Jäsenkirje 2/2012

Kevät on hiljalleen vaihtumassa kesäksi ja tästä jäsenkirjeestä löydät tietoa loppukevään ja vähän jo kesän jälkeisestäkin toiminnasta Nuorisotutkimusseurassa. Ennen kesää ehtii vielä osallistua yhteen avoimeen tutkijaseminaariin, joskin paperin esittäjiä tässä seminaarissa on jo maksimimäärä. To be young! Futures Conference, jossa Nuorisotutkimusverkosto on mukana yhteistyökumppanina, järjestetään puolestaan Turussa 6.–8. kesäkuuta.  Yhteistyön hengessä jatkuvat myös ensi syksyn ja talven suurtapahtumat: yhteistyössä Lapsuudentutkimuksen seuran kanssa järjestettävät Lapsuuden- ja nuorisotutkimuspäivät Tieteiden talolla 15.–16.11.12 sekä alan todellinen megatapahtuma NUORI2013 Jyväskylässä 8.–10.1.13. NUORI2013 tapahtumaan Jyväskylän paviljonkiin odotetaan jopa 2000 osallistujaa ja sen järjestävät yhteistyössä neljä suomalaisen nuorisotoimialan päätoimijaa: Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi, Kirkkohallitus, Valtakunnallinen työpajayhdistys ja Nuorisotutkimusseura.

Vielä ennen vappua ehtii orientoitua nuorisotutkimuksellisiin teemoihin myös tilaamalla uunituoreen Nuorisotutkimus-lehden numeron 1/2012 tai jonkin Nuorisotutkimusverkoston uutuusjulkaisuista. Verkkokanava Kommentista voit lukea tuoreita väitteitä, uuden Suurpääkirjoituksen tai ajankohtaiseen teemaan, nuorten syrjäytymiseen, pureutuvia kolumneja teemasarjassa Nuoret ja syrjäytyminen.

Olethan muuten huomannut, että Nuorisotutkimusseuran ja Nuorisotutkimusverkoston löydät nykyisin myös Facebookista?
 

Ajankohtaista

Nuorisotutkimusseuran kevätkokous

Nuorisotutkimusseuran kevätkokous pidetään Tieteiden talolla (Kirkkokatu 6, sali 401) maanantaina 14.5.2012 klo 16. Kevätkokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat: esitellään vuoden 2011 tilinpäätös ja toimintakertomus, kuullaan tilintarkastajien lausunto sekä päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille.

Nuorisotutkimusseura & Nuorisotutkimusverkosto löytyvät nyt myös Facebookista

Nuorisotutkimusseura on paikannut puutteen näkyvyydessään sosiaalisessa mediassa ja löytyy nyt myös Facebookista. Sinne rekisteröityneet voivat käydä tykkäämässä sivusta Nuorisotutkimusseura & Nuorisotutkimusverkosto osoitteessa www.facebook.com/nuorisotutkimusseura.

Jatkossa sivu toimii tiedotusvälineenä seuran verkkosivujen ja sähköpostilistojen rinnalla, mutta sen avulla pyritään hyödyntämään myös sosiaalisen median tarjoamat mahdollisuudet vuorovaikutukselliseen viestintään. Toivommekin kaikilta sivun tykkääjiltä aktiivisuutta ja otamme mielellämme vastaan kommentteja ja ideoita esimerkiksi tulevien seminaarien suhteen tai palautetta nykytoiminnasta!

Vielä ehtii osallistua nuorisotutkimuksen gradukisaan 2012!

Oletko tehnyt nuoria tai nuoruutta käsittelevän gradun? Tai tiedätkö sellaisen tekijän? Nuorisotutkimusseura etsii laadukkaita pro gradu -töitä kautta Suomen ja palkitsee niistä parhaimman nuorisotutkimuksen gradupalkinnolla (1500 eur).

Työn on oltava hyväksytty 1.3.2011–31.5.2012 välisenä aikana Suomessa yliopistolliseksi maisterintutkinnon opinnäytteeksi ja sen arvosanan on oltava vähintään magna cum laude. Gradun on oltava Nuorisotutkimusseurassa 4.6.12 mennessä. Palkinto jaetaan marraskuussa 2012 järjestettävien Lapsuus- ja nuorisotutkimuspäivien yhteydessä.

Tulevia tapahtumia

Avoin tutkijaseminaari Helsingissä

Avoimet tutkijaseminaarit ovat Nuorisotutkimusseuran jäsenilleen ja nuorisotutkijoille järjestämiä seminaareja, jonne kaikki ovat tervetulleita. Nuorisotutkimusseuran Avoin tutkijaseminaari järjestetään seuraavan kerran 24.5. klo 12–17 Helsingissä.

Seminaariin on ilmoittautunut maksimimäärä tutkijoita työpapereillaan, mutta halukkaat kuulijat voivat ilmoittautua mukaan Internet-lomakkeella.

Seuraava avoin tutkijaseminaari pyritään järjestämään Rovaniemellä alkusyksyllä.

