Jäsenkirje 3/2012

Syksyinen tervehdys Nuorisotutkimusseurasta! Syyskausi on käynnistynyt jo vilkkaasti ja jatkuu sellaisena muun muassa monien yhteistyötapahtumien merkeissä. Yhteistyönä järjestetään lähikuukausina Lapsuudentutkimuksen seuran kanssa järjestettävät Lapsuuden- ja nuorisotutkimuspäivät Tieteiden talolla 15.–16.11.12, Mediakasvatusseuran kanssa järjestettävä Luova Mä! Luovuus, itseilmaisu ja identiteetti mediakulttuurissa -seminaari Jyväskylässä 27.11.12 sekä alan todellinen megatapahtuma NUORI2013 Jyväskylässä 8.–10.1.13. NUORI2013 tapahtumaan Jyväskylän paviljonkiin odotetaan jopa 2000 osallistujaa ja sen järjestävät yhteistyössä neljä suomalaisen nuorisotoimialan päätoimijaa: Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi, Kirkkohallitus, Valtakunnallinen työpajayhdistys ja Nuorisotutkimusseura.

Nyt on myös hyvä hetki tilata tuoretta tutkimustietoa syyslukemistoksi. Aiemmin syksyllä ilmestyi Anne Puurosen Ei pala, palaa, ei pala... Laadullinen tutkimus nuorten tupakoimattomuuden edistämisestä ja 15.10. julkistetaan Monipolvinen hyvinvointi. Nuorisobarometri 2012. Nuorisotutkimusseuran jäsenet saavat 25 % alennuksen Nuorisotutkimusverkoston julkaisusarjan julkaisuista ja jäsenalennuksen saat nyt helposti suoraan verkkokaupassa myös verkkopankilla maksettaessa.

Olethan myös muistanut tykätä Nuorisotutkimusseurasta ja -verkostosta Facebookissa? Sen kautta tavoitat ajankohtaisimman tiedon tapahtumistamme ja julkaisuistamme.

Jäsentiedotteen sisältö

Ajankohtaista
Tapahtumat
Julkaisut
Nuorisotutkimus-lehti
Verkkokanava Kommentti
 

Ajankohtaista

Luentosarja: Salattu, hävetty ja vaiettu - kuinka tutkia piilossa olevia ilmiötä

Nuorisotutkimusverkosto järjestää yhdessä Helsingin yliopiston Talous- ja sosiaalihistorian laitoksen kanssa luentosarjan Salattu, hävetty ja vaiettu - kuinka tutkia piilossa olevia ilmiötä. Stigmatisoitujen ilmiöiden kirjo on laaja ja muuttuu yhteiskuntien kehittyessä. Luentosarjassa tarkastellaan sekä aiempia että nykyisiä salattuja, hävettyjä ja vaiettuja teemoja. Ilmiöinä esille nousevat abortit, dopingaineiden käyttö huippu-urheilun ulkopuolella, homoseksuaalisuus, huumausaineiden käyttö, prostituutio, rasismi ja tyttöjen pahantapaisuus. Lähestymistapa on monitieteinen ja luennot muodostuvat historian, kansantieteen, kriminologian sosiologian ja sosiaalihistorian aihepiireistä. Kunkin luennon aihepiiri toimii johdatuksena metodiseen lähestymistapaan.

Luentokurssi on kaikille avoin  ja se järjestetään torstaisin klo 16–18 ajalla 27.09.–13.12.12.

Call for Sessions: 12th Nordic Youth Research Symposium (NYRIS12) at Tallinn University 12–14 June 2013

12th Nordic Youth Research Symposium (NYRIS12) will be held at Tallinn University, Estonia 12-14 June 2013 under the title Changing Societies and Cultures: Youth in the Digital Age. The conference is organized by the Institute for International and Social Studies, Tallinn University. NYRIS12, like previous Nordic research conferences, offers a platform for international, interdisciplinary and interactive discussion that will reflect research in youth studies from various perspectives.

