Tiedekioski

Helsingin keskustakirjasto Oodi

Tiedekioski 2023 banneri: mustalla pohjalla tieteeseen liittyviä piirroskuvia sekä tekstit Tiedekioski. Avoinna 13.-14.1.2023 klo 14-18.

Tiedekioski rakentuu Helsingin keskustakirjasto Oodiin 13.–14.1.2023. Se on tutkijoiden ja kansalaisten kohtaamispaikka, jossa voi piipahtaa lyhyellä tiedeluennolla tai jäädä juttelemaan eri alojen asiantuntijoiden kanssa. Tutustu tapahtuman ohjelmaan ja kioskilla päivystäviin tutkijoihin Tiedekioskin sivuilla.

Tiedekioskin teemana on Mieli. Kioskilla kuullaan lyhyitä tietoiskuja mielenliikkeistä, mielipiteiden muodostumisesta ja mielen tutkimisesta. Teemaan monin eri tavoin perehtyneet tutkijat päivystävät kioskilla molempina tapahtumapäivinä.

Tiedekioskin konseptista ja ohjelmasta vastaavat Tieteellisten seurain valtuuskunta, Koneen Säätiö, Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta, Suomen ympäristökeskus, Nuorisotutkimusseura ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Nuorisotutkimusseura tuottaa Tiedekioskiin seuraavat ohjelmaosiot:

Miten koronapandemia on vaikuttanut nuoriin?

Pe 13.1.2023 klo 14.30–14.45

Eri-ikäiset nuoret ovat kokeneet koronatilanteen eri tavoin. Myös sukupuolten välillä on havaittu eroja. Lisäksi nuorten kokemuksiin ovat vaikuttaneet alueelliset ja sosioekonomiset tekijät. Nuorten arki korona-aikana -tutkimushanke perehtyi nuorten hyvinvointiin, arkeen ja vapaa-aikaan sekä kokemuksiin rajoitustoimista ja nuorille suunnatuista palveluista. Tietoiskussa tarkastellaan nuorten kokemuksia korona-ajasta ja siitä toipumisesta hankkeen tutkimustulosten pohjalta.

Tutkimusjohtaja Sinikka Aapola-Kari (Nuorisotutkimusverkosto).

Tatuoituuko syrjäkylässä kasvaminen osaksi nuoren mielenmaisemaa?

La 14.1.2023 klo 15.00–15.15

Suomen syrjäkylissä asuvat nuoret tunnistavat sekä koulutus- ja palkkatyöyhteiskunnan paineet että globaalin nuorisokulttuurin houkuttavat trendit. Heillä on kuitenkin niukat mahdollisuudet vastata niihin. Myös heidän mahdollisuutensa seurata omilta tuntuvia unelmia ja tehdä valintoja ovat vähäisiä. Nuoret ovat oppineet määrittelemään kotipaikkansa ja itsensäkin puuttumisen kautta. Syrjäinen kotiseutu, hylkysyrjä, saattaa jättää nuoreen nuhjuisuuden tunteen: sisäisen kokemuksen siitä, että hän ei ole ihan samalla tavalla trendikäs ja ”cool” kuin urbaaniin nuorisoon kuuluvat. Tämä liittyy myös ajatuksiin siitä, että moni tavoittelemisen arvoinen asia on liian kaukana – niin kuin monesti oikeasti onkin.

Yliopistonlehtori Päivi Armila (Itä-Suomen yliopisto)

Mitä tunteita ilmastokriisi herättää nuorissa?

La 14.1.2023 klo 16.00–16.15

Ilmastomuutos herättää nuorissa monenlaisia tunteita, kuten ahdistusta ja toivoa mutta myös hyvää oloa kestävistä valinnoista. Ilmastokriisi osuu nuoriin eri tavalla kuin aikuisiin. He tulevat kohtaamaan nykyisten toimien seuraukset elämässään voimakkaasti ja pitkäkestoisesti. Nuoret ovatkin tuoneet ilmastoa koskevaan keskusteluun näkökulman siitä, miltä tulevaisuus tuntuu, ellei ilmastonmuutosta saada hillittyä. Siksi nuorten ilmastotunteet ovat paitsi yksilöiden kokemuksia, myös osa yhteistä ilmastoa koskevaa puhetta.

Nuorisotutkija, dosentti Tomi Kiilakoski (Nuorisotutkimusverkosto)

Lisätiedot: Tiedekioski 2023.