Liikkeessä-valokuvanäyttely valottaa nuorten aikuisten elämää uuden työn markkinoilla

Miltä pätkätyötä tekevän arki tuntuu? Millaiseksi elämä rakentuu, kun työ koostuu toimeksiannoista ja keikoista, vuokratuoliyrittäjyydestä ja matalapalkkatöistä?

Koneen Säätiön Jakautuuko Suomi? -rahoitetussa Ajolähtö-hankkeessa tutkitaan kymenlaaksolaisia nuoria aikuisia uuden työn markkinoilla. Tutkimushanke valottaa Kymenlaaksossa asuvien tai sieltä Helsinkiin muuttaneiden elämää valokuvan, journalismin ja etnografisen tutkimuksen keinoin.

Jokaisen nuoren aikuisen tarina on omanlaisensa, mutta heitä kaikkia yhdistävät paitsi työelämään liittyvä epävarmuus, myös vahva usko tulevaisuuteen ja luottamus elämän kantokykyyn. Vaihtuvat työtilanteet raamittavat arkea niin ajallisesti kuin taloudellisesti: Miten erottaa työ- ja vapaa-aika? Entä tuleeko työllä toimeen? Valokuvaaja Sami Perttilä vastaa kysymyksiin valokuvan ja dokumenttielokuvan keinoin. Kuvien tekstit hän on kirjoittanut yhteistyössä hankkeessa työskentelevän toimittaja Terhi Hautamäen kanssa.

Liikkeessä - Nuoret aikuiset uuden työn markkinoilla -näyttely kokoaa Helsingissä Galleria Huudossa 11.–26.3.2017 kuvia niin ihmisistä, työnteosta kuin autioituvista tiloista. Kokoelmassa arjen kuvia ja elämäntarinoita kehystävät Kymenlaakson rakennemuutoksen maisemat sekä vuodenaikojen muutokset. Näyttely osoittaa, että toivottomilta tuntuvien uutisten taitoksissa viriää uusia näköaloja ja keinoja tulla toimeen.

Valokuvaaja Sami Perttilän näyttely on osa Nuorisotutkimusverkostossa toteutettavaa Ajolähtö -tutkimushanketta. Vuosien 2015–2017 aikana on haastateltu 41 nuorta aikuista, joiden elämää on seurattu myös päiväkirjojen keinoin. Nuorten on pysyttävä liikkeessä ja luovittava työmarkkinoilla, joka tarjoaa yhä useammalle vain itsensä työllistämistä ja matalapalkkatöitä.

Koneen Säätiön Jakautuuko Suomi? -ohjelmassa on rahoitettu toimittajien ja tutkijoiden yhteishankkeita, jotka pyrkivät lisäämään ymmärrystä yhteiskunnan eriarvoistumisesta. Perinteisen tutkimustiedon tuottamisen lisäksi hanke tekee yhteistyötä Suomen Kuvalehden kanssa.

Ajolähtö-hankkeen osana on Sami Perttilän ja Terhi Hautamäen yhteistyöartikkeleita julkaistu Suomen Kuvalehdessä (2016–2017), ja ne ovat vapaasti luettavissa lehden sähköisestä versiosta. Hanke ylläpitää myös Ajolähtö-blogia Suomen Kuvalehden verkkosivuilla.

Sami Perttilä on helsinkiläinen taiteen maisteri ja valo- ja videokuvaaja, joka on syntyisin Kotkasta. Perttilä tekee sekä taiteellisia että kaupallisia projekteja. Hän on kuvittanut useita kirjoja ja toimii yritys- ja lehtikuvaajana. Perttilä on kuvannut paljon suomalaista työtä ja työntekoa. Taideprojekteissaan hän on erikoistunut hämärä- ja pimeäkuvaukseen luonnossa. Vuosina 2015–2017 Perttilä työskentelee Ajolähtö-tutkimushankkeessa kuvaten kymenlaaksolaisia nuoria aikuisia ja heidän arkeaan.

Näyttelyn tiedot

Liikkeessä – Nuoret aikuiset uuden työn markkinoilla
11.–26.3.2017 (ti-su klo 12–17)
Avajaiset perjantaina 10.3.2017 klo 18–20
Galleria Huuto (Jätkäsaari, Makasiini L3, Tyynenmerenkatu 6)

Liikkeessä -näyttelyn yhteystiedot

Sami Perttilä
Valokuvaaja
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
puh. 050 544 7562

Ajolähtö-hankkeen yhteystiedot

Anu-Hanna Anttila
Ajolähtö-hankkeen vastuullinen johtaja
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Päivi Berg
Vanhempi tutkija, Ajolähtö-hankkeen varajohtaja
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
p. 020 755 2685