Nuorisotutkimusverkosto kartoittaa lasten ja nuorten palvelukokemuksia

 

Nuorisotutkimusverkoston ja Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelman (LAPE) tiedote 8.9.2016

Hallituksen kärkihanke Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (LAPE) on käynnistänyt tiedonkeruun lasten ja nuorten palvelukokemuksia koskevista tutkimuksista ja selvityksistä. Katsauksen lasten ja nuorten palvelukokemusten tutkimuksesta toteuttaa Nuorisotutkimusverkosto.

Katsaus keskittyy 2000-luvulla julkaistuihin lasten ja nuorten palvelukokemuksia koskeviin tutkimuksiin ja selvityksiin niin sosiaali- ja terveysalan kuin varhaiskasvatuksen, koulun ja vapaa-ajan palveluiden alalta.  Tavoitteena on koota näiden selvitysten keskeiset tulokset ja suositukset yhteen, sekä samalla kartoittaa tiedon runsautta ja mahdollisia aukkoja. Tulokset ja suositukset hyödynnetään muutosohjelman kehittämistyössä. Samalla kartoitus palvelee laajasti niin tutkijoita kuin käytännön toimijoita.

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma haluaa tutkimuskartoituksella edistää lapsen oikeuksiin ja tietoon perustuvaa toimintakulttuuria päätöksenteossa.

– Katsaus on tarpeellinen, sillä palveluiden laadun parantamiseen tarvitaan välttämättä lapsilta ja nuorilta eli asiakkailta itseltään saatavaa tietoa. Tutkimuksia ja selvityksiä lasten ja nuorten mielipiteistä ja palvelukokemuksista on jo Suomessakin enenevässä määrin.  On tärkeää koota tämä tieto hyödyntämään muutostyötä sekä maakunnissa että valtakunnallisesti, toteaa LAPE ohjausryhmän puheenjohtaja VTL, YTT Maria Kaisa Aula.

Katsaus lasten ja nuorten palvelukokemusten tutkimuksesta tehdään syksyn 2016 kuluessa ja se valmistuu alkuvuodesta 2017. Nuorisotutkimusverkostossa tutkimuksen toteuttavat VTT tutkijatohtori Marja Peltola ja VTK tutkimusavustaja Jenni Moisio. Hanketta johtaa VTT tutkijatohtori Elina Pekkarinen.

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (LAPE) on hallituksen kärkihanke, joka hallitusohjelman mukaisesti pyrkii lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin ja omien voimavarojen vahvistamiseen. Muutosohjelmassa kehitetään lapsi-, nuoriso- ja perhelähtöisiä palveluita ja niiden ohjausta muuttuvaan toimintaympäristöön sopiviksi yhdessä kuntien ja tulevien maakuntien kanssa. 

Lisätietoja

VTT Marja Peltola, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., p. 020 755 2667

www.nuorisotutkimusseura.fi

http://stm.fi/hankkeet/lapsi-ja-perhepalvelut