Nuoruuden pohjoisin ulottuvuus -tutkimuksen julkistamistilaisuus

Saamelaiskulttuurikeskus SAJOS (Menesjärventie 2 A, 99870 Inari) & verkko

Puuväripiirros, jossa hilloja etualalla ja taustalla poroja kävelemässä tunturilla.

 Rajaus kansikuvakilpailun voittaneesta Iidamarja Labban työstä.

Mikko Salasuon, Kati Lehtosen ja Kai Tarvaisen toimittama Nuoruuden pohjoisin ulottuvuus – Tutkimus Pohjois-Lapin seutukunnan ja saamelaiseen yhteisöön identifioituvien lasten ja nuorten vapaa-ajasta ja harrastamisesta käsittelee Pohjois-Lapin seutukunnan alueella kouluja käyvien 10–19-vuotiaiden lasten ja nuorten vapaa-aikaa ja harrastamista. Mukana on myös saamelaisnäkökulma, mikä tarkoittaa saamelaiseen yhteisöön identifioituvien lasten ja nuorten vastausten erillistä raportointia. Näiltä osin kyseessä on ensimmäinen saamelaisten lasten ja nuorten vapaa-aikaa ja harrastamista laajemmin selvittävä kyselytutkimus.

Tutkimuksessa käsitellään muun muassa lasten ja nuorten mieluisinta ja eniten aikaa vievää harrastusta sekä harrastuksen lopettamista. Samoin esimerkiksi vapaa-ajan määrää ja tyytyväisyyteen liittyviä kysymyksiä. Mukana on myös tuloksia lasten ja nuorten luontosuhteesta ja ylipäätään luonnon merkityksestä vapaa-ajan vieton ympäristönä.

Tutkimus on osa lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimusta, jonka julkaisijoita ovat Nuorisotutkimusseura, valtion nuorisoneuvosto ja valtion liikuntaneuvosto. Tutkimuksen toteutus ja julkaisutilaisuuden järjestäminen on tehty yhteystyössä Saamelaiskäräjien kanssa.

Voit tilata kirjan ennakkoon Nuorisotutkimusseuran verkkokaupasta. Teos tulee myyntiin myös Tiedekirjaan ja Rosebud Booksiin.

Aika ja paikka

Tutkimuksen julkaisutilaisuus järjestetään 1.9.2023 klo 9.30-12.15 Saamelaiskulttuurikeskuksessa (SAJOS) Inarissa. Tilaisuutta voi seurata myös verkkolähetyksenä Zoomissa tämän linkin kautta. Zoom-webinaariin tulee kirjautua sähköpostiosoitteella, mutta sähköpostiosoitteen ei tarvitse olla toimiva. Eli mikäli, et halua kirjautua tilaisuuteen omalla sähköpostiosoitteellasi voi sähköposti olla esim. a@a.com.

Tilaisuudessa on tulkkaus neljällä kielellä: pohjoissaame, koltansaame, inarinsaame ja suomi.

Esteettömyys

Sajoksen palvelut ovat liikunta -ja toimintaesteisten vieraiden saavutettavissa ja tilat ovat esteettömiä. Lisätietoa esteettömyydestä Sajoksen sivuilta

Ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen tilaisuuteen paikan päälle on päättynyt, mutta tilaisuutta voi seurata Zoomissa. Linkki tilaisuuden striimiin ilmoitetaan lähipäivinä mm. tällä sivulla.

Alustava ohjelma

9.30 Kahvitarjoilu

10.15 Tilaisuuden avaus ja Saamelaiskäräjien tervehdys

  • Puheenjohtaja Anni-Sofia Niittyvuopio, Saamelaiskäräjien nuorisoneuvosto

10.25 Valtion nuorisoneuvoston ja valtion liikuntaneuvoston tervehdys

  • Vs. pääsihteeri Jenni Palomäki, valtion nuorisoneuvosto
  • Pääsihteeri Minttu Korsberg, valtion liikuntaneuvosto

10.30 Nuoruuden pohjoisin ulottuvuus – Tutkimus Pohjois-Lapin seutukunnan ja saamelaiseen yhteisöön identifioituvien lasten ja nuorten vapaa-ajasta ja harrastamisesta

  • Dosentti Mikko Salasuo, HY
  • Dosentti Kati Lehtonen, JAMK
  • Tutkija Kai Tarvainen

11.15 Keskustelua

11.30 Musiikkiesitys

Ailu Valle, rap-artisti

11.40 Nuoren puheenvuoro ja kysymys panelisteille

Mihku Näkkäläjärvi

11.45 Paneelikeskustelu

  • Arja Nieminen, vapaa-aikapäällikkö, Sodankylän kunta
  • Susanna Lammassaari, nuorisotoimen ylitarkastaja, Lapin aluehallintovirasto
  • Anni Koivisto, 1. varapuheenjohtaja, Saamelaiskäräjät

12.10 Loppusanat

12.15 Tilaisuus päättyy

Tilaisuuden juontaa Elli-Marja Hetta, Nuorisosihteeri, Saamelaiskäräjät.

Ohjelman kieliversiot

Povdiittâs olgosadelemtilálâšvuotân: Nuorâvuođâ tavemus olleem – Tutkâmuš Tave-Laapi kuávlukieldâ já sämmilii siärvádâhân identifisistee párnái já nuorâi rijjâääigist já puuđâldmist (pdf)

Kåčč õlmmeempoʹdde: Nuõrrpoodd tââʹvmõs vuälvuõtt – Tuʹtǩǩummuš Tâʹvv-Lappi vuʹvddkååʹdd da sääʹm õutstõʹsse identifiâʹstti päärnai di nuõri frijjääiʹjest da staarjummšest (pdf)

Bovdehus almmustahttindilálašvuhtii: Nuorravuođa davimus olli – Dutkamuš Davvi-Sámi guovlogieldda (seutukunta) ja sámi servošii identifiserejeaddji mánáid ja nuoraid astoáiggis ja áiggeájiin (pdf)

Lisätiedot

Jenni Palomäki
vs. pääsihteeri, valtion nuorisoneuvosto
jenni.palomaki@gov.fi
puh. 0295330277

Minttu Korsberg
pääsihteeri, valtion liikuntaneuvosto
minttu.korsberg@gov.fi
puh. 0295330018