Jäsenkirje 4/2010

Seuraava jäsenkirje ilmestyy alkuvuonna 2011. Nuorisotutkimusseura toivottaa kaikille jäsenilleen iloista joulunodotusta!

Ajankohtaista

Nuorisotutkimusseura hakee toimistosihteeriä

Nuorisotutkimusseura ry etsii toimistosihteeriä toistaiseksi voimassaolevaan työsuhteeseen. Työsuhde alkaa 1.2.2011 tai sopimuksen mukaan ja se on kokopäiväinen. Tehtävä sijoittuu Nuorisotutkimusseuran palkkausjärjestelmän vaativuusryhmään 2, jolloin peruspalkka on 2000 €. Lisäksi maksetaan henkilökohtaista palkanlisää työkokemuksen ja koulutuksen perusteella.  Hakemuksen ja lyhyen ansioluettelon tulee olla Nuorisotutkimusseurassa viimeistään 14.12.2010. Hakemus liitteineen tulee toimittaa sähköpostitse Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..

Kutsu yhdistyksen syyskokoukseen

Nuorisotutkimusseuran syyskokous pidetään Tieteiden talolla (Kirkkokatu 6, sali 404) maanantaina 13.12.2010 klo 17.00. Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset syyskokousasiat. Esityslista liitteineen on luettavissa Nuorisotutkimusseuran verkosivuilla.

Ennen syyskokouksen alkua, klo 16-17, järjestetään samassa tilassa keskustelutilaisuus. YTT Sini Perho alustaa tilaisuudessa  aiheesta Rasisminvastaisuus nuorisotyön haasteena. Alustusta kommentoi Ranskasta tutkimusvaihdosta palannut Nuorisotutkimusverkoston tutkimusjohtaja Leena Suurpää erityisesti Ranskan rasisminvastaisen kansalaistoiminnan näkökulmasta.

Hae Nuorisotutkimusseuran hallitukseen!

Oletko kiinnostunut suomalaisen nuorisotutkimuksen seuraamisesta ja ohjaamisesta aitiopaikalla? Asetu ehdolle Nuorisotutkimusseuran hallitukseen! Seuran hallitus valitaan syyskokouksessa ja ehdolle voit asettua kokouksessa tai ilmoittamalla siitä etukäteen järjestösihteeri Sarianne Karikolle, jolta voit myös kysyä lisätietoja hallitustyöskentelystä. Hallitustyöskentelystä maksetaan kokouspalkkio ja sen jäsenille korvataan kokousosallistumisen aiheuttamat matkakulut.

Nuorisotutkimuksen gradupalkinto Sandra Nasser El-Dinelle

Nuorisotutkimusseura on palkinnut parhaat nuorisotutkimukselliset pro gradu -tutkielmat nuorisotutkimuksen gradupalkinnolla jo vuodesta 2001 lähtien. Vuoden 2010 gradupalkinto jaettiin Yhdeksänsien Nuorisotutkimuspäivien yhteydessä Tieteiden talolla keskiviikkona 10.11. Päivät keräsivät yhteen noin 130 tutkijaa, opiskelijaa ja nuorisoalan ammattilaista.

Nuorisotutkimuksen asiantuntijoista koostuva raati valitsi poikkeuksellisen yksimielisesti töiden joukosta voittajaksi Tampereen yliopiston sosiologian laitokselle tehdyn Sandra Nasser El-Dinen pro gradun ”Erojen samuudesta. Lännen ja idän kulttuurien diskursiivinen rakentuminen syyrialaisnuorten sukupuolten välisiä suhteita koskevassa puheessa”. Gradukisan voittajan lisäksi palkintoraati palkitsi kunniamaininnoin Kirsi Rönnqvistin (yleinen kirjallisuustiede, Turun yliopisto) ja Antti Veilahden (sosiologia, Helsingin yliopisto) pro gradut.