To be young! Futures Conference 2012

What does it mean to be young today and what will it mean in the coming years of this rapidly accelerating world? What will future of youth be and look like? Finland Futures Research Centre explores essential themes on the Youth and the Future during it’s 14th Annual Conference in June 2012.

The aim of the conference is to perceive and create futures through the eyes of today’s youth, adults and decision makers for the young people of the future. The course of a youth’s life, both today and toward the future covers an entire spectrum of reality. Focusing on faith in young people, their ability and determination to build an inevitably different and in many ways an improved world for us all to live in is the focal point of this conference. The conference is organized in association with the Finland Futures Academy and the Finnish Youth Research Network.

Lapsuutta ja nuoruutta tulkitsemassa. Monitieteinen nuoriso- ja lapsuudentutkimuksen konferenssi 2012

Viidennet Lapsuudentutkimuksen päivät ja yhdennettoista Nuorisotutkimuspäivät tuovat suomalaiset lapsuuden- ja nuorisotutkijat keskustelemaan lapsuuden ja nuoruuden tulkinnoista monitieteisessä ja uudistavassa hengessä. Tapahtuma yhdistää tänä vuonna aiemmin erillisinä järjestetyt Lapsuudentutkimuksen päivät ja Nuorisotutkimuspäivät. Konferenssi järjestetään Tieteiden talolla Helsingissä 15–16.11.2012.

Suomalaisen nuorisotutkimuksen ja lapsuudentutkimuksen välinen vuoropuhelu ei tähän mennessä ole ollut kovin vilkasta. Onkin korkea aika käydä monitieteistä ja syvällistä keskustelua siitä, miten lapsuuden ja nuoruuden kuvat ja tulkinnat poikkeavat toisistaan, mitä yhteistä erilaisissa lähestymistavoissa on ja millaisia vaikutuksia erilaisilla tulkinnoilla on tieteelliseen ja yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Call for Papers

Konferenssissa voi esittää päivien teemaa koskevia työryhmäesitelmiä. Tervetulleita ovat niin suulliset kuin posteriesitykset laajasti eri tieteenaloilta. Esitelmän voi pitää suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.  Esitelmäabstraktien viimeinen jättöpäivä on 15.6.2012.

NUORI2013 maalaa yhteistä kuvaa nuorisotyöstä

Tammikuussa 2013 nuorisoala kohtaa NUORI2013 -tapahtumassa, kun järjestöjen, kuntien, seurakuntien, nuorten työpajojen ja nuorisotutkimuksen ammattilaiset kokoontuvat samoille ammattilaispäiville. Tapahtumaan odotetaan 2 000 osallistujaa. NUORI2013 onmyös ainutlaatuinen toimialan kohtaamispaikka.

NUORI2013 -tapahtuma järjestetään Jyväskylässä 8.-10.1.2013. Järjestäjinä toimivat neljä nuorisotoimialan päätoimijaa: Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi, Kirkkohallitus, Valtakunnallinen työpajayhdistys ja Nuorisotutkimusseura.

NUORI2013 -tapahtumaan odotetaan kuntien, seurakuntien ja järjestöjen nuorisotyöntekijöitä, työpaja-ammattilaisia, lapsi- ja perhetyöntekijöitä, nuorisotoimenjohtajia,valtion virkamiehiä ja alan tutkimusta tekeviä nuorisotutkijoita - unohtamatta tietenkään toimialalle opiskelevia, tulevia nuorisotyöntekijöitä, nuoriso-ohjaajia ja yhteisöpedagogeja. Näin suurella joukolla toimialalla ei ole koskaan oltu liikkeellä.

Julkaisut

Tilaa Nuorisotutkimusverkoston julkaisut helposti verkkokaupasta. Muistathan, että Nuorisotutkimusseuran jäsenenä saat 25 % alennusta seuran julkaisuista! Muista mainita jäsenyydestäsi tilauksen yhteydessä. Jäsenalennus on toistaiseksi mahdollista saada vain laskulla tilattaessa.

Nuorisotutkimusverkoston kirjoja voi Helsingissä ostaa myös Kirjakauppa Kirjasta (Lasipalatsi, Mannerheimintie 22-24), Kurvin kirjasta (Hämeentie 48) sekä Kolmen sepän kirjakaupasta (Hansakuja/Kaivopiha, Mannerheimintie 5 C). Akateemisesta kirjakaupasta ja muista kirjakaupoista kautta maan kirjojamme voi kysellä, ja niitä yleensä tilataan kysynnän mukaan.

Ilmestyneet

Nuoret ja ääni. Nuoret eduskuntavaaleissa 2011
Jussi Ronkainen
Hinta 28 euroa.

Nuoret yrittävät. Vastuullisuus, joustavuus ja mahdollisuudet yrittäjyydessä 
Leena Haanpää & Simo Tuppurainen
Hinta 28 euroa.

Demokratiaoppitunti. Lasten ja nuorten kunta 2010-luvun alussa
Anu Gretschel ja Tomi Kiilakoski (toim.)
Hinta 30 euroa.

Perspectives to Doping Substance Use outside Elite Sports in Finland 
Mikko Salasuo & Mikko Piispa
Hinta 10 euroa.