Organizers are inviting proposals for sessions to be held at the conference. NYRIS12 focuses on cultural and social changes in the digital age. Rapid technological developments, structural changes in society and economic uncertainty may influence young people in some respects more than other age groups. In the highly globalising and ICT-saturated world young people can also be seen as one of the main agents of change in society.

The session proposals should be submitted to the Organizing Committee by October 15th 2012.

Tapahtumat

Turun kansainväliset kirjamessut 5.–7.10. ja Helsingin kirjamessut 25.–28.10.

Nuorisotutkimusseura on mukana sekä Turun kansainvälisissä kirjamessuilla että Helsingin kirjamessuilla.

Perjantaina 5.10. klo 12 tutkija Anne Puuronen esittelee Turun kirjamessuilla tuoretta kirjaansa Ei pala, palaa, ei pala – laadullinen tutkimus nuorten tupakoimattomuuden edistämisestä Kirjakahvila-lavalla. Häntä haastattelee dosentti Ulla Broms. Teos on esillä myös Tupakka ja terveys -päivillä Kalastajatorpalla, Helsingissä 26.–27.11.

Torstaina 25.10. klo 14.30–15.00 Helsingin kirjamessuilla, musiikkimessujen lavalla (YleX-lava) Helsingin messukeskuksessa esiintyvät tutkijat Elina Westinen, Tiina Vaattovaara ja Mikko Salasuo liittyen Mikko Salasuon, Janne Poikolaisen ja Pauli Komosen toimittamaan artikkelikokoelmaan Katukulttuuri – nuorisoesiintymiä 2000-luvun Suomessa. Heitä haastattelee Njassa otsikolla 2000-luvun alakulttuureita: suomiräppiä Lapista ja suomenruotsalaisista. Esiintyjät signeeraavat keskustelun päätteeksi kirjaa musiikkimessulavan vieressä Rosebud Booksin osastolla, josta sitä on myös mahdollista ostaa.

Tyttötutkijatapaaminen IV 5.10.

Tyttötutkimusverkosto järjestää jo perinteeksi muodostuneen tyttötutkijatapaamisen Helsingissä Naisasialiitto Unionin tiloissa perjantaina 5.10 klo 10.15–16.00. Päivän aikana kuunnellaan ja keskustellaan uusista tyttötutkimuksista sekä käsitellään tyttötutkimuksen ajankohtaisia teemoja ja kysymyksiä osallistujien tutkimuspapereiden kautta. Tapaamisessa voidaan pohtia esimerkiksi erilaisia tyttökulttuureita, tyttötutkimuksen suhdetta feminismiin, tutkijan roolia sekä tyttötutkimuksen keskeisiä käsitteitä, kuten toimijuutta, intersektionaalisuutta ja ruumiillisuutta.

Julkista tietoa! Tiedejulkaisujen päivä Heurekassa 13.10.

Heurekassa vietetään lauantaina 13.10.2012 kello 10–18 tiedejulkaisujen päivää. Esillä on kattavasti kotimaisia alan toimijoita, lisäksi ohjelmassa haastatteluja ja Muistishow. Tieteentekijöitä haastattelee Paula Havaste, Heurekan tapahtumapäällikkö. Haastateltavina ovat Erkki Sironen (HY, klassillinen kreikka), Emilia Palonen (politiikasta.fi), Minna Autio (Nuorisotutkimusseura) ja Teijo Makkonen (Vastapaino).

Tiedejulkaisujen ohjelmaan on vapaa pääsy, Heurekan näyttelyihin normaalit pääsymaksut. Nuorisotutkimusseura on Tieteen kieli -hankkeen yhteistyökumppani.

Lapsuutta ja nuoruutta tulkitsemassa. Monitieteinen nuoriso- ja lapsuudentutkimuksen konferenssi 15–16.11.

