Nuorisotutkimuksen opinnäytetyökilpailun voitot Emilia Kukkolalle ja Hanna Ruususelle

Nuorisotutkimusseura on jälleen palkinnut parhaat nuorisotutkimukselliset pro gradu -tutkielmat ja AMK-opinnäytteet. AMK-sarjassa kilpailuun osallistuivat tänä vuonna perustutkinnon opinnäytteet vuosilta 2013–2015.

Opinnäytetyökilpailun voittajat valittiin ennätyksellisen suuresta osallistujajoukosta. Gradu-sarjaan osallistui 44 työtä ja AMK-sarjaan 25 työtä. Vuonna 2014 osallistujia oli gradu-sarjassa 42 ja ylemmän AMK-opinnäytteiden sarjassa 9.

Palkinnot jaettiin Tampereella XIV Nuorisotutkimuspäivien yhteydessä 13.11.2015. Palkintojen suuruus kummassakin sarjassa on 1000 euroa.

Voitot Helsinkiin ja Lahteen

Gradusarjan voiton vei tänä vuonna Emilia Kukkola gradullaan Nuori pahantekijä – Alaikäiset kuritushuonevangit 1800-luvun lopulla. Työ on tehty Helsingin yliopiston Suomen ja Pohjoismaiden historian oppiaineeseen. Työtä kiitettiin perehtyneisyydestä 1800-luvun nuoruuden diskurssiin ja ajankohdan nuorisorikollisuuteen suhtautumiseen sekä siitä, että siinä on ”fragmentaarisista dokumenteista kyetty konstruoimaan selkeä kuva 1800-luvun nuorisorikollisten kohtelusta vankeinhoidossa.” Lisäksi arviointiraati totesi, että työ täyttää osaltaan nuoriin vankeihin kohdistuvaa tutkimuksellista aukkoa historiantutkimuksessa.

AMK-perustutkintojen opinnäytteiden sarjan voiton vei Hanna Ruusunen Lahden ammattikorkeakoulusta työllään ”Kun on se läheisten tuki ja se turva siinä, niin sitten on itellään hyvä olla. Ja sitten, kun niillä on hyvä olla, niin sitten se on vielä helpompaa.” – Nuorten aikuisten hyvinvointi heidän kuvaamanaan.  Ruususen sosiaalipedagogisen aikuistyön opinnäyte on osa laajempaa ASLAKO-hanketta, jossa on tarkasteltu hyvinvointia tukevia tekijöitä nuorten aikuisten elämässä. Työn tavoitteena on kehittää osallisuutta lisäävää toimintamallia, jolla voidaan tukea positiivista hyvinvointia haasteellisessa asuinympäristössä. Työn vahvuutena pidettiin laajaa taustakirjallisuuteen tutustumista sekä vahvaa ja pohdittua tutkimuksellista otetta, tekijän keräämää rikasta laadullista aineistoa ja sen selkeää analyysiä. Tulokset ovat kiinnostavia ja niiden avulla voidaan kehittää alueellisia hyvinvointipalveluja nuorille aikuisille soveltuviksi.

Kunniamainintoja

Molemmissa sarjoissa jaettiin lisäksi kaksi kunniamainintaa.

Pro gradu -sarjassa ensimmäinen kunniamaininta annettiin Hanna-Kaisa Hämäläisen työlle Ilkivaltaa ja epätoivoa – Suomen koulu-uhkausten tyypillisiä piirteitä (Helsingin yliopisto, sosiologia). Toisen kunniamaininnan sai Anni Kohon opinnäyte Sisarussuhteet sijoitettuna olleiden nuorten kertomuksissa (sosiaalityö, Helsingin yliopisto).  

AMK-sarjassa ensimmäisen kunniamaininta myönnettiin Petra Sinisalo-Katajiston opinnäytteelle Onnistunut kouluneuvottelu lapsen kertomana (Metropoliasta, sosiaalialan koulutusohjelma) ja toinen kunniamaininta Suvi Hokkasen työlle ”Tää on mun yks parhaista harrastuksista!” – Junior roller derby rantautuu Suomeen (HUMAK, Kansalaistoiminnan ja nuorisotyön koulutusohjelma).

Kaikki palkitut opinnäytetyöt ovat ladattavissa ja luettavissa osoitteessa http://www.nuorisotutkimusseura.fi/yhdistys/opinnaytetyokisa.

Lisätiedot

Sinikka Aapola-Kari
Arviointiraadin puheenjohtaja
p. 044 416 5303
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Emilia Kukkola
Gradu-sarjan voittaja
p. 040 066 9021
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Hanna Ruusunen
AMK-sarjan voittaja
p. 045 651 4135
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
 

*****

Opinnäytekisallaan Nuorisotutkimusseura haluaa lisätä nuorisotutkimuksen tunnettuutta tieteenalana. Nuorisotutkimusseura on palkinnut parhaat nuorisotutkimukselliset pro gradu -tutkielmat vuodesta 2001 lähtien. Vuonna 2013 perinteinen gradukisa muutettiin opinnäytetyökilpailuksi, jossa palkitaan vuoden parhaan pro gradu -tutkielman lisäksi myös paras ammattikorkeakoulujen opinnäyte. Vuodesta 2013 alkaen kilpailu on käyty kahdessa sarjassa: pro gradujen ja AMK-opinnäytteiden sarjassa. AMK-opinnäytteet jaetaan kahteen eri sarjaan, perustutkinnon opinnäytteisiin ja ylemmän AMK-tutkinnon opinnäytteisiin, jotka voivat osallistua kilpailuun vuorovuosina. 

Opinnäytetyökisan 2015 voittajat julkistettiin Nuorisotutkimuspäivien 2015 yhteydessä Tampereella 13.11. Kuvassa gradusarjan voittaja Emilia Kukkola (oik.) sekä kunniamainitut Hanna-Kaisa Hämäläinen (kesk) ja Anni Koholle (vas).
 

 
AMK-sarjassa kunniamaininnan saaneet Suvi Hokkanen ja Petra Sinisalo-Katajisto.

Nuorisotutkimusseuran tiedote 13.11.2015