Kasvatuksen mieli ja muistot

Tieteiden talo, sali 104, Kirkkokatu 6, Helsinki

 Uunisaaren hiekkarannalla 1966, valokuvaaja Volker von Bonin, Kuvalähde: Helsingin kaupunginmuseo

Kasvatukseen, kouluun ja opiskeluun liittyvät muistot ja kokemukset vaikuttavat vahvasti läpi elämän. Millaisilla aineistoilla ja tutkimusmenetelmillä näitä muistoja, kokemuksia ja tunteita voidaan tavoittaa ja tutkia? 

Nuorisotutkimusseura järjestää yhteistyössä Kasvatushistorian elämäkerta- ja muistitietotutkimuksen verkoston (KEMU), Muistitietotutkijoiden verkoston FOHNin, Suomen Historiallisen Seuran, SELMAn (Centre for the Study of Storytelling, Experientiality and Memory) sekä Kasvatuksen ja koulutuksen historian seuran kanssa monitieteisen seminaarin, jossa pohditaan kasvatukseen liittyvien muistojen ja kokemusten tutkimuksen lähteitä, metodeita ja näkökulmia. 

Seminaari on ilmainen ja siihen ovat tervetulleita kaikki aihepiiristä kiinnostuneet. Kutsuttujen esitelmien lisäksi on varattu aikaa työryhmille, jossa osallistujat voivat esitellä omia tutkimuksiaan tai aihetta koskevia teoreettisempia pohdintojaan. Omien ja työryhmien esitelmäehdotukset (korkeintaan 250 sanaa) yhteystietoineen pyydetään lähettämään 27.3.2017 mennessä on-line lomakkeella. Ilmoittautuminen ilman työryhmäesitystä jatkuu 8.5.2017 saakka.

Seminaari järjestetään lapsuuden ja nuoruuden historian sekä muistitietotutkimuksen uranuurtajan, historiantutkija Saara Tuomaalan muistoksi. 

 Lue lisää tapahtumasta Kasvatuksen ja koulutuksen historian seuran kotisivuilta.

Ohjelma 

10.00–10.10

Tervetuloa
Tutkimuspäällikkö, dosentti Kaisa Vehkalahti, Nuorisotutkimusverkosto & Kasvatushistorian elämäkerta- ja muistitietotutkimuksen verkosto

10.10–10.50

Pienet tytöt - maailman vaietuin ihmisryhmä
Kirjailija Sirpa Kähkönen 

Kommenttipuheenvuoro
FT, tutkijatohtori Heta Mulari, Nuorisotutkimusverkosto

10.50-11.20

Kahvitarjoilu

11.20–12.00 

Rikkinäiset lapsuusmuistot. Lastensuojelun historian varjojen tutkimus
FT, tutkijatohtori Kirsi-Maria Hytönen, Jyväskylän yliopisto 

Kommenttipuheenvuoro
Professori Timo Harrikari, Tampereen yliopisto

12.00–12.45 

Paneelikeskustelu: Elämäkerta- ja muistitietotutkimuksen mahdollisuudet ja haasteet kasvatuksen kontekstissa.

Tutkimuksen haasteista ja mahdollisuuksista keskustelevat mm. professori emeritus Ari Antikainen (Itä-Suomen yliopisto), professori Tuija Laine (Helsingin yliopisto), yliopistonlehtori, dosentti Maarit Leskelä-Kärki (Turun yliopisto) sekä tohtoriopiskelija Liisa Lalu (Turun yliopisto). Keskustelua johtaa yliopistolehtori, dosentti Kirsti Salmi-Niklander (Helsingin yliopisto)

12.45–14.00 Lounas  (omakustanteinen)
14.00-15.30

Työryhmät