Tutkijat haluavat nostaa esiin nuorisokulttuurien hyvinvointia lisäävät vaikutukset
Yli 250 nuorisotutkijaa eri puolilta maailmaa kokoontuu 5.–6.11. Helsinkiin keskustelemaan nuorisokulttuurien merkityksestä nuorten hyvinvoinnille. Nuorisotutkimuspäivät järjestetään tänä vuonna suurempana kuin koskaan: perinteisesti niille on osallistunut n. 100 kävijää. Konferenssin teeman valinnalla on haluttu kiinnittää huomiota nuorisokulttuurien hyvinvointia lisäävään ulottuvuuteen vastapainona sille riski- ja huolipuheelle, joka hallitsee julkista keskustelua nuorista ja nuorten omista kulttuureista.
Nuorista käytävää julkista keskustelua dominoi erityisesti puhe syrjäytymisestä ja sen ehkäisystä. Tälle puhetavalle leimallista on nuoruuden tarkastelu potentiaalisten ongelmien kautta sekä nuorten asettaminen kohteen asemaan, vailla omaa aktiivista toimijuutta.
- Nuorisokulttuureita on perinteisesti lähestytty valtayhteiskunnan normeista poikkeavina ryhmittyminä, joiden toiminta ei ole toivottavaa tai on vähintäänkin epäilyttävää. Nuoruus on ikään kuin häiriö kunnon kansalaiseksi kasvamisessa, ja nuorisokulttuurit puolestaan huolestuttavia häiriöpesäkkeitä, joita vanhemmat sukupolvet kauhistelevat. Päivien teeman valinnalla halusimme kyseenalaistaa tätä ajattelutapaa ja tuoda sen sijaan esiin nuorisokulttuurien positiivisia ulottuvuuksia, toteaa konferenssin ohjausryhmän puheenjohtaja, Nuorisotutkimusverkoston vastaava tutkija Mikko Salasuo.
Nuorisokulttuurit ovat tänä päivänä tärkeitä nuorten identiteetin rakentamisen ja sosiaalisten suhteiden kannalta. Niissä on mukana lukematon määrä erilaisia hyvinvointia ja terveyttä edistäviä ulottuvuuksia. Ilmeisiä esimerkkejä tästä ovat streittarit – jotka pidättäytyvät alkoholista, tupakasta ja ylipäätään päihteistä – tai harrastuksina vaikkapa fyysisiä taitoja vaativat skeittaus, parkour tai lumilautailu, jotka edistävät liikunnallista ja terveyttä vaalivaa elämäntapaa.
Liikunnallisuus on ylipäätään vahvasti läsnä monissa nuorisokulttuureissa. Aikana, jolloin liikkumattomuus on globaali huolenaihe, tarjoavat nuorisokulttuurit monille nuorille areenan olla ja liikkua vertaisten seurassa.
Nuorisotutkimuspäivillä nuorisokulttuureita lähestytään nimekkäiden kansainvälisten pääpuhujien johdattamana. Konferenssin pääpuhujina ovat johtaviin kansainvälisiin nuorisokulttuuritutkijoihin lukeutuva professori Andy Bennett (Griffithin yliopisto, Australia), joka on tutkinut laajasti nuorten kulttuureja, myös hyvinvoinnin näkökulmista. Professori Carmen Leccardi (Milano-Bicoccan yliopisto, Italia) on perehtynyt nuorten temporaalisiin kulttuureihin sekä uuteen individualismiin ja solidaarisuuskokemuksiin. Tutkija Sian Lincoln (Liverpool John Mooresin yliopisto, Iso-Britannia) tunnetaan digitaalisen nuorisokulttuurin asiantuntijana. Nuorisotutkimuksen dosentti Jaana Lähteenmaa on tutkinut laajasti nuorisokulttuureita sekä nuorten marginalisaatiota.
Osana ohjelmaa järjestetään luentoja, työryhmätyöskentelyä sekä päivien antia tiivistävä loppupaneeli. Konferenssin pääpuhujien puheenvuoroja sekä loppupaneelia on mahdollista seurata myös videostreamauksen välityksellä.
Nuorisotutkimusseura juhlii tänä vuonna 30-vuotisjuhliaan ja Nuorisotutkimuspäivät on sen juhlavuoden päätapahtuma. Osana ohjelmaa julkistetaan myös Nuorisotutkimuksen opinnäytetyökilpailun voittajat sekä juhlavuoden kunniaksi kutsutut uudet Nuorisotutkimusseuran kunniajäsenet.
Julkistustilaisuudet
Konferenssin yhteydessä järjestetään myös kaksi kirjanjulkistustilaisuutta. Julkistustilaisuuksiin on vapaa pääsy myös muilla, kuin konferenssin osallistujilla.
Sofia Laine (toim.): Väkivallattomuuden sanomaa yläkouluihin hiphop-kulttuurin keinoin
Break the Fight! -hankkeen arviointitutkimuksen julkistamistilaisuus
Maanantaina 5.11.2018 klo 14.00–16.00
Tiedekulman Think Lounge (2. krs), Yliopistonkatu 4, Helsinki
Tomi Kiilakoski & Päivi Honkatukia (toim.): Miten tutkia nuoria ja nuorisotyötä
Vastapaino & Nuorisotutkimusseura/Nuorisotutkimusverkosto 2018
Tiistaina 6.11.2018 klo 14.00–15.30
Helsingin yliopiston päärakennus, Fabianinkatu 33, auditorio XII
Lisätiedot
Nuorisotutkimuspäivien verkkosivustolta löytyy lisätietoa mm. päivien ohjelmasta, streamauksesta, pääpuhujista ja työryhmistä: https://www.nuorisotutkimusseura.fi/seminaarit/nuorisotutkimuspaivat/nuorisotutkimuspaivat2018.
Päivien temaattinen sisältö:
Vastaava tutkija, konferenssin ohjausryhmän puheenjohtaja Mikko Salasuo
puh. 040 548 5520
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Päivien käytännön järjestelyt ja ohjelma:
Tutkija, järjestelytoimikunnan sihteeri Jenni Lahtinen
puh. 044 416 5335
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Haastattelupyynnöt:
Viestintäpäällikkö Sarianne Karikko
puh. 044 416 5313
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.