Nuoret ja korona

Seinämaalaus kasvomaskista ja teksti Covid-19.

Kuva: Adam Nieścioruk (Unsplash).

Nuorisotutkimusverkostolta kysytään säännöllisesti koronaan ja nuoriin liittyvästä asiantuntemuksesta. Oheen on koottu koronapandemiaa nuorisotutkimuksen ja/tai nuorten näkökulmista tarkastelevia tutkijoita, tutkimushankkeita ja mediaosumia. Pääsääntöisesti listaus kattaa Nuorisotutkimusverkoston omien tutkijoiden julkaisuja ja esiintymisiä, mutta listaukseen voidaan sisällyttää myös muita erityisesti nuorten näkökulmaa esiintuovia osumia. Näistä on erillinen maininta. Listausta täydennetään säännöllisesti.

Viimeksi päivitetty: 24.11.2020.

Tutkijat

Etenkin seuraavat Nuorisotutkimusverkoston tutkijat ovat perehtyneet koronan vaikutuksiin nuorten elämässä:

Vieraileva yliopistotutkija Sofia Laine (vapaa-aika ja harrastukset, hyvinvointi, sukupolvi-tematiikka, sosiaaliset suhteet)

Vastaava tutkija Tomi Kiilakoski (nuorisotyö ja -politiikka)

Akatemiatutkija Lotta Haikkola (työelämä ja työ)

Tutkijatohtori Eila Kauppinen (nuorisotyö, vapaa-aika ja harrastukset)

Erikoistutkija Anu Gretschel (nuorisotyö- ja politiikka)

Tutkimusjohtaja Sinikka Aapola-Kari (hyvinvointi, sukupolvi-tematiikka)

Tutkija Jenni Lahtinen (opetus ja ohjaus, tasa-arvo ja yhdenvertaisuus)

Tilastotutkija Sami Myllyniemi (pitkittäis- ja tilastotutkimus)

Vastaava tutkija Mikko Salasuo (vapaa-aika, harrastukset, hyvinvointi)

Tutkimustoiminta

Nuorille suunnattujen palveluiden toteutuminen koronatilanteessa -tutkimushanke

Elokuussa 2020 käynnistyneen tutkimushankkeen tuloksia julkaistaan verkkojulkaisuina 24.11.2020 alkaen osana Nuorisotutkimusverkoston Näkökulma-sarjaa.

Kirjoitussarjan ensimmäinen teksti:

”Harrastusten keskeytyminen harmitti.” Tutkimus nuorten kokemuksista korona-aikana: vapaa-aika ja harrastaminen
Kirjoittajat Jenni Lahtinen ja Mikko Salasuo, ilm. 24.11.2020.

Tiedote kirjoitussarjan käynnistymisestä: Mitä kuuluu Suomen nuorille pandemian keskellä? Moniääninen kirjoitussarja tarjoaa tutkittua tietoa nuorten korona-ajan kokemuksista, 24.11.2020.

Hankkeen kotisivut: Nuorille suunnattujen palveluiden toteutuminen koronatilanteessa.

Uutinen hankkeen käynnistymisestä: Miten palvelut onnistuivat vastaamaan lasten ja nuorten tarpeisiin korona-ajan poikkeustilanteessa?, 16.9.2020.

Valtion nuorisoneuvoston ja Tilastokeskuksen selvitys nuorten mielipiteistä koronakriisissä

Valtion nuorisoneuvosto ja Tilastokeskus julkaisivat 8.10.2020 selvityksen nuorten mielipiteistä koronakriisissä. Selvityksen tuloksia on julkistettu tiedotteessa ja tiedotteen lopusta löytyvässä Powerpoint-koosteessa. Nuorisotutkimusverkosto ei ollut osallinen tutkimuksessa.

THL:n julkaisu "Pahin syksy ikinä": Lasten, nuorten ja perheiden peruspalvelut koronasyksynä 2020

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen julkaisu Työpaperi 37/2020 koronatilanteen vaikutuksista lapsiin, nuoriin ja perheisiin koronasyksynä 2020. Nuorisotutkimusverkosto ei ollut osallinen tutkimuksessa.

Korona nuorten sukupolvikokemuksena? / Coronavirus and young people: a generational experience?

Nuorisotutkimuspäivillä 2020 kokoontui 6.11.2020 työryhmä, jossa käsiteltiin tutkijoiden koronavirukseen ja nuoriin liittyviä tutkimuspapereita.

Euroopan komission Youth Partnershipin koontisivusto koronan vaikutuksista nuoriin

Knowledge HUB: COVID-19 impact on the youth sector.

Kolumnit, policy briefit ja muut kirjoitukset

Kriisiyttääkö korona koulutuspoliittisen ideaalivalitsijan?

Tutkimusprofessori Tommi Hoikkala Näkökulma-teksti, 21.4.2020.

Tauti

Nuorisotutkimusverkoston vastaavan tutkijan Tomi Kiilakosken kolumni Nuorisotyö-lehdessä (julkaistu 8.10.2020)

Mediaosumia

Nuorisotutkimusverkoston tutkijat ovat kommentoineet nuoriin ja koronaan liittyviä näkökohtia ainakin seuraavissa uutisissa ja artikkeleissa:

Koronavirus tuli kutsumatta tylsistyttämään ainutkertaista nuoruutta – Tampereen yliopiston tutkija vaatii nuorille lupaa elää ja tavata toisiaan (Aamulehti, 7.11.2020)

Edessä piti olla kauan odotettu fuksisyksy, tilalle tuli rajoituksia ja syyllistämistä – Tällaista on opiskelijaelämä korona-aikana (Helsingin Sanomat, 1.10.2020)

Näin koronakriisi iskee ikäluokkasi talouteen – katso, kuulutko voittajiin vai häviäjiin (Talous-Sanomat, 25.9.2020)

Syntyykö uusi “kadotettu sukupolvi”, jonka startti työelämässä viivästyy? Yli 50 000 nuorta ja nuorta aikuista jäi vaille töitä edellisvuoteen verrattuna (Yle Uutiset, 3.8.2020)

Nuoret ovat herkästi silmätikkuina sosiaalisessa mediassa (Radio Pooki, 22.4.2020)

Nuorisoporukoita jouduttu hajottamaan kaupungilla – nuoret kertovat, mikseivät noudata kokoontumiskieltoa: "Minusta tulisi seinähullu" (Yle Uutiset, 9.4.2020)

Sarianne Karikko
viestintäpäällikkö