Viidennet Lapsuudentutkimuksen päivät ja yhdennettoista Nuorisotutkimuspäivät tuovat suomalaiset lapsuuden- ja nuorisotutkijat keskustelemaan lapsuuden ja nuoruuden tulkinnoista monitieteisessä ja uudistavassa hengessä. Tapahtuma yhdistää tänä vuonna aiemmin erillisinä järjestetyt Lapsuudentutkimuksen päivät ja Nuorisotutkimuspäivät. Konferenssi järjestetään Tieteiden talolla Helsingissä 15–16.11.2012. Ilmoittautuminen konferenssiin on nyt käynnissä.

Suomalaisen nuorisotutkimuksen ja lapsuudentutkimuksen välinen vuoropuhelu ei tähän mennessä ole ollut kovin vilkasta. Onkin korkea aika käydä monitieteistä ja syvällistä keskustelua siitä, miten lapsuuden ja nuoruuden kuvat ja tulkinnat poikkeavat toisistaan, mitä yhteistä erilaisissa lähestymistavoissa on ja millaisia vaikutuksia erilaisilla tulkinnoilla on tieteelliseen ja yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Luova Mä! Luovuus, itseilmaisu ja identiteetti mediakulttuurissa -seminaari Jyväskylässä 27.11.

Mediakasvatusseura ja Nuorisotutkimusseura järjestävät 27.11.12 jo perinteeksi muodostuneen yhteistyöseminaarin lasten ja nuorten mediakulttuurista. Teemana on tänä syksynä "Luova mä! Luovuus, itseilmaisu ja identiteetti mediakulttuurissa" ja se järjestetään tällä kertaa Jyväskylässä. Seminaari on maksuton järjestäjäseurojen jäsenille.

Mediakasvatus.nyt-ammattilaisseminaari mediakulttuurista kiinnostuneille nuoriso-, kulttuuri- ja opetusalalla toimiville, tutkijoille sekä opiskelijoille Jyväskylässä. Tule kuuntelemaan ajankohtaisia puheenvuoroja identiteetin kehittymisestä verkossa, sosiaalisten medioiden ja pelaamisen mahdollisuuksista luovuuden areenana sekä tuoreista näkökulmista kauhukulttuurin.  Tilaisuudessa myös laaja materiaalitarjonta sekä mahdollisuus tutustua upeasti remontoituun Veturitallit-taloon, jossa toimii Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelut, kulttuuriklubi Siperia sekä Grafiikka- ja valokuvakeskus Ratamo.

Sosiaalilääketieteen päivät - teemana nuoret 27–28.11.

Sosiaalilääketieteen yhdistys, Nuorisotutkimusseura ja Laadullisen terveystutkimuksen tutkijaverkosto järjestävät yhteistyössä monitieteiset tutkimuspäivät Tieteiden talolla (Kirkkokatu 6, Helsinki) 27–28.11.2012 klo 9–18 ja 8.30–16. Ensimmäisen päivän aiheena on Nuoret ja monikulttuurisuus ja toisen päivän Nuoret ja huono-osaisuus.

Päivillä on mahdollisuus esittää myös omia tutkimuksia suullisesti. Abstraktitarjonnan mukaan muodostetaan eri aiheisia sessioita, jotka pidetään ensimmäisen päivän iltapäivällä. Päivillä voi esittää päivien teemaa koskevia esitelmiä, mutta myös esitykset muistakin aiheista ovat erittäin tervetulleita. Esityksistä tulee toimittaa abstraktit suomen, ruotsin tai englannin kielellä 25.10.2012 mennessä.

Avoin tutkijaseminaari Helsingissä 3.12.

Nuorisotutkimusseuran syksyn toinen avoin tutkijaseminaari järjestetään Helsingissä maanantaina 3.12 klo 12–16. Tämän teemaltaan metodologisen seminaarin työotsikkona on "Miten nuorisotutkijat vastaavat haastattelu- ja kysely-yhteiskunnan vinoutumaan" - keskustelua metodisista kokeiluista nuorten ja nuoruuden tutkimisessa.

