Luova Mä! Luovuus, itseilmaisu ja identiteetti mediakulttuurissa -seminaari Jyväskylässä

27.11.2012 09:00 - 16:30

Mediakasvatus.nyt-ammattilaisseminaari mediakulttuurista kiinnostuneille nuoriso-, kulttuuri- ja opetusalalla toimiville, tutkijoille sekä opiskelijoille Jyväskylässä. Tule kuuntelemaan ajankohtaisia puheenvuoroja identiteetin kehittymisestä verkossa, sosiaalisten medioiden ja pelaamisen mahdollisuuksista luovuuden areenana sekä tuoreista näkökulmista kauhukulttuurin.  Tilaisuudessa myös laaja materiaalitarjonta sekä mahdollisuus tutustua upeasti remontoituun Veturitallit-taloon, jossa toimii Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelut, kulttuuriklubi Siperia sekä Grafiikka- ja valokuvakeskus Ratamo.

Ohjelma

(Lataa tilaisuuden ohjelma pdf:nä.)

9.00–10.00
Ilmoittautuminen

10.00
Tervetuloa! Moderaattorina Ossi Valpio.

10.05-10.20
Luova mä! valokuvaaja Mikko Puttonen

Puttonen on 17-vuotias muuramelainen, jonka valokuvablogi pictureputtonen.com kerää tuhansia katsojia. Puttosta on povattu nuoreksi, joka on väistämättä matkalla maailman maineeseen ällistyttävien fantasia- ja muotikuvien vuoksi. Mitä netti merkitsee hänelle luovuuden areenana?

10.20–11.15
Keynote: Tweens constructing gender online. Professor Patrik Hernwall, Department of Computer and Systems Sciences, Stockholm UniversityHernwall on tutkinut 10-14 -vuotiaiden lasten sukupuolen rakentumista verkkoympäristöissä. Hänen englanninkielinen esityksensä tulee valottamaan tarkemmin Virossa ja Ruotsissa toteutetun tutkimushankkeen tuloksia. Tutustu hankkeeseen etukäteen.

11.15–11.30
Kommenttipuheenvuoro. FT, YTL Mediasosiologi Annikka Suoninen, Nuorisotutkimusverkosto (Jyväskylän yliopiston nykykulttuurin tutkimuskeskus)Neljännesvuosisadan lasten ja median suhteita tutkinut Suoninen tulee kommentoimaan Hernwallin esitystä omien tutkimusprojektiensa lähtökohdista. Tällä hetkellä Suoninen toteuttaa Mediabarometri-tutkimusta, joka keskittyy 10-12-vuotiaiden mediasuhteisiin sekä tuottaa tietoa mediakasvatuksen linjaamiseksi ja kehittämiseksi.

11.30-12.30
Lounas
(Omakustanteinen, lounaspaikoista on saatavilla kattava lista tapahtumapaikalla.)

12.30–13.30
Verta ja suolenpätkiä! Lasten ja nuorten kauhukulttuuri ja luovuus. Tuottaja Marjo Kovanen, Koulukino ry.

Kovasen esitys keskittyy kauhukulttuuriin. Kauhukuvat, rohkeuden koettelu ja pelkäämisen viehätys ovat olleet aina läsnä lasten kulttuurissa. Kauhua voi käyttää luovuuden lähteenä sekä tunteiden käsittelyn tukena - miten ja miksi? Kovanen työskentelen tuottajana Koulukinossa, joka on valtakunnallinen elokuvakasvatusyhdistys.

Kommenttipuheenvuoro. PsT Anu Mustonen, Jyväskylän yliopisto

Mustonen on monelle mediasta tuttu mediapsykologiaan erikoistunut psykologian tohtori, jota pyydetään usein kommentoimaan lasten mediankäyttöä, etenkin lastensuojelun näkökulmista. Hänen tutkimus- ja asiantuntija-alojaan ovat mediapsykologia (kehitys- ja persoonallisuuspsykologiset näkökulmat) sekä mediakasvatus. Seminaarissa Mustonen kommentoi kauhukulttuuria mediapsykologian näkökulmista.

Case: Kaikki kuvaa - Kamera yhtä tutuksi kuin kynä. Tuottaja Vesa Kuosmanen

Taide- ja elokuvakasvatuksellista käytäntöä tarjoilee pian avattava koululaisille suunnattu Kaikki Kuvaa-sivusto, josta saamme ensimmäisten joukossa maistipaloja.

13.30–14.15
Kahvitauko ja mahdollisuus tutustua talon toimintaanPitkä kahvitauko on pyhitetty mahdollisuudelle kiertää Veturitalleja, tutustua esimerkiksi Jyväskylän kaupungin nuorisopalveluiden ylläpitämään Painovirhe-toimitukseen, kulttuuriklubi Siperian toimintaan sekä Grafiikka- ja valokuvakeskus Ratamon näyttely- ja työskentelytiloihin.