Seuran kokousasiakirjat verkossa

Nuorisotutkimusseuran kokousmateriaaleja lisätään jatkossa seuran verkkosivuille. Verkkosivuilta löytyvät jatkossa vuosikokousten esityslistat ja pöytäkirjat liitteineen sekä hallituksen kokousten asialistat ja päätösluettelot. Hallituksen kokousasiakirjojen osalta käytäntö on kokeiluluontoinen ja sitä jatketaan, mikäli käytäntö osoittautuu toimivaksi.

Tulevia tapahtumia

NYRIS11

NYRIS (Nordic Youth Research Symposium) on joka toinen vuosi järjestettävä Pohjoismainen nuorisotutkimuksen tieteellinen symposiumi. NYRIS-konferensseja on järjestetty pohjoismaisena yhteistyönä vuodesta 1987 lähtien. Seuraava NYRIS, joka on vuorossaan yhdestoista, järjestetään Turussa 13.-15.6.2011 teemalla Global / Local Youth – New Civic Culture, Rights and Responsibilities. Nuorisotutkimusseura toimii NYRIS11:n pääjärjestäjänä.

NYRIS11:n Call for Papers on auki 31.1.2011 asti.

Lue lisää http://www.nyris11.com

 
Nuorisotutkimus-lehti

Nuorisotutkimus-lehti on neljä kertaa vuodessa ilmestyvä tieteellinen, referee-käytäntöä soveltava julkaisu. Nuorisotutkimus-lehti sisältää tietoa nuorista sekä nuorisotutkijoille että kaikille nuorten parissa työskenteleville.

Tulevat numerot

3/2010 Sosiaalinen vahvistaminen
Lehti ilmestyy marraskuussa 2010.

4/2010 Taiteellinen toiminta ja hyvinvointi
Lehti ilmestyy joulukuussa 2010.

1/2011 Pohjoisen kulttuurit
Lehti ilmestyy maaliskuussa 2011.

2/2011 Nuoret ja politiikka
Lehti ilmestyy kesäkuussa 2011.

Uusi päätoimittaja ja toimitusneuvosto

Nuorisotutkimusseuran hallitus valitsi kokouksessaan 23.11.2010 Nuorisotutkimus-lehden päätoimittajan ja toimitusneuvoston toimikaudelle 2011-2012. Päätoimittajana jatkaa VTT, dos. Sari Näre.

Kirjoittajakutsuja Nuorisotutkimus-lehteen

Nuorisotutkimus-lehteen etsitään kirjoittajia Nuoret ja politiikka -teemanumeroon 2/2011 sekä Kiltteys-teemanumeroon 3/2011. Abstraktiehdotukset lähetetään suoraan lehtien vastaaville päätoimittajille.

Nuoret ja politiikka -teemanumeron 2/2011 osalta abstraktit on toimitettava 20.12.2010 mennessä vastaaville toimittajille VTT Lauri Rapelille  ja YTM Vesa Koskimaalle.

Kiltteys-teemanumeron 3/2011 osalta abstraktit on toimitettava 10.12.2010 mennessä vastaavalle toimittajalle VTTSanna Aaltoselle. 

Syksyn ja talven julkaisuja


Tilaa Nuorisotutkimusverkoston julkaisut helposti uudesta Verkkokaupasta. Muistathan, että Nuorisotutkimusseuran jäsenenä saat 25 % alennusta seuran julkaisuista!

Ilmestyneet
Puolustuskannalla. Nuorisobarometri 2010
Sami Myllyniemi

Maahanmuutto ja sukupolvet
Tuomas Martikainen ja Lotta Haikkola (toim.)

Ohipuhuttu nuoruus? Nuorten elinolot -vuosikirja 2010
Anu-Hanna Anttila, Kristiina Kuussaari & Tiina Puhakka (toim.)

