Jäsenkirje 3/2010

Ajankohtaista

Tutkimusohjelmahaku

Nuorisotutkimusverkosto rekrytoi 3–4 tutkijaa vuonna 2011 käynnistyvään nuoria sukupolvinäkökulmasta tarkastelevaan tutkimusohjelmaan. Rahoitusta voivat hakea ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneet tutkijat. Haku on suunnattu tutkimusuransa eri vaiheissa oleville tutkijoille. Tutkimusrahoitusta myönnetään enintään kolmeksi vuodeksi, myös lyhyemmät tutkimusjaksot voivat tulla kyseeseen. Palkkauksessa sovelletaan Nuorisotutkimusverkoston palkkamallia.

Hakemusten arviointi  suoritetaan monitieteistä vertaisarviointia hyödyntäen.  Nuorisotutkimusseuran hallitus tekee lopulliset päätökset tutkimusohjelmassa rahoitettavista tutkimuksista. Lisätietoja antaa Nuorisotutkimusverkoston tutkimusjohtaja Leena Suurpää (Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., p. 020 755 2654). Rahoituspäätökset julkaistaan Nuorisotutkimusseuran kotisivulla viikolla 51.

Hakemusten tulee olla perillä Nuorisotutkimusverkostossa 1.11.2010 klo 16 mennessä. Hakemukset toimitetaan sähköisessä muodossa osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..

Kutsu yhdistyksen syyskokoukseen

Nuorisotutkimusseuran sääntömääräinen syyskokous pidetään Helsingissä Tieteiden Talon (os. Kirkkokatu 6) salissa 404  maanantaina 13.12.2010 klo 16 alkaen. Yhdistyksen kokouksessa hyväksytään toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2011, valitaan tilintarkastajat sekä puheenjohtaja ja hallitus vuodelle 2011.

Nuorisotutkimusseuran uudet verkkosivut

Nuorisotutkimusseuran verkkosivut ovat uudistuneet. Uudistuneet verkkosivut palvelevat entistä paremmin jäsenistöä ja ovat graafiselta ilmeeltään raikkaan modernit. Merkittävin uudistus sivuilla on verkkokauppa, joka mahdollistaa Nuorisotutkimusseuran julkaisujen ostamisen entistäkin helpommin. Muistathan, että Nuorisotutkimusseuran jäsenet saavat 25 % alennusta kaikista verkoston julkaisuista!

Uusia kasvoja toimistolla

Nuorisotutkimusseuran toimistolla on aloittanut useita uusia ja entuudestaan tuttuja henkilöitä. Heta Kämäräinen on aloittanut työt toimistosihteerinä elokuussa ja työskentelee toimistolla ainakin vuoden 2010 loppuun. Sarianne Karikko on aloittanut työt syyskuun alussa ja toimii järjestösihteerin sijaisena vuoden 2012 loppuun. Tutkimusjohtaja Leena Suurpää ja toimitussihteeri Tanja Konttinen ovat puolestaan palanneet töihin elokuussa.

Tulevia tapahtumia


Helsingin kirjamessut 28.-30.10.


Nuorisotutkimusseura on mukana Helsingin kirjamessuilla 28.-30.10.2010 Helsingin messukeskuksessa. Nuorisotutkimusseuran julkaisut löytyvät Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liiton osastolta 6m1.

Nuorisotutkimusverkostolla on esityksiä kirjamessujen Aino-lavalla torstaina ja lauantaina. Torstaina 28.10. klo 10.30 Antti Arnkil haastattelee Pauliina Haasjokea, Juha Itkosta, Tuomas Teporaa ja Olli Sinivaaraa teemalla "Muistikuvia 00-luvusta". Lauantaina 30.10. klo 10.30 Kaarina Hazard haastattelee Sini Perhoa ja Leena Suurpäätä teemalla "Rasistisuus nuorten yhteisöissä".

Yhdeksännet nuorisotutkimuspäivät 9.-10.11.

Yhdeksännet nuorisotutkimuspäivät järjestetään 9.-10.11.2010 Helsingissä Tieteiden talolla (os. Kirkkokatu 6) teemalla Nuoret ja vapaa-aika. Nuorisotutkimuspäivillä pohditaan laaja-alaisesti nuorten vapaa-ajan nykypiirteitä, historiaa ja käytäntöjä. Vapaa-aikaa lähestytään organisoidun toiminnan, kasvatuksen ja nuorten omaehtoisen toiminnan näkökulmista.