14.15–15.00
Yhdessäoloa, melua ja osallisuutta - sosiaalinen media ja nuoret. Tutkija Tomi Kiilakoski, Nuorisotutkimusseura

Kiilakoski kuljettaa kuulijat sosiaalisen median maailmaan. Pintapuolisen raapaisun sijaan tutkija Kiilakoski tarjoilee näkökulmia valmistumassa olevan väitöskirjansa "Kasvatus teknologisessa maailmassa" pohjalta. Mitä meidän pitäisi tietää ja ymmärtää lasten ja nuorten sosiaalisesta mediakulttuurista juuri nyt?

15.00–15.45
Digitaaliset pelit luovuuden ja itseilmaisun näyttämönä. Suunnittelija Tero Huttunen, Verke - Verkkonuorisotyön valtakunnallinen kehittämiskeskus.

Huttunen on haltioitunut tietokoneista ja interaktiivisesta mediasta. Interaktiivista mediaa hän opiskelee Tampereen yliopistolla ja töissään Helsingin kaupungin nuorisoasiankeskuksella kehittää nuorisotyön menetelmiä koneiden ja median kontekstissa. Luento esittelee pelikulttuuria käytännönläheisesti näyttämällä, miten pelit ja pelaaminen linkittyvät nuorten ilmaisuun ja luovuuteen.

15.45–16.00
Nuorten ajatuksia luovuuden kehittymisestä mediakulttuurissa. Nuorten monimediatoimitus Painovirheen nuoret.

Mitä nuoret itse ajattelevat päivän puheenvuoroista? Mitä lisättävää heillä on? Jäikö asiantuntijoilta jotain huomaamatta? Mitä he itse haluavat sanoa mediakulttuurista, luovuudesta ja identiteetistä? Seminaarin päättävät ansaitusti he, jotka katsovat nuorten mediakulttuuria sisältä päin.

16.00–16.30
Yhteenveto ja päätös

Päivä päätetään vetämällä päivän antia yhteen. Saatamme myös yllättää tilaisuuteen osallistujat jollakin luovalla, oivaltavalla ja nuorten itsensä näköisellä sisällöllä...

16.30-17.20
Nuorten tekemä dokumentti - avoimet ovet Veturitalleille!

RockAll-kuoro sai alkunsa nuorten  vaikuttamisfoorumi Aloitekanava.fi:lle tehdystä aloitteesta keväällä 2009. Jyväskylän kulttuuriklubi Siperia lähti viemään hanketta eteenpäin ja kuoro on toiminut siitä asti yhteistyössä Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelujen kanssa. Dokumenttielokuva valottaa kuoron taivalta yhden vuoden aikana. Nettilehti Painovirheen toiminnassa olleet tekijät Petteri Karjalainen, Pia Kautto ja Lasse Kivikäs olivat kuvaamassa kuoron ensimmäistä esiintymistä Helsingissä Aseman Lapset ry:n Walkers-toiminnan 15- vuotisjuhlatapahtumassa, jolloin kuvauskeikka venähti kolmen vuoden mittaiseksi dokumenttielokuvan tekoprojektiksi. Näytös on avoin ja ilmainen kaikille kiinnostuneille.

Osallistumismaksut

Tilaisuus on tarkoitettu kaikille lasten ja nuorten mediakulttuurista kiinnostuneille ammattilaisille, tutkijoille ja opiskelijoille.

Osallistumismaksut:

Normaali ilmoittautumismaksu: 20e (maksu käteisellä paikan päällä tai etukäteen laskulla)
Mediakasvatusseuran ja Nuorisotutkimusseuran jäsenet: 0e
Yksi edustaja Mediakasvatusseuran yhteisöjäsen organisaatiosta: 0e
Opiskelijat: 0e
Ilmoittautuminen
Ilmoittaudu sähköpostitse. Ilmoittautuminen on sitova.

Lähetä sähköpostia osoitteeseen ilmoittautuminen(a)mediakasvatus.fi. Otsikkoon merkitse LUOVAMÄ ja NIMESI. Ilmoita sähköpostiviestissä nimesi, tahosi mitä edustat, sähköpostiosoitteesi, puhelinnumerosi sekä tarvittaessa maksutiedot (haluatko laskun, ja mihin osoitteeseen se lähetetään). Ilmoita ohessa, jos olet Mediakasvatusseuran jäsen tai yhteisöjäsenen edustaja tai Nuoristutkimusseuran jäsen.Voit ilmoittaa myös ryhmän, jolloin tarvitaan ryhmän jäsenten nimet, tahot sekä yhteyshenkilön yhteystiedot.

Saat sähköpostiisi vahvistusilmoituksen muutaman päivän sisällä. Ilmoittautuminen päättyy 20.11.2012.

Järjestäjät

Mediakasvatusseura, Nuorisotutkimusseura ja Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelut

Yhteystiedot

Tapahtumatuottaja Anniina Lundvall, p. 050 551 1088.