Nuorten hyvinvoinnin tukemiseen tarvitaan monta kanavaa

Erikoistutkijamme Sanna Aaltonen kävi tutustumassa Australiassa tehtävään digipohjaiseen nuorisotyöhön Strategisen tutkimusneuvoston Terveys, hyvinvointi ja elämäntavat -tutkimusohjelman alaiseen PROMEQ-hankkeeseen liittyen. Vaikka digitaalisuus on Suomessa vahvasti läsnä nuorten kanssa tehtävässä työssä, Australia erottautuu edelläkävijänä nuorten hyvinvoinnin tukemisessa digitaalisen teknologian avulla. Vierailu teki näkyväksi paitsi Suomen vahvuuksia, myös Australian hyviä käytäntöjä ja halukkuutta investoida alan tutkimus- ja kehittämistyöhön.

Aaltonen kirjoitti vierailun pohjalta Näkökulman, joka pureutuu siihen, miten digitaalisia alustoja ja kanavia voi hyödyntää aktiivisesti nuorten hyvinvoinnin edistämisessä, ongelmien ehkäisyssä ja varhaisessa puuttumisessa. Teksti antaa aihetta pohtia nuorten parissa tehtävää työtä uudesta kulmasta. Aaltonen mm. kysyy, onko nuorilla aina kärsivällisyyttä olla asiallisten palveluiden asiallisia ja kärsivällisiä asiakkaita vai tulisiko digitaalista kynnystä madaltaa. Näkökulma toimii myös käytännönläheisenä tietopakettina; tekstin lopussa Aaltonen listaa hyviä käytäntöjä digitaalisen tuen suunnittelua varten.

”Suomalaisessa ja australialaisessa nuorten kanssa tehtävässä digitaalisessa työssä on paljon yhtymäkohtia, mutta suhde sovelluksiin on hieman erilainen. Suomessa pyritään käyttämään jo valmiiksi olemassa olevia kanavia kun taas Australiassa järjestöt kehittävät omia sovelluksiaan ja näkevät vaivaa listatessaan, suositellessaan ja arvioidessaan kaupallisia sovelluksia nuoria varten. – – Yhteinen elementti sekä nuorten hyvinvointia tukevissa järjestöissä että tutkimuksessa on nuorisolähtöisyys. Vaikka Suomessa kaikki nuorten kanssa toimivat ja tutkivat allekirjoittanevat tämän pyrkimyksen, Australiassa periaate näyttäytyi konkreettisina ja läpileikkaavina toimenpiteinä”, Aaltonen kirjoittaa.

Lue lisää Sanna Aaltosen ajatuksia ja havaintoja syksyn ensimmäisestä Näkökulmasta:
Nuorten hyvinvoinnin tukemiseen tarvitaan monta kanavaa, 5.10.2016


Lisätiedot

Sanna Aaltonen
Erikoistutkija, STN-konsortion osahankkeen johtaja
VTT, dos.
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
puh. 020 755 2663