Puolustuskannalla. Nuorisobarometrin 2010 julkaisutilaisuus 15.11.

Puolustuskannalla. Nuorisobarometrin 2010 julkaisutilaisuus järjestetään maanantaina 15.11. klo 12.30-15 Säätytalon (os. Snellmaninkatu 9) salissa 15.  Tilaisuudessa on kahvitarjoilu klo 12.00 alkaen.

Nuorisobarometrin teemana 2010 ovat nuorten näkemykset ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta sekä turvattomuuden kokemuksista yleisemminkin ja siitä, mikä Suomessa on puolustamisen arvoista. Lisäksi Nuorisobarometri tarjoaa tietoa pysyvistä perusteemoista, kuten nuorten puoluekannatuksesta ja poliittisista asenteista.

Tilaisuuteen ilmoittautuminen 7.11. klo 16 mennessä Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Lisätietoa OKM:n sivuilla

Seuraava avoin tutkijaseminaari 24.11. klo 10-12

Nuorisotutkimusseura ry järjestää avoimia tutkijaseminaareja jäsenilleen.  Kyse on n. parin tunnin tapaamisesta, johon valitaan kahdesta kolmeen tutkijaa esittelemään tutkimukseensa liittyvää paperia, johon hän haluaa kollegoiltaan kommentteja. Tutkija voi myös halutessaan pyytää kommentaattorin paikalle.

Seuraava Avoin tutkijaseminaari järjestetään keskiviikkona 24.11. klo 10-12. Halukkaita tutkijoita on pyydetty ilmoittamaan halukkuutensa  osallistua paperilla15.10. mennessä. Seminaariin voivat myös muut tulla kuuntelemaan papereiden käsittelyä. Ilmoittautumiset Tarja Toloselle 17.11. mennessä.  

Yhdestoista TUHTI-seminaari 9.-10.12.2010 

TUHTI on joka toinen vuosi järjestettävä nuorisoalan toimijoiden yhteisseminaari. Yhdestoista TUHTI-seminaari tuo yhteen 9.-10.12.2010 nuorisotyön ammattilaiset, tutkijat, kouluttajat, päättäjät ja opiskelijat pohtimaan Mitä nuorisotyö on? TUHTI 11:n järjestävät Tampereen yliopiston Nuorisotyön ja Nuorisotutkimuksen maisteriopinnot, Tampereen kaupunki, Tampereen ev.lut. seurakuntayhtymä, Humanistinen ammattikorkeakoulu, Nuorisotutkimusverkosto sekä opetus- ja kulttuuriministeriö.

Seminaarin työryhmiin pyydetään ehdotuksia esityksistä 29.10 mennessä.

Ohjelman, ilmoittautumisohjeet ja muuta TUHTI-informaatiota löydät myös seminaarin www-sivuilta.

NYRIS11

NYRIS (Nordic Youth Research Symposium) on joka toinen vuosi järjestettävä Pohjoismainen nuorisotutkimuksen tieteellinen symposiumi. NYRIS-konferensseja on järjestetty pohjoismaisena yhteistyönä vuodesta 1987 lähtien. Seuraava NYRIS, joka on vuorossaan yhdestoista, järjestetään Turussa 13.-15.6.2011 teemalla Global / Local Youth – New Civic Culture, Rights and Responsibilities. Nuorisotutkimusseura toimii NYRIS11:n pääjärjestäjänä.

NYRIS11:n Call for Papers on nyt auki!

Lue lisää http://www.nyris11.com

 
Nuorisotutkimus-lehti


Syksyn numerot

Nuorisotutkimus-lehti on neljä kertaa vuodessa ilmestyvä tieteellinen, referee-käytäntöä soveltava julkaisu. Nuorisotutkimus-lehti sisältää tietoa nuorista sekä nuorisotutkijoille että kaikille nuorten parissa työskenteleville.

Nuorisotutkimus-lehden syksyn tulevien numerojen teemat ovat:

3/2010 * Sosiaalinen vahvistaminen
Teemanumeron vastaavat toimittajat Jatta Herranen ja Pirjo Junttila-Vitikka
Lehti ilmestyy marraskuussa.