Young Actors in Transnational Agoras - Multi-Sited Ethnography of Cosmopolitan Micropolitical Orientations 
Sofia Laine
Hinta 28 euroa.

Se toimii sittenkin. Kuinka päihdevalistuksesta saa  selvää?
Markku Soikkeli, Mikko Salasuo, Anne Puuronen & Matti Piispa  
Maksuton julkaisu toimitetaan postikulujen hinnalla.

Kuntodoping. Näkökulmia dopingaineiden käyttöön huippu-urheilun ulkopuolella
Mikko Salasuo ja Mikko Piispa
Hinta 28 euroa.

Kirjoitettu nuoruus. Aikalaistulkintoja 1900-luvun alkupuolen nuoruudesta 
Saara Tuomaala, Kirsti Salmi-Niklander & Ilona Kemppainen
Hinta 28 euroa.

Tulossa

Ei pala, palaa, ei pala. Laadullinen tutkimus nuorten tupakoimattomuuden edistämisestä
Anne Puuronen
Ilmestyy toukokuussa.

Katukulttuuri
Mikko Salasuo, Janne Poikolainen & Pauli Komonen (toim.)
Ilmestyy kesäkuussa.

Nuorisotutkimus-lehti

Nuorisotutkimus-lehti on neljä kertaa vuodessa ilmestyvä tieteellinen, referee-käytäntöä soveltava julkaisu. Nuorisotutkimus-lehti sisältää tietoa nuorista sekä nuorisotutkijoille että kaikille nuorten parissa työskenteleville.

Ilmestynyt

1/2012 Osallisuus ja osallistuminen
Teemanumeron vastaava toimittaja Ulla-Maija Salo.

Nuorisotutkimus-lehden numeron 1/2012 teemana on lasten ja nuorten osallisuus ja osallistuminen. Lasten ja nuorten osallistuminen on oikeus, mutta mitä se käytännössä tarkoittaa, ei ole niin selvää. Esimerkiksi sitä, miten osallistumisesta voitaisiin tehdä lapsille ja nuorille palkitsevampaa on arvioitu enemmän kuin osallistumisen vaikutuksia.

Aiemmin ilmestynyt

4/2011 Kiltteys (tuote verkkokaupassa)
Teemanumeron vastaava toimittaja Sanna Aaltonen.

3/2011 Nuoret ja politiikka (tuote verkkokaupassa)
Teemanumeron vastaavat toimittajat Lauri Rapeli ja Vesa Koskimaa.

Tulossa

2/2012 Opettajat
Teemanumeron vastaava toimittaja Veli-Matti Ulvinen.

Verkkokanava Kommentti

Nuorisotutkimuksen verkkokanava Kommentti on nuorisoa koskevaa tieteellistä, poliittista ja mediakeskustelua kommentoiva kanava, joka ottaa kantaa niin uusiin tutkimustuloksiin kuin nuorisopoliittiseen debattiinkin. Kommentti kääntää ajankohtaisia tutkimustuloksia käytännön ja politiikan aiheiksi ja tekee näistä tiivistyksiä. Kommentti on samalla on mainio yli tuhannen artikkelin tietovaranto nuorisotutkimuksen ja nuorisotyön kentiltä.

Lue Viikon väitteitä

"Ehkä uudentyyppisistä yrityksistä tai yritysmallin ylittävistä, voittoa tavoittelemattomista yhteenliittymistä voisi olla yhden keskeisen järjestöelämän puolen paikkaajiksi", pohtii Vappu Helmisaari väitteessään Tuntemattomien ystävällisyydestä.

Petri Paju vietti mediattoman helmikuun ja väittää, että tärkeintä tasapainoisessa tietovaliossa on laittaa naama kiinni.

Veli Liikanen väittää, että demokratiakasvatuksen vahvistamiseen koulussa tarvittaisiin ponteva etujärjestö.

Tomi Kiilakoski väittää, että kuntaliitosten myötä lisääntyvät välimatkat eriarvoistavat nuorten elämää.

Suurpääkirjoitus: Nuorisotutkijan tieto ja mediajulkisuus

Lue Suurpääkirjoituksesta millaista on nykypäivän tiedonpolitiikka, joka väistämättä raamittaa myös nuorisotutkijoiden mediasuhdetta.

Kolumnit

Pariisin kirjamessut: chic litiä ja Euroopan-vuosia nuorisolle
Vappu Helmisaari

Pariisin kirjamessuilla käsiteltiin useassa keskustelussa nuorten lukemista.

Nuorten syrjäytyminen -teemasarja

Kommentin kevään teemakolumnit tuovat nuorten syrjäytymiskeskusteluun niin käytännön toimijoiden, poliitikkojen kuin teoreettisemmasta näkökulmasta asiaa lähestyvien avauksia. Juttusarja ryydittyy myös nuorisotutkijoiden arvioilla nuorten yhteiskuntatakuun ajankohtaisesta teemasta.

Lukukokemuksia

Muistin välähdyksiä, ja halun

Kirjallisuuden tutkija Tiina Käkelä-Puumala luki Vilja-Tuulia Huotarisen Finlandia junior -palkinnon voittaneen romaaninvaloa valoa valoa (2011).