Moniäänistä tietoa nuorten turvapaikanhakijoiden elämästä vastaanottovaiheessa

Millaista elämä Suomessa on nuorena turvapaikanhakijana? Miten opiskelu sujuu, miten nuoret löytävät ystäviä ja paikkansa yhteiskunnassa? Millaisia ovat nuorten turvapaikanhakijoiden parissa työskentelevien ammatilliset vaatimukset? 

Nuorisotutkimusverkoston Näkökulma-kirjoitussarja valaisee turvapaikkaa hakevien nuorten ja heidän parissaan toimivien kokemuksia ensimmäisistä kuukausista Suomessa. Kirjoittajat kuvaavat paitsi nuorten turvapaikanhakijoiden virallista asemaa myös arjen rakentumista, jota leimaavat sekä uudet sosiaaliset suhteet, elämäntavat ja -pakot että odottaminen, kuulumisen katkokset ja tulevaisuuden epävarmuus. Tässä moniäänisessä kirjoitussarjassa pääosin yksin tulleiden alaikäisten turvapaikanhakijoiden elämää analysoivat sekä tutkijat että nuorten parissa työskentelevät. Sarjan runsaat 10 kirjoitusta julkaistaan syksyn 2016 aikana.

Kirjoitussarjan avaa kolme tekstiä, jotka kuvaavat nuorten turvapaikanhakijoiden elämää välitilassa, turvapaikkapäätöstä odotettaessa. Puristavan odotuksen ohella kirjoitukset kertovat nuorten selviytymisestä uudenlaisissa arjen tilanteissa. Veronika Honkasalo asettaa suomalaisen nuorten osallisuutta koskevan keskustelun kriittiseen valoon tarkastelemalla osallisuuden ehtoja nuorten turvapaikanhakijoiden kokemusmaailmasta käsin. Näiden nuorten kohdalla osallisuus näyttää toteutuvan parhaiten silloin kun nuorilla on tunne, että heidän huolensa otetaan tosissaan, heitä kuunnellaan, lohduttava olkapää on aina tarpeen tullen tarjolla ja arki rytmittyy mielekkään tekemisen kautta. Mirja Piitulainen taustoittaa nuorten turvapaikanhakijoiden oikeudellista asemaa ja muistuttaa, ettei kansainvälisen suojelun periaatteista voi alaikäisten turvapaikanhakijoiden kohdalla tinkiä. Karim Maiche valaisee luottamuksen rakentumisen ehtoja Suomeen tulleiden nuorten turvapaikanhakijoiden elämässä, jossa luottamus on moneen kertaan rikkoutunut. Hän tuo esille luottamuksen erityisen merkityksen sekä nuorten turvapaikanhakijoiden ja aikuisten viranomaissuhteissa että nuorten keskinäisissä arjen sosiaalisissa suhteissa. Kyse on niin huolenpidosta, tunnustamisesta kuin oikeuksien kunnioittamisesta.

Sarjan tulevissa teksteissä tarkastellaan mm. nuorten turvapaikanhakijoiden ystävyyssuhteita ja kuulumisen kokemuksia, nuorten arkipäivää asumisyksikössä, ikään liittyviä arjen ja politiikan kysymyksiä, vapaaehtoistyön pedagogisia ulottuvuuksia sekä nuorten turvapaikkahaastattelun erityisvaatimuksia.

Kirjoitussarjan taustalla on tutkimus- ja vapaaehtoishanke, jonka Nuorisotutkimusverkosto toteutti yhteistyössä Pelastakaa Lapset ry:n ja Valtion nuorisoasiain neuvottelukunnan kanssa. Pelastakaa Lapset ry:n ja Valtion nuorisoasiain neuvottelukunnan kanssa. 

Lisätietoja kirjoitussarjan toimittajilta:

Leena Suurpää (Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.; p. 050 5438251)
Veronika Honkasalo (Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.)
Karim Maiche (Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.)
Henri Onodera (Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.)
Marja Peltola (Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.)

Kirjoitussarjan verkkosivu:
www.nuorisotutkimusseura.fi/nuoret-vastaanottokeskuksissa-kirjoitussarja