Seminaarissa on tarkoitus käsitellä aineistonkeruuseen tai laajemmin metodologisiin pohdintoihin liittyviä aihepiirejä ja kysymyksiä. Seminaariin saavat esittää käsiteltäväksi tutkimuspapereitaan kaikki nuorisotutkimusta tekevät tai siitä kiinnostuneet henkilöt. Halukkaita aihepiiriin soveltuvien tutkimustensa esittelijöitä pyydetään ilmoittautumaan 30.9.12 mennessä.

NUORI2013 maalaa yhteistä kuvaa nuorisotyöstä Jyväskylässä 8.–10.1.13

Tammikuussa 2013 nuorisoala kohtaa NUORI2013 -tapahtumassa, kun järjestöjen, kuntien, seurakuntien, nuorten työpajojen ja nuorisotutkimuksen ammattilaiset kokoontuvat samoille ammattilaispäiville. Tapahtumaan odotetaan 2 000 osallistujaa. NUORI2013 onmyös ainutlaatuinen toimialan kohtaamispaikka. Ilmoittautuminen suurtapahtumaan on käynnissä!

NUORI2013 -tapahtuma järjestetään Jyväskylässä 8.–10.1.2013. Järjestäjinä toimivat neljä nuorisotoimialan päätoimijaa: Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi, Kirkkohallitus, Valtakunnallinen työpajayhdistys ja Nuorisotutkimusseura.

NUORI2013 -tapahtumaan odotetaan kuntien, seurakuntien ja järjestöjen nuorisotyöntekijöitä, työpaja-ammattilaisia, lapsi- ja perhetyöntekijöitä, nuorisotoimenjohtajia,valtion virkamiehiä ja alan tutkimusta tekeviä nuorisotutkijoita - unohtamatta tietenkään toimialalle opiskelevia, tulevia nuorisotyöntekijöitä, nuoriso-ohjaajia ja yhteisöpedagogeja. Näin suurella joukolla toimialalla ei ole koskaan oltu liikkeellä.

Julkaisut

Tilaa Nuorisotutkimusverkoston julkaisut helposti verkkokaupasta. Muistathan, että Nuorisotutkimusseuran jäsenenä saat 25 % alennusta Nuorisotutkimusverkoston julkaisusarjan julkaisuista! Muista mainita jäsenyydestäsi tilauksen yhteydessä. Jäsenalennuksen saat nyt helposti suoraan verkkokaupassa myös verkkopankilla maksettaessa.

Uutuutena verkkokaupassa on myös Tarjouskori, josta löydät tarjoushintaisia julkaisujamme. Kannattaa tutustua!

Nuorisotutkimusverkoston kirjoja voi Helsingissä ostaa myös Kirjakauppa Kirjasta (Lasipalatsi, Mannerheimintie 22-24), Kurvin kirjasta (Hämeentie 48) sekä Kolmen sepän kirjakaupasta (Hansakuja/Kaivopiha, Mannerheimintie 5 C). Akateemisesta kirjakaupasta ja muista kirjakaupoista kautta maan kirjojamme voi kysellä, ja niitä yleensä tilataan kysynnän mukaan.

Ilmestyneet

Monipolvinen hyvinvointi. Nuorisobarometri 2012
Sami Myllyniemi (toim.)
Hinta 28 euroa.

Monipolvinen hyvinvointi pureutuu hyvinvoinnin sosiaaliseen periytyvyyteen. Perheiden arkeen ja kasvatukseen liittyvien teemojen ohella barometri pureutuu monipuolisesti hyvinvoinnin kysymyksiin, kuten terveystottumuksiin ja elämään tyytyväisyyteen, mutta myös vapaaehtoistoimintaan, politiikkaan, yhteisöllisyyteen ja luottamukseen. Nuorisobarometrit ovat vuodesta 1994 lähtien keränneet luotettavaa tietoa nuorista, heidän arvoistaan ja asenteistaan.

