Nuorisotutkimuksen opinnäytetyökilpailun voittajatöissä tarkastellaan seksuaalista häirintää ja etsivän nuorisotyön ammatillista kehittämistä


Nuorisotutkimusseura on jälleen palkinnut parhaat nuorisotutkimukselliset opinnäytetyöt. Palkinnot jaettiin Nuorisotutkimuspäivien iltajuhlassa Vanhalla ylioppilastalolla 5.11. Kilpailuun osallistui tänä vuonna 27 pro gradua ja 11 ylemmän AMK-tutkinnon opinnäytettä.

Kilpailun gradu-sarjan voitti tänä vuonna kasvatustieteiden maisteri Niina Hinkkanen työllään Neuvottelua ja normalisointia. Sukupuoleen ja seksuaalisuuteen kohdistuvan häirinnän saamat merkitykset nuorten puheessa. Helsingin yliopiston kasvatustieteen laitokselle tehty opinnäytetyö on nuorisotutkimusta parhaimmillaan. Opinnäyte on tehty erittäin ajankohtaisesta aiheesta, nuorten kokemasta ja hahmottamasta seksuaalisesta häirinnästä. Tunteita herättävästä aiheesta huolimatta Hinkkanen on onnistunut kuuntelemaan tutkittaviaan - yläasteikäisiä nuoria - analyyttisesti. Aineistonsa tulkinnassa Hinkkanen tuo esiin, miten seksuaalisen häirinnän rajoilla on vitsailuksi, ”läpäksi” ja toisaalta romanttiseksi lähestymiseksi koettavia tapahtumia, ja miten mahdolliset häirinnän tilanteet tulevat tulkituiksi hyvin eri tavoin. Työ lisää olennaisella tavalla seksuaalista häirintää koskevaa akateemista tietoa ja on analyyttinen sukellus vaikeaan ja päivänpolttavaan aiheeseen.

Ylempien AMK-töiden sarjan voitti tänä vuonna sosionomi (YAMK) Ira Selkälän opinnäytetyö Näkymätön tieto näkyväksi. Näyttöön perustuva toimintatapa ja rakenteellinen vaikuttavuus etsivässä nuorisotyössä. Hämeen ammattikorkeakoulun sosiaalialan kehittäminen ja johtaminen -opintokokonaisuuteen tehty työ koskee etsivää nuorisotyötä, profession selkiyttämistä ja sen tietoperusteisuuden kehittämistä. Opinnäytetyö on tekijän omaan arkityöhön liittyvä kehittämishanke ja samalla kaivattu avaus kenttään, josta vallitsee monia väärinkäsityksiä. Selkälä hallitsee aiheensa syvällisesti ja monipuolisesti niin hallinnon, käytännön, kuin aihetta koskevan kansainvälisen keskustelunkin tasolla. Nuorisotutkijallekin opettavainen opinnäyte on poikkeuksellisen moniaineksinen ja kunnianhimoinen pyrkimys etsivän nuorisotyön ammatilliseen vahvistamiseen.

Molemmissa sarjoissa jaettiin myös kunniamaininnat. Gradu-sarjassa kunniamaininnan sai diplomi-insinööri Hanna Stenhammar Aalto-yliopiston tietotekniikan laitokselle tehdyllä opinnäytteellään Pictures of Illness. Photo elicitation for studying patient experience at children’s hospital. YAMK-sarjan kunniamaininta annettiin yhteisöpedagogi (ylempi AMK) Elisa Korsoffille hänen Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun järjestö- ja nuorisoalan koulutusohjelmaan tekemälleen opinnäytetyölle Kirjastoissa tehtävä nuorisotyö.

Opinnäytetyökilpailullaan Nuorisotutkimusseura haluaa lisätä nuorisotutkimuksen tunnettuutta oppialana. Nuorisotutkimusseura on palkinnut parhaat nuorisotutkimukselliset pro gradu -tutkielmat vuodesta 2001 lähtien. Vuonna 2013 perinteinen gradukisa muutettiin opinnäytetyökilpailuksi, jossa palkitaan vuoden parhaan pro gradu -tutkielman lisäksi myös paras ammattikorkeakoulujen opinnäyte. Amk-sarjaan voivat osallistua vuorovuosina perustutkintojen ja ylemmän amk-tutkintojen opinnäytteet. Tänä vuonna vuorossa olivat ylempien amk-tutkintojen opinnäytteet.

Palkitut työt

Gradu-sarja

Voittaja:

Niina Hinkkanen
Neuvottelua ja normalisointia: Sukupuoleen ja seksuaalisuuteen kohdistuvan häirinnän saamat merkityksen nuorten puheessa

Kunniamaininta:

Hanna Stenhammar
Pictures of Illness: Photo Elicitation for Studying Patient Experience at Children's Hospital

YAMK-sarja

Voittaja:

Ira Selkälä
Näkymätön tieto näkyväksi. Näyttöön perustuva toimintatapa ja rakenteellinen vaikuttavuus etsivässä nuorisotyössä

Kunniamaininta:

Elisa Korsoff
Kirjastoissa tehtävä nuorisotyö

Lisätietoja

Jaana Lähteenmaa
Nuorisotutkimuksen dosentti, arviointiraadin puheenjohtaja
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
p. 050 574 8396

Sarianne Karikko
Viestintäpäällikkö, arviointiraadin sihteeri
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. 
p. 044 416 5313