Nuorisotutkimusseuralle Alfred Kordelinin säätiön palkinto

Nuorisotutkimusseuralle on myönnetty 6.11.2015 kansanvalistuksen Alfred Kordelinin palkinto. Kordelinin säätiön palkintoperusteluissa todetaan, että Nuorisotutkimusseura on onnistunut sekä tuottamaan ja välittämään akateemisesti korkeatasoista tutkimustietoa että kokoamaan saman pöydän ääreen tutkijat, virkamiehet, nuorisotyöntekijät ja opettajat keskustelemaan nuorten asioista.

Nuorisotutkimusseura ja sen yhteydessä toimiva Nuorisotutkimusverkosto iloitsevat palkinnosta.

- Tämä on huikea tunnustus vuosien sitoutuneesta työstä ja vuoropuhelusta paitsi monitieteisen tutkijayhteisön parissa, myös erilaisten yhteiskunnallisten toimijoiden ja tahojen kanssa. Nuorisotutkimusseuran lähtökohtana on aina ollut akateemisen ja yhteiskunnallisen toiminnan likeinen suhde. Eetostamme voi kutsua eräänlaiseksi tietoaktivismiksi: Korkealaatuisesta tutkimuksesta ei tingitä, mutta samalla nuorisotutkijoilla on erityinen vastuu tarjota näkökulmia ajankohtaisiin nuoria koskeviin ilmiöihin – sekä sellaisiin jotka ovat tuttuja ja tunnustettuja että vaiettuihin tai marginaaleihin aihepiireihin, sanoo Nuorisotutkimusverkoston tutkimusjohtaja Leena Suurpää.

- Nuorisotutkimusseura on valtakunnallinen järjestö, joka kokoaa yhteen niin akateemiset tutkijat, nuorisotyötä tekevät toimijat kuin päättäjätkin. Olemme erittäin ylpeitä ja iloisia siitä, että pitkäaikainen työ näin palkitaan. Näemme tässä vaikeassa yhteiskunnallisessa tilanteessa oman vastuumme. Nuorilla ei ole helppoa, ei Suomessa, ei Euroopassa eikä muuallakaan maailmassa. Mikä on nuorten tilanne ja tulevaisuus myllerryksien keskellä? Tätä pyrimme tutkimaan. Tätä pyrimme ymmärtämään ja tähän maailmaan pyrimme vaikuttamaan, kommentoi Nuorisotutkimusseuran puheenjohtaja, yliopistonlehtori Antti Häkkinen Helsingin yliopistosta.

- Kiitos kuuluu Nuorisotutkimusseuran ja -verkoston koko yhteisölle. Toivomme, että palkinto rohkaisee erilaiset tutkijayhteisöt ja tieteelliset seurat aktiiviseen yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen ja yhteistoimintaan, toteavat Antti Häkkinen ja Leena Suurpää.

Alfred Kordelinin tieteen, taiteen, kirjallisuuden ja kansanvalistuksen palkinnot julkistettiin perjantaina 6.11.2015 Helsingissä. Palkinnon saivat farmaseuttisen kemian professori Jari Yli-Kauhaluoma, Rantasalmen Puhallinorkesteriyhdistys ry, näytelmäkirjailija Laura Ruohonen ja Nuorisotutkimusseura ry. Palkinnot ovat suuruudeltaan 30 000 euroa kukin.

 

Lisätietoja:

tutkimusjohtaja Leena Suurpää, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., p. 050 5438251

puheenjohtaja Antti Häkkinen, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., p. 050 5447788