Vuoden 2012 Nuorisobarometrin kattoteemana ovat sukupolvisuhteet. Tiedonkeruu toteutettiin uudella tavalla siten, että nuorten itsensä lisäksi haastateltiin heidän omia vanhempiaan.

Ei pala, palaa, ei pala. Laadullinen tutkimus nuorten tupakoimattomuuden edistämisestä
Anne Puuronen
Hinta 28 euroa.

Miten tupakkavalistus tavoittaa kohderyhmänsä? Minkälaiseksi terveysosaajaksi nuori määrittyy tupakkavalistuksen sisältöjen ja menetelmien viidakossa? Mikä rooli kokeilulla on tupakoimattomuuteen päätymisessä? Entä minkä arvoista on tupakkasosiaalisuus? Kuinka tukea nuorten vahvaa lopettamishalukkuutta ja mistä on tupakoimattomuutta edistävä oppimisympäristö tehty? Teos on tarkoitettu edistämään nuorten tupakkariippuvuuden laadullista tutkimusta. Kirja sopii lääketieteen ja terveystieteen, mutta yhtä lailla kulttuuri- ja yhteiskuntatieteiden oppikirjaksi.

Katukulttuuri
Mikko Salasuo, Janne Poikolainen & Pauli Komonen (toim.)
Hinta 28 euroa.

Nuorison alakulttuurit ja niitä ympäröivä yhteiskunta ovat muuttuneet merkittävästi sitten 1950-luvun ja lättähattujen. Tässä teoksessa tarkastellaan laaja-alaisesti ja monitieteisesti erilaisia nuorisokulttuurisia ryhmiä 2000-luvun Suomessa. Yhdentoista artikkelin muodostama kokonaisuus pureutuu sekä alkuperältään vanhempien alakulttuurien nykymuotoihin (metalli, gootit, streittarit, hiphop, rap, graffiti, huumekulttuuri) että selvästi uudempiin ilmiöihin (japanilainen populaarikulttuuri, nuorten kilpapelaaminen ja "pissismi"). Vastaavanlaista, alakulttuureita laaja-alaisesti luotaavaa antologiaa ei ole Suomessa aiemmin tehty.

Nuoret ja ääni. Nuoret eduskuntavaaleissa 2011 
Jussi Ronkainen
Hinta 28 euroa.

Miten nuoret äänestivät eduskuntavaaleissa 2011? Mistä nuoret äänestäjät tulevat? Kirjan artikkeleissa tarkastellaan nuorten äänestämistä valtakunnallisesti ja Helsingin alueella, nuorten äänestysvalintoja sekä suosikki- ja inhokkipuolueita. Lisäksi pohditaan perheen ja kodin merkitystä alle 18-vuotiaiden poliittisen sosialisaation ja yhteiskunnallisen aktiivisuuden taustalla. Kirjassa tutkitaan myös, miten nuoria käsiteltiin vaalien aikaan mediakirjoittelussa.

Tulossa

Kehittyvä nuorisotyö
Leena Suurpää, Katja Komonen ja Markus Söderlund (toim.)
Ilmestyy lokakuussa.

Lapset ja nuoret instituutioiden kehyksissä – Nuorten elinolot -vuosikirja 2012
Elina Pekkarinen, Kaisa Vehkalahti ja Sami Myllyniemi (toim.)
Ilmestyy marraskuussa.

Kasvatus teknologisessa maailmassa. Tutkimus teknologisoituvasta kasvatuksesta
Tomi Kiilakoski
Ilmestyy joulukuussa.

Nuorisotutkimus-lehti

Nuorisotutkimus-lehti on neljä kertaa vuodessa ilmestyvä tieteellinen, referee-käytäntöä soveltava julkaisu. Nuorisotutkimus-lehti sisältää tietoa nuorista sekä nuorisotutkijoille että kaikille nuorten parissa työskenteleville.

