Vaikeimmin vammaisten nuorten liikunnallinen osallisuus -teoksen julkistus

Rosebud Sivullinen, Kaisaniemenkatu 5, Helsinki

Susan Eriksson ja Eero Saukkonen esittelevät uutuusteostaan Vaikeimmin vammaisten nuorten liikunnallinen osallisuus. Heitä haastattelee viestintäsuunnittelija Peppi Santaniemi Vammaisten lasten ja nuorten tukisäätiöstä. Kirja on kaupassa myynnissä julkistamispäivän tarjoushintaan. Tarjoilun takia tilaisuuteen on ennakkoilmoittautuminen 23.11. klo 10 mennessä, mutta voit tulla paikan päälle kuuntelemaan, vaikket olisikaan ilmoittautunut etukäteen. Keskustelu on nähtävissä Youtubessa Rosebud Booksin Sivullinen Lava -kanavalla myös tilaisuuden jälkeen.

Kuva kirjan etukannesta.

Suomessa on pitkään pidetty tärkeänä edistää kansalaisten liikunnallisuutta. Vammaisten henkilöiden liikunnallisuutta on kuitenkin alettu kunnolla ajatella vasta viime vuosikymmeninä. Tässä kirjassa tarkastellaan liikunnallisen osallisuuden toteutumista tuon kansalaisoikeuden kannalta ehkä kaikkein marginaalisimmassa ryhmässä, eli vaikeimmin vammaisten nuorten parissa.

Vaikeimmin vammaiset nuoret elävät edelleen elämäänsä pitkälti ikätovereistaan erillään, kuten asumisyksiköissä, erityiskouluissa ja omissa harrastusryhmissä. Näissä puitteissa nuorille pyritään silti tarjoamaan mahdollisuuksia merkitykselliseen liikunnalliseen toimintaan. Viitseliäät perheenjäsenet ja oma-aloitteiset ammattilaiset luovat vaivannäöllään nuorille monipuolisempaa vapaa-aikaa, mutta heitä rajoittavat palvelujärjestelmän ja elinympäristön puutteet.

Tässä teoksessa esitellään uutta tutkittua tietoa, joka on tarpeellista vammaisten nuorten liikunnallisen osallisuuden kehittämiseksi Suomessa. Teos myös tarjoaa uusia kysymyksiä vähän kartoitetulle tutkimuskentälle.