Eriarvoisuus on uhka lasten ja nuorten oikeusturvalle

Lasten oikeusturvan kattavuutta ja saatavuutta arvioitaessa on kiinnitettävä huomiota lasten eriarvoisuuteen, korostivat Lapsuudentutkimuksen seura ja Nuorisotutkimusseura ry. yhteisessä lausunnossaan Lapsiasiavaltuutetun vuosikirjaan 2017. Lasten ja nuorten kohdalla oikeusturvan toteutumisesta on huolehdittava perhetilanteesta, kyvyistä tai taustasta riippumatta. Jotkin nykyiset oikeusturvamekanismit voivat purkamisen sijaan korostaa olemassa olevaa eriarvoisuutta ja haavoittuvuutta.

Lausunnossaan seurat kiinnittävät huomiota osallisuuteen, kuulemiseen, koulutukseen, digitaalisiin ympäristöihin, koulukiusaamistilanteisiin, turvapaikanhakijoiden asemaan sekä lastensuojelun erityiskysymyksiin. Lausunnossa tehdään näkyviksi tilanteita, joissa oikeusturvaongelmia on tiedon saannissa, ymmärrettävyydessä ja lapsen viranomaisilta tai huoltajiltaan saamassa tuessa.

Lausunto osoittaa, että lasten ennakoivan ja jälkikäteisen oikeusturvan toteutuminen edellyttää edelleen kehittämistä. Lausunnon laati syksyn aikana 10 lapsuudentutkijaa ja nuorisotutkijaa eri tieteenaloilta ja instituutioista.

Lausunto Lapsiasiavaltuutetun vuosikirjaa 2017 varten (pdf)

Lisätiedot

Tomi Kiilakoski
FT, tutkija
puh. 040 504 6432
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Elina Pekkarinen
VTT, tutkijatohtori
puh. 040 846 8624
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.