Ilmestynyt

2/2012 Opettajat
Teemanumeron vastaava toimittaja Veli-Matti Ulvinen.

Opettajat-teemanumerossa kysytään, miten voimme ymmärtää itseämme, aikuisia, nuorten kasvattajia ja opettajia sekä omaa tapaamme nähdä nuori yhteisöön ja yhteiskunnan jäsenyyteen kasvavana ja sosiaalistuvana olentona. Tavoitteena on hahmottaa kasvattajan, opettajan, omaa näkökulmaa sosiaaliseen vuorovaikutukseen nuoren kanssa, nuoren kasvuun, oppimiseen ja sosialisaatioon.

Aiemmin ilmestynyt

1/2012 Osallisuus ja osallistuminen
Teemanumeron vastaava toimittaja Ulla-Maija Salo.

Tulossa

3/2012 Kasvu seksuaalisuuteen
Teemanumeron vastaavat toimittajat Anne Puuronen ja Raili Välimaa.
Lehti ilmestyy lokakuussa.

4/2012 Elämäntapa
Teemanumeron vastaava toimittaja Sari Näre.
Lehti ilmestyy joulukuussa.

Verkkokanava Kommentti

Nuorisotutkimuksen verkkokanava Kommentti on nuorisoa koskevaa tieteellistä, poliittista ja mediakeskustelua kommentoiva kanava, joka ottaa kantaa niin uusiin tutkimustuloksiin kuin nuorisopoliittiseen debattiinkin. Kommentti kääntää ajankohtaisia tutkimustuloksia käytännön ja politiikan aiheiksi ja tekee näistä tiivistyksiä. Kommentti on samalla yli tuhannen artikkelin tietovaranto nuorisotutkimuksen ja nuorisotyön kentiltä.

Nuorten syrjäytyminen -teemasarja

Nuorten syrjäytyminen -teemasarjassa tuodaan nuorten syrjäytymiskeskusteluun niin käytännön toimijoiden, poliitikkojen kuin teoreettisemmasta näkökulmasta asiaa lähestyvien avauksia. Juttusarja ryydittyy myös nuorisotutkijoiden arvioilla nuorten yhteiskuntatakuun ajankohtaisesta teemasta. Kirjoituksessa on 11 kolumnia ja kolme nuorisotutkimuksen yliopistoverkosto YUNETin opiskelijoiden kommenttikirjoitusta.

Nuorten syrjäytymistä on aiemmin käsitelty myös Polarisoituva nuoruus? -teemasarjassa ja Kadonneet nuoret -teemasarjassa vuonna 2008.

Suurpääkirjoitus: Kiistanalaisia kansalaisrooleja ja vastuun pallottelua

Suurpääkirjoituksessa pohditaan syrjäytymistä sukupolvi-ilmiönä.

Kolumnit

Antti Ervasti: Nuoret isät jäävät vähälle huomiolle

Nuorille isille suunnatut tukipalvelut ovat lisääntyneet viime vuosina mutta edelleen tämä kohderyhmä jää tarpeettoman vähälle huomiolle.

Jaana Lähteenmaa: Evaluaatiotutkimuksen meta-analysointia Porissa – voiko kesäpäiviä tylsemmin viettää?

Evaluutiotutkimuksen yksi keskeinen ongelma on se, että vaikka itse tutkimusraportti olisikin tehty kunnolla, kukaan ei hyödynnä sitä.

Lukukokemuksia

Voimalla 17 tytön

Ranskalainen 17 girls (17 filles, 2011) on elokuva siitä, kuinka pitkälle nuorten idealismi ja trendit voivat mennä. Delphine ja Muriel Coulinin ohjaamassa elokuvassa on hyvin vähän perinteisen tyttöelokuvan elementtejä. Kyse ei ole kouluarvosanoista, pojista, harrastuksista tai suosiosta. Kyse on kontrollista.