiden kuntavaaliohjelmissa (26.10.12)

Miten nuorten osallisuutta ja vaikuttamista sekä nuorisopalveluita käsitellään eri puolueiden ohjelmissa?

Lukukokemuksia
Valtion-opin opiskelija Laura Luoto ja poliittisen historian opiskelija Mikko Virta lukivat Nuorisotutkimusverkoston julkaisun Demokratiaoppitunti. Lasten ja nuorten kunta 2010-luvun alussa (Anu Gretschel & Tomi Kiilakoski, toim.). Lue heidän lukukokemuksistaan Kommentista:

Laura Luoto: Kunta kouluun

"Koulu on kasvuyhteisö, demokraattinen yhteisö, oppimisen paikka, nuorisokulttuurinen näyttämö, eri palvelujen risteyskohta ja kunnan ja yhteiskunnan osa. Viime aikojen syrjäytymiskeskustelun valossa tämä osio on kirjan oleellisin", toteaa Luoto.

Mikko Virta: Vuosisataisia vaikeuksia

"Nuorten osallisuus on usein ylhäältä päin johdettua, eikä se tapahdu nuorten omilla ehdoilla. Nuoret eivät myöskään tiedä omia vaikutusmahdollisuuksiaan tai ne näyttäytyvät kaukaisina", kirjoittaa Virta.