Doping-seminaari ja kirjanjulkistamistilaisuus

11.01.2012 10:30 - 13:00

Suomessa dopingaineiden käyttäjä on todennäköisemmin tavallinen kuntoilija kuin huippu-urheilija, joiden dopingkäryihin yhteiskunnallinen keskustelu ja antidopingtyö ovat kuitenkin keskittyneet.

Opetus- ja kulttuuriministeriö järjestää puolen päivän seminaarin, jossa julkistetaan tutkimus "Kuntodoping - näkökulmia dopingaineiden käyttöön huippu-urheilun ulkopuolella", keskustellaan dopingin terveysvaikutuksista ja dopingrikollisuudesta uuden tutkimuksen valossa sekä kuullaan A-klinikkasäätiön kaksivuotiaan Dopinglinkki-palvelun kehittymisestä kuntoilun antidopingtoimijaksi.

Lisätietoa, ohjelma ja ilmoittautuminen OKM:n verkkosivuilla.

Ilmoittautumiset Tieteiden talolla järjestettävään seminaariin toivotaan 9.1.12 mennessä.

* * * 

Kuntodoping -- näkökulmia dopingaineiden käyttöön huippu-urheilun ulkopuolella

Syyskuussa 2007 silloinen kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin esitti huolensa dopingin käytön yleistymisestä huippu-urheilun ulkopuolella. Hän kysyi, onko dopingista tulossa kansantauti.

Tässä tutkimuksessa vastataan laajasti esitettyyn kysymykseen: Mistä on kyse, kun puhutaan dopingin käytöstä muuhun tarkoitukseen kuin huippu-urheilumenestyksen saavuttamiseen? Millaisiin kulttuurisiin ja yhteiskunnallisiin kehyksiin doping kytkeytyy, mikä on käytön ja käyttäjien suhde muuhun yhteiskuntaan, kuinka yleistä käyttö on, millaiset ovat käyttäjien motiivit ja miten erilaiset terveyskysymykset kytkeytyvät ilmiöön? Kaiken kaikkiaan kuvataan sitä, mikä on niin kutsutun kuntodoping-ilmiön yhteiskunnallinen paikka Suomessa. Kuntodopingia valotetaan kahdeksaa primääriaineistoa hyödyntäen. Eri tavoin näkökulma aukeaa niin käyttäjiin kuin heidän ystäviinsä ja läheisiinsä, lainvalvontaviranomaisten toimintaan, ehkäisevään dopingtyöhön, käyttäjä- ja kansalaiskeskusteluihin, dopingrikollisuuteen sekä terveyskysymyksiin.

Kuntodoping. Näkökulmia dopingaineiden käyttöön huippu-urheilun ulkopuolella
Mikko Salasuo ja Mikko Piispa
Nuorisotutkimusverkosto/Nuorisotutkimusseura, julkaisuja 120, sarja: Tiede.
ISBN 978-952-5994-08-7, 240 s., hinta 28 euroa.