4/2010 * Taiteellinen toiminta ja hyvinvointi
Teemanumeron vastaavat toimittajat Sirkku Kotilainen ja Katriina Siivonen
Lehti ilmestyy joulukuussa.

Lue lisää http://www.nuorisotutkimusseura.fi/nuorisotutkimus-lehti

Nuorisotutkimus-lehden päätoimittajan ja toimitusneuvoston jäsenten haku
Monitieteisen Nuorisotutkimus-lehden päätoimittajan ja toimitusneuvoston jäsenten paikat ovat haussa kaksivuotiskaudeksi 2011–2013. Nuorisotutkimus-lehti on referee-julkaisu, joka ilmestyy teemanumeroittain neljästi vuodessa.

Päätoimittaja vastaa lehden yleisestä tieteellisestä linjasta. Hän toimii kiinteässä yhteistyössä toimitussihteerin ja toimitusneuvoston kanssa. Päätoimittaja saa lehtikohtaisen palkkion (600 euroa/lehti). Teemanumeroiden vastaavat toimittajat ovat tavallisesti toimitusneuvoston jäseniä. Jäsenet toimivat myös tarvittaessa lehteen tarjottujen tieteellisten artikkelien arvioijina. Kunkin teemanumeron vastaavalle toimittajalle maksetaan 400 euron palkkio.

Ilmoita kiinnostuksestasi Nuorisotutkimus-lehden toimitusneuvostoon viimeistään tiistaina 16.11.2010 toimitussihteeri Tanja Konttiselle. Kerro vapaamuotoisessa hakemuksessasi yhteystietojesi lisäksi oppiarvosi, tieteenalasi ja toimipaikkasi sekä kummasta paikasta olet kiinnostunut. Perustele myös lyhyesti, miksi haet paikkaa.

 

Syksyn julkaisuja

Tilaa Nuorisotutkimusverkoston julkaisut helposti uudesta verkkokaupasta!
 

Ilmestyneet

Maahanmuutto ja sukupolvet
Tuomas Martikainen ja Lotta Haikkola (toim.)

Ohipuhuttu nuoruus? Nuorten elinolot -vuosikirja 2010
Anu-Hanna Anttila, Kristiina Kuussaari & Tiina Puhakka (toim.)

Taiteen särmällä nuorille hyvinvointia. Sitoumuksia ja toiminta-ajatuksia nuorten tueksi (verkkojulkaisu)
Siivonen Katriina

Ungdomsarbete är nödvändigt – Teoretisk underbyggnad, metodernas begränsningar och möjligheter 
Tommi Hoikkala & Anna Sell (red.)

Ungdomsfostrans teori – Utgångspunkter och inlägg 
Elina Nivala & Mikko Saastamoinen (red.)

Isyyden ihanteet, arki ja kokemukset - Raportti isyyden tutkimuksesta Suomessa (verkkojulkaisu)
Johanna Mykkänen & Ilana Aalto

Youth participation in Finland and in Germany. Status analysis and data based recommendations
Eva Feldmann-Wojtachnia, Anu Gretschel, Vappu Helmisaari,Tomi Kiilakoski, Aila-Leena Matthies, Sigrid Meinhold-Henschel, Roland Roth & Pia Tasanko (PDF Publication)

Raportti lasten ja nuorten tutkimuksen etiikka -verkkokyselystä (verkkojulkaisu)
Jenni Nurmenniemi

Tulossa

Puolustuskannalla. Nuorisobarometri 2010
Sami Myllyniemi

Youth Work in Finland - Finding Ways for Intercultural Opening. National report for the project "Moving Societies towards Integration?"
Marja Peltola

Lue lisää julkaisuista http://www.nuorisotutkimusseura.fi/julkaisuja

 
Kommentti


Kommentin verkkosivujen uusi ulkoasu otetaan käyttöön hyvin pian.

Pojista isiksi? -teemasarjassa on useita kirjoituksia isyydestä.

Viikon väitteet – joka tiistai kipakka kannanotto ajankohtaisista asioista.

Lukukokemuksissa elokuvia ja kirjoja.