Taiteen särmällä nuorille hyvinvointia. Sitoumuksia ja toiminta-ajatuksia nuorten tueksi (verkkojulkaisu)
Siivonen Katriina

Ungdomsarbete är nödvändigt – Teoretisk underbyggnad, metodernas begränsningar och möjligheter
Tommi Hoikkala & Anna Sell (red.)

Ungdomsfostrans teori – Utgångspunkter och inlägg 
Elina Nivala & Mikko Saastamoinen (red.)

Tulossa

Youth Work in Finland - Finding Ways for Intercultural Opening. National report for the project "Moving Societies towards Integration?"
Marja Peltola

Kommentti

Kommentti on nuorisoa koskevaa tieteellistä, poliittista ja mediakeskustelua kommentoiva verkkokanava. Kommentti ottaa kantaa niin uusiin tutkimustuloksiin kuin nuorisopoliittiseen debattiinkin. Kommentti kääntää ajankohtaisia tutkimustuloksia käytännön ja politiikan aiheiksi sekä tekee näistä viiltäviä tiivistyksiä. Juttuja ja juttuideoita voi lähettää päätoimittaja Minna Laukkaselle.

Suurpääkirjoitus

Uusimmassa Suurpääkirjoituksessaan Leena Suurpää miettii, mitä havainto tarkoittaa tutkijalle, jos vastassa on pakeneva kenttä. Entä mitä on vaeltava etnografia?

Nuorisotyö verkkoympäristössä: loka-marraskuun 2010 teemana Nettiturvallisuus

Anna Kaivosoja pohtii, mitä verkkonuorisotyössä voidaan tehdä nettikiusaamisen lopettamiseksi. Virtuaalisen lähipoliisiryhmän ylikonstaapeli Mikko Manninen kirjoittaa, että rikoksen uhreilla on huomattavasti matalampi kynnys ottaa poliisiin yhteyttä netin kautta kuin mennä poliisilaitokselle ilmoittamaan asiasta. Mannerheimin Lastensuojeluliiton nuorisotyön suunnittelija Suvi Tuominen kirjoittaa, ettei nettiturvallisuus ole pelkkää vaaroista varoittelua. "Netissä on runsaasti palveluita, jotka esimerkiksi tarjoavat vertaistukea, kohottavat itsetuntoa, auttavat viihtymään, aktivoivat kansalaisia tai tarjoavat areenoita omaan osaamisen esittelemiseen. Liian harva nuori on näistä kaikista mahdollisuuksista tietoinen."

Nuoret kansainvälisillä politiikan areenoilla

Miten maailman nuoret, Kommentti ja nuorisotutkimus liittyvät toisiinsa? Lue Sofia Laineen kirjoittama juttu ja katsoLaura Ojan kuvat Afrikasta.

Viikon väite

Tomi Kiilakoski tekee ajatuskokeen, jolla hän koettaa saada meidät huomaamaan nuorisotaloyhteisöjen luomia sisä- ja ulkoryhmiä.

Vappu Helmisaari väittää, ettei Euroopan tulevaisuus näytä valoisalta, jos nuorille ei anneta tilaisuutta löytää omaa paikkaansa työmarkkinoilta.

Katariina Soanjärvi haluaa, että nuorisotyötä on tehtävä koulussakin: ”Kouluihin halutaan uutta asiantuntijuutta – jotakin joka asettuu jonnekin opettajuuden, nuorisotyöntekijyyden ja jopa sosiaalityöntekijän rajapintaan.”

Mirja Määttä pohtii työn arvostusta. "Minusta tutkijan ammattiin kuuluu paitsi tutkimustulosten esittely ammattilaisille tai muulle yleisölle, myös auttavainen asenne kanssatutkijoihin."

Nuoret ja seksuaalisuus -teemasarja

Antti Ervasti on kirjoittanut seksiriippuvuudesta, verkon chat-keskusteluista terapiassa, HLBT-nuorten itsemurhista ja nuorten hiv-tartunnoista, Paula Pönkänen seksuaalikasvatuksesta